Ο νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ
Δύο φορές θα υπολογιστεί εφέτος ο ΕΝΦΙΑ, τη μία φορά με τις ισχύουσες αντικειμενικές τιμές και τη δεύτερη με τις νέες τιμές των ακινήτων που θα προσεγγίζουν τις εμπορικές. Σε αυτή τη λύση της οδηγείται το υπουργείο Οικονομικών μετά τη μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση των νέων τιμών και την πίεση των θεσμών να μην κλονιστούν τα έσοδα από τη φορολογία των ακινήτων.
Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει η πρόταση να υπολογιστεί ο εφετινός ΕΝΦΙΑ αρχικά με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις όσον αφορά την καταβολή των πρώτων δύο-τριών δόσεων, και στη συνέχεια να υπάρξει ένας νέος υπολογισμός βασισμένος στις νέες τιμές ζώνης και στους νέους συντελεστές που θα καθοριστούν.
Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να προχωρήσει σε δύο ξεχωριστές εκκαθαρίσεις και στις τελευταίες δόσεις (συνολικά είναι πέντε), έχοντας συμψηφίσει τα δύο ποσά, να βγάλει τις όποιες διαφορές, θετικές ή αρνητικές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προκειμένου να καταλήξουν στο πλαίσιο που θα κινηθούν οι νέες αξίες των ακινήτων.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει συνεδριάσει ούτε μία φορά η αρμόδια δευτεροβάθμια τριμελής επιτροπή η οποία έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφασίσει το εύρος των νέων τιμών ζώνης σε σύγκριση με τις αρχικές προτάσεις των εκτιμητών.
Οι καθυστερήσεις στην όλη διαδικασία είναι μεγάλες και σύμφωνα με το «Βήμα» αρμόδια στελέχη της Καραγεώργη Σερβίας εκτιμούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να έχουμε νέες αντικειμενικές αξίες στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας έως τα τέλη Μαΐου και πως το πιθανότερο είναι να έχουμε νέες τιμές ζώνης μέσα στο καλοκαίρι.
Αυτό αν συμβεί σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί ο εφετινός ΕΝΦΙΑ με τις νέες τιμές, διότι θα πρέπει να υπάρξει μια προεργασία και – το βασικότερο – σύγκριση του ΕΝΦΙΑ με τις υφιστάμενες αξίες, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις στους φορολογικούς συντελεστές.
Η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές είναι να ισχύσουν οι νέες αντικειμενικές αξίες εφέτος και από τον ΕΝΦΙΑ να βεβαιώσει το κράτος 3,25 δισ. ευρώ και να εισπράξει 2,65 δισ. ευρώ βάσει των νέων αξιών. Αν συνεχίσει να υφίσταται η καθυστέρηση αυτή, τότε επιβάλλεται να βρεθεί μια «μεσοβέζικη» λύση, ώστε και οι πολίτες να μη λάβουν φουσκωμένο εκκαθαριστικό, το οποίο ενδεχομένως να μην μπορούν να αποπληρώσουν στη συνέχεια, και τα έσοδα του κράτους να διασφαλιστούν.
Η λύση του διπλού εκκαθαριστικού φαίνεται ότι θα απασχολήσει άμεσα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, εκτός κι αν μέσα στον Μάιο καταλήξουν στους πίνακες με τις νέες τιμές ζώνης.
cnn