Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα αγχολυτικά φάρμακα
Αν υποφέρετε από το στρες και το άγχος, πιθανόν να απευθυνθήκατε σε γιατρό, ο οποίος να σας μίλησε για κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Τα φάρμακα θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα συμπτώματά σας και να διαχειριστείτε το στρες καλύτερα. Υπάρχουν, όμως, κάποιες πληροφορίες σχετικά με τα φάρμακα αυτά, που πρέπει να τις γνωρίζετε πριν αποφασίσετε αν θα ακολουθήσετε μια συγκεκριμένη αγωγή.
Τα φάρμακα δεν είναι η μόνη λύση
Για πολλούς ανθρώπους, φαίνεται να είναι η μόνη λύση για να αντιμετωπίσουν το στρες, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της North Carolina, η ψυχοθεραπεία μπορεί να φέρει βελτίωση των συμπτωμάτων μέχρι και 60%στα άτομα που ολοκληρώνουν τη θεραπεία. Μέσα σε 12-20 εβδομάδες, όσο διαρκεί δηλαδή ένας μέσος κύκλος θεραπείας, ο ασθενής θα έχει μάθει τεχνικές για να αντιμετωπίζει το στρες αποτελεσματικά. Και πάλι, αυτά τα δεδομένα δεν είναι απόλυτα. Πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη θεραπεία ή δεν βλέπουν θετικά αποτελέσματα. Πόσο μάλλον αν υπολογίσουμε και πιο δύσκολους παράγοντες, όπως το να βρούμε τον κατάλληλο ψυχολόγο. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία ντροπή στη λήψη φαρμάκων, αν κριθεί αναγκαίο από τον ασθενή και το γιατρό του.
Μερικά φάρμακα χρειάζονται εβδομάδες μέχρι να δράσουν
Υπάρχουν δύο ειδών φάρμακα που αντιμετωπίζουν τις αγχώδεις διαταραχές: οι βενζοδιαζεπίνες και τα αντικαταθλιπτικά. Οι βενζοδιαζεπίνες δρουν άμεσα, μέσα σε μία ώρα, και χρησιμοποιούνται για να ηρεμήσουν τον ασθενή από μια κρίση άγχους ή χορηγούνται πριν από μία κατάσταση που θα προκαλέσει στρες και η επίδρασή τους τελειώνει μέσα σε λίγες ώρες.
Τα αντικαταθλιπτικά, από την άλλη πλευρά, χρειάζονται αρκετές εβδομάδες μέχρι να αρχίσουν να εμφανίζουν τη δράση τους. Μόλις, όμως, δράσουν, μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε πιο ισορροπημένοι, με το να ελαττώνουν την αίσθηση του στρες. Το αρνητικό σε όλο αυτό είναι ότι, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές που ένας άνθρωπος θα ζητήσει βοήθεια για να διαχειριστεί το στρες, λογικά τα συμπτώματα έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την καθημερινή ζωή του, με αποτέλεσμα οι εβδομάδες αυτές να φαίνονται σαν υπερβολικά μεγάλο διάστημα. Ακόμα χειρότερα, δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο να βρείτε το κατάλληλο αντικαταθλιπτικό για τον οργανισμό σας. Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζετε ποιο φάρμακο πρέπει να πάρετε, συνεπώς το να βρείτε την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και δοσολογία μπορεί να χρειαστεί αρκετές δοκιμές, μέχρι και μήνες, για κάποιους ασθενείς.
Τα φάρμακα αυτά δεν αποτελούν τη λύση για όλους
Και όμως, δεν θα βρουν όλοι οι ασθενείς ανακούφιση με τη χορήγηση αγχολυτικών/αντικαταθλιπτικών. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί ασθενείς που λαμβάνουν χάπια καταφέρνουν να ελαττώσουν σημαντικά τα συμπτώματά τους. Επιπλέον, σε πολλούς ασθενείς εμφανίζονται παρενέργειες. Συνήθως διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά οι πιο κοινές είναι οι εξής: προβλήματα στον ύπνο, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, πονοκέφαλοι, αύξηση βάρους και πεσμένη λίμπιντο. Για κάποιους ασθενείς, αυτές οι παρενέργειες είναι πιο σημαντικές από την ανακούφιση που προσφέρουν τα φάρμακα, συνεπώς δεν είναι καλή ιδέα να συνεχίσουν την αγωγή.
Πηγή: iatronet.gr