Όλες οι αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό
Μείωση του ορίου των οφειλών που θεωρούνταν μικρές και δεν υπάγονταν έως τώρα στον εξωδικαστικό μηχανισμό αλλά ικανοποιούνταν πλήρως, αύξηση στις 300.000 ευρώ από τα 50.000 ευρώ που είναι σήμερα του ορίου οφειλών που μπορούν να ρυθμιστούν μέσω της απλοποιημένης διαδικασίας είναι μερικές από τις νέες αλλαγές που επέρχονται στον νόμο 4469/ 2017.
Ειδικότερα, οι αλλαγές που θα γίνουν είναι οι εξής σύμφωνα με την «Καθημερινή».
1. Η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για τη ρύθμιση οφειλών στον εξωδικαστικό μηχανισμό παρατείνεται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, ενώ αρχικά έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2018.
2. Πιστωτές οι απαιτήσεις των οποίων α) δεν υπερβαίνουν ατομικά για κάθε πιστωτή το ποσό των 500.000 ευρώ και ποσοστό 1,5% του συνολικού χρέους του οφειλέτη και β) δεν υπερβαίνουν αθροιστικά το ποσό των 5 εκατ. ευρώ και ποσοστό 15% του συνολικού χρέους του οφειλέτη δεν συμμετέχουν στον εξωδικαστικό και δεν δεσμεύονται από την αναδιάρθρωση των οφειλών. Τα σημερινά όρια είναι 2 εκατ. ευρώ για κάθε πιστωτή και 20 εκατ. ευρώ αθροιστικά.
3. Εάν υπάρχουν οφειλές οι οποίες δεν προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας του οφειλέτη και αποτελούν οφειλές από άλλη αιτία και ο πιστωτής δεν κρίνει τη ρύθμισή τους απαραίτητη για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του οφειλέτη, ο πιστωτής μπορεί να τις εξαιρέσει από τον εξωδικαστικό με δήλωσή του και να συνεχίσει τη διαδικασία για την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών οφειλών. Η ρύθμιση αυτή γίνεται, καθώς διαπιστώθηκε ότι η ύπαρξη μη επιχειρηματικών οφειλών οδηγούσε συχνά τους πιστωτές σε μη συμμετοχή στη διαδικασία, με συνέπεια αυτή να μην καρποφορεί.
4. Η αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος του οφειλέτη ισχύει μέχρι και τη σύνταξη πρακτικού περαίωσης της διαδικασίας του εξωδικαστικού, εφόσον η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του διαστήματος που προβλέπεται οφείλεται σε λήψη από πιστωτές παρατάσεων των προθεσμιών για ενέργειες και μόνο έναντι των πιστωτών αυτών.
5. Εάν μια σύμβαση αναδιάρθρωσης οφειλών ακυρωθεί, η ακύρωση αυτή δεν ασκεί επίδραση στη νομική θέση πιστωτών οι απαιτήσεις των οποίων έχουν ήδη ικανοποιηθεί πλήρως σύμφωνα με τους όρους αναδιάρθρωσης.
6. Το ανώτερο όριο συνολικών οφειλών που μπορούν να υπαχθούν στη λεγόμενη απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης, κατά την οποία η πρόταση ρύθμισης και η αξιολόγηση βιωσιμότητας του οφειλέτη παράγονται με τυποποιημένο τρόπο ορίζεται στα 300.000 ευρώ από 50.000 ευρώ σήμερα.
7. Οφειλέτες που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο οι οποίες αντιπροσωπεύουν 15% επί του συνόλου των χρεών τους και οφειλέτες που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν απαρτία πιστωτών, όταν οι τελευταίοι ήταν ιδιώτες πιστωτές, μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς Δημόσιο και Ταμεία.
8. Από την αποστολή της πρόσκλησης από τον συντονιστή προς το Δημόσιο και τα Ταμεία καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης αναβάλλεται υποχρεωτικά η συζήτηση της ποινικής υπόθεσης στο ακροατήριο εις βάρος του οφειλέτη για παράβαση των διατάξεων του νόμου 1882/1990 και του αναγκαστικού νόμου 86/1967 και αναστέλλεται η παραγραφή των αδικημάτων.
try { _402_Show(); } catch(e) {}
Καθημερινή