Παχυσαρκία: Έρευνα δείχνει ότι θα είναι ο βασικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακά επεισόδια μέσα σε τρεις δεκαετίες
Δεν είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει πόσο επικίνδυνη είναι η παχυσαρκία για την υγεία μας. Τώρα όμως η μελέτη που αφορά τη Σιγκαπούρη και τη Ν.Α. Ασία δείχνει πόσο ακόμα επικίνδυνη μπορεί να γίνει στο μέλλον.
Ο αριθμός των καρδιακών προσβολών στη Σιγκαπούρη προβλέπεται να τριπλασιαστεί σχεδόν (194,4%) από 482 περιπτώσεις το 2025 σε 1.418 ανά 100.000 πληθυσμού το 2050, με την παχυσαρκία να αναμένεται να είναι ο κύριος μεταβολικός παράγοντας κινδύνου.
Το 2025 προβλέπεται ότι 4 στους 1.000 ανθρώπους στην Σιγκαπούρη θα υποστούν καρδιακή προσβολή.
Το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου (Acute Myocardial Infraction – AMI) συμβαίνει όταν το αίμα παύει να ρέει σε ένα τμήμα του καρδιακού μυός λόγω απόφραξης σε μια στεφανιαία αρτηρία. Η απόφραξη, συνήθως με την μορφή θρόμβου αίματος, στερεί τον καρδιακό μυ από οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, προκαλώντας σοβαρή βλάβη και αυτό είναι συχνά άμεσα και ευθέως απειλητικό για τη ζωή.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Μητρώο Εμφραγμάτων του Μυοκαρδίου της Σιγκαπούρης (SMIR) από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2018, η μελέτη με επικεφαλής τον δρ. Nicholas Chew από την Yong Loo Lin School of Medicine σε συνεργασία με άλλους ερευνητικούς φορείς προέβλεψε τον επιπολασμό του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 (ΣΔ2), της υπέρτασης, της υπερλιπιδαιμίας (υψηλή χοληστερόλη), του υπέρβαρου/παχυσαρκία και του καπνίσματος τσιγάρων με περιστατικά AMI από το 2025 έως το 2050, με βαθύτερη ανάλυση με βάση ανά ηλικιακή ομάδα, φύλο και εθνικότητα.
Η παχυσαρκία αναμένεται να αναδειχθεί ως ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος και κορυφαίος μεταβολικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές προσβολές έως το 2050, αυξανόμενος σχεδόν κατά δέκα φορές (880%), ξεπερνώντας την υπέρταση και την υπερλιπιδαιμία:
- Για κάθε 100.000 άτομα που μπορεί να υποστούν έμφραγμα το 2050, τα 3.764 είναι πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σύγκριση με 384 ανά 100.000 το 2025.
- Αυτή η ανησυχητική αύξηση αναμένεται να επηρεάσει περισσότερο τις γυναίκες που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, με πάνω από 13 φορές (1.204,7%) αύξηση έως το 2050.
- Μια τεράστια αύξηση στη συχνότητα των καρδιακών προσβολών προβλέπεται επίσης μεταξύ των Μαλαισίων, με τα εμφράγματα ανά 100.000 πληθυσμού μεταξύ των παχύσαρκων Μαλαισίων να αναμένεται να αυξηθούν κατά 12 φορές (1.191,9%) μεταξύ 2025 και 2050.
- Όσον αφορά τα καρδιακά επεισόδια λόγω παχυσαρκίας, που οδηγούν σε θανάτους, αναμένεται τετραπλάσια αύξηση (294,7%), σε αντίθεση με τις φθίνουσες τάσεις της θνησιμότητας από εμφράγματα λόγω άλλων παραγόντων κινδύνου όπως ο ΣΔ2, η υπέρταση και το κάπνισμα.
- Η μεγαλύτερη αύξηση της θνησιμότητας που σχετίζεται με έμφραγμα με την πάροδο του χρόνου προβλέπεται στους Μαλαισιανούς με πενταπλάσια αύξηση (419,3%), ακολουθούμενοι από τους Ινδούς με τριάμισι φορές (253,5%) αύξηση.
- Τα καλά νέα είναι ότι οι ερευνητές λένε ότι η ανοδική προβλεπόμενη τροχιά των εμφραγμάτων μπορεί να αναχαιτιστεί με την μείωση των μεταβολικών κινδύνων.
Ο επικεφαλής συγγραφέας, δρ. Nicholas Chew, δήλωσε:
«Η αύξηση της παχυσαρκίας ως παράγοντας κινδύνου είναι πιο κυρίαρχος στις ομάδες νεότερης και μέσης ηλικίας, ενώ η θνησιμότητα από μεταβολικές νόσους για τους μεγαλύτερους πληθυσμούς οφείλεται στην υπέρταση και την υπερλιπιδαιμία. Αυτό απαιτεί διαφοροποιημένες παρεμβάσεις”.
Οι επιδημιολογικές γνώσεις που προέκυψαν από την ανάλυση με βάση τον πληθυσμό σε αυτήν την μελέτη μπορούν να αποτελέσουν οδηγό σε μελλοντικές παγκόσμιες απαντήσεις σε καρδιαγγειακά-μεταβολικά νοσήματα.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Mark Chan, ανώτερος σύμβουλος στο Καρδιολογικό Τμήμα του NUHCS, δήλωσε:
“Υπάρχουν πολλές μελέτες με βάση την Ευρώπη και τις ΗΠΑ που έχουν διερευνήσει τις τροχιές των καρδιαγγειακών παθήσεων σε κυρίως δυτικούς πληθυσμούς (…) Ωστόσο, λίγες μελέτες προβλέπουν τάσεις που είναι αντιπροσωπευτικές μιας ολοένα και πιο πολυεθνικής Ασίας. Οι τάσεις που προσδιορίζονται σε αυτήν την μελέτη είναι μια καλή αναπαράσταση των μεγαλύτερων, αναδυόμενων τάσεων στις ταχέως αναπτυσσόμενες κοινωνίες της Ασίας λόγω του γρήγορου ρυθμού κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της Σιγκαπούρης”.
Η εργασία δημοσιεύεται στο περιοδικό The Lancet Regional Health-Western Pacific.
πηγή: tromaktiko.gr