Παγκόσμια ανησυχία για τον κορονοϊό στην Κίνα – Μεγαλώνει η λίστα των χωρών που παίρνουν έκτακτα μέτρα
Μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνουν οι χώρες που λαμβάνουν έκτακτα περιοριστικά μέτρα για τους Κινέζους ταξιδιώτες, μετά την έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα.
Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία, Ισραήλ ζητούν πλέον αρνητικό τεστ κορωνοϊού για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, η Γερμανία προτείνει δημιουργία «παρατηρητηρίου παραλλαγών» του κορωνοϊού στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και ο ΠΟΥ ζητά δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.
Γαλλία
Όλοι οι ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα στη Γαλλία θα πρέπει να έχουν υποβληθεί σε τεστ για την Covid-19 πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους, ανακοίνωσε απόψε η γαλλική κυβέρνηση.
Λόγω της εκτόξευσης του αριθμού των κρουσμάτων στην Κίνα, η Γαλλία ακολουθεί το παράδειγμα της Ιταλίας και της Ισπανίας, των πρώτων ευρωπαϊκών χωρών που επέβαλαν περιορισμούς.
Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό πριν από την επιβίβασή τους και να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Προβλέπεται επίσης η διενέργεια τυχαίων τεστ κατά την άφιξη, ώστε να γίνεται αλληλούχιση του γονιδιώματος και να εντοπίζονται τυχόν νέες παραλλαγές του SARS-CoV-2, ανέφερε μια κυβερνητική πηγή.
Βρετανία
Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε απόψε ότι από τις 5 Ιανουαρίου οι ταξιδιώτες από την Κίνα θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για την Covid-19 48 ώρες πριν από την αναχώρησή τους, μετά την άρση των υγειονομικών περιορισμών από το Πεκίνο.
Η Βρετανία ακολουθεί έτσι το παράδειγμα πολλών άλλων χωρών που επιβάλλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα, όπως η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ινδία ή το Ισραήλ.
«Ενώ τα κρούσματα της Covid αυξάνονται στην Κίνα, πριν από το άνοιγμα των συνόρων (της χώρας) την επόμενη εβδομάδα, το σωστό για εμάς είναι να υιοθετήσουμε μια ισορροπημένη και συνετή προσέγγιση ανακοινώνοντας προσωρινά μέτρα ενόσω θα μελετούμε τα δεδομένα», εξήγησε ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ σε μια ανακοίνωσή του.
Όλοι οι επιβάτες απευθείας πτήσεων από την ηπειρωτική Κίνα θα πρέπει να επιδεικνύουν ένα αρνητικό τεστ πριν από την αναχώρησή τους. Το μέτρο αυτό ισχύει μόνο για την Αγγλία, ωστόσο η κυβέρνηση διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις για άλλους προορισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου (Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία).
Επιπλέον, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές θα διενεργούν τυχαία τεστ σε ορισμένους επιβάτες κατά την άφιξή τους, κυρίως για να εντοπίζουν τυχόν νέες παραλλαγές του ιού.
«Η απόφαση αυτή ελήφθη (…) λόγω έλλειψης πλήρους πληροφόρησης από την Κίνα», σημείωσε ο υπουργός. Τα μέτρα θα αναθεωρούνται ανάλογα με τα δεδομένα που θα παρέχει το Πεκίνο.
Η Κίνα θα ξανανοίξει πλήρως τα σύνορά της τον Ιανουάριο.
Ισπανία
Οι ταξιδιώτες από την Κίνα στην Ισπανία θα απαιτείται να έχουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό ή πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού κατά της COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα η Ισπανίδα υπουργός Υγείας.
"Σε εθνικό επίπεδο, θα εφαρμόσουμε ελέγχους στα αεροδρόμια κατά τους οποίους θα απαιτείται από όλους τους επιβάτες που έρχονται από την Κίνα να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ COVID-19 ή πιστοποιητικό που να δείχνει πλήρες σχήμα εμβολιασμού", δήλωσε σε σύντομη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Καρολίνα Νταρίας.
Η υπουργός Υγείας της Ισπανίας δεν διευκρίνισε πότε θα τεθεί σε ισχύ το μέτρο.
Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης του Πέδρο Σάντσεθ έπεται της άρσης των υγειονομικών περιορισμών από τις κινεζικές αρχές, η οποία είχε ως αποτέλεσμα θεαματική έκρηξη των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα.
Επίσης λαμβάνεται την επομένη άτυπης συνόδου στις Βρυξέλλες που συγκάλεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξεύρεση "συντονισμένης προσέγγισης" των κρατών μελών στο θέμα. Ωστόσο αυτή δεν κατέληξε σε απόφαση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ, η Ισπανία είναι, μετά την Ιταλία, η χώρα που επλήγη πιο σκληρά τον Μάρτιο του 2020 από την πανδημία της COVID-19. Η ισπανική κυβέρνηση επέβαλε πολύ αυστηρό λοκντάουν που σημάδεψε βαθειά τον πληθυσμό.
Πριν από την Ισπανία, μόνον η Ιταλία, μεταξύ των 27 της ΕΕ, έλαβε τις τελευταίες μέρες την απόφαση να αξιώνει αρνητικά τεστ για την COVID-19 από τους επιβάτες που προέρχονται από την Κίνα. Εκτός ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν λάβει παρόμοιο μέτρο.
"Ο βασικός λόγος ανησυχίας είναι (…) η πιθανότητα νέα παραλλαγμένα στελέχη που δεν ελέγχονται να εμφανιστούν στην Κίνα", υπογράμμισε η Νταρίας.
Η ίδια σημείωσε επίσης ότι η Ισπανία εργάζεται "για την σύγκληση συνόδου υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ", προκειμένου να υπάρξει "μια ολοκληρωμένη πολιτική απάντηση στην κρίση", επιβεβαιώνοντας ως εκ τούτου ότι η Μαδρίτη ανέμενε περισσότερα από την σύνοδο που έγινε χθες, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες.
"Γνωρίζουμε την σημασία που έχει να δρούμε με συντονισμένο τρόπο, αλλά και την σημασία να δρούμε με ταχύτητα", συνέχισε η υπουργός Υγείας της Ισπανίας, αναφερόμενη "στην υγειονομική κατάσταση της χώρας", η οποία κατέβαλε βαρύ τίμημα στην πανδημία.
"Γι’αυτόν τον λόγο θα υπογραμμίσουμε την ανάγκη αναθεώρησης των συστάσεων προκειμένου να ζητάμε το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID ή το αντίστοιχο από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα", πρόσθεσε η Νταρίας, διευκρινίζοντας ότι η Ισπανία ήθελε αυτό να γίνει "σε ευρωπαϊκό επίπεδο".
Το μέτρο αυτό θα συνιστά "την καλύτερη εγγύηση ασφάλειας για όλους", σημείωσε.
Σε ανακοίνωση που έδωσε χθες, Πέμπτη, στη δημοσιότητα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών ανέφερε ότι η εισαγωγή υποχρεωτικού ελέγχου για την COVID-19 στους κόλπους της ΕΕ για τους επισκέπτες από την Κίνα θα ήταν "αδικαιολόγητη".
Οι χώρες μέλη της ΕΕ "έχουν σχετικά αυξημένα επίπεδα ανοσίας και εμβολιασμού" και "οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα ήδη κυκλοφορούν στην ΕΕ", εξήγησε το Κέντρο, θεωρώντας ότι ένα μέτρο αυτού του είδους δεν ήταν απαραίτητο σε επίπεδο ΕΕ συνολικά.
Παρά την έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων, οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν στις 8 Ιανουαρίου την υποχρεωτική καραντίνα αυτών που φτάνουν στην Κίνα και θα επιτρέψουν εκ νέου στους Κινέζους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, έπειτα από τρία χρόνια απομόνωσης.
Ισραήλ
Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή τεστ Covid για ξένους ταξιδιώτες από την Κίνα, που βιώνει μια έκρηξη κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.
Ο υπουργός Υγείας Αριέ Ντέρι, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του το βράδυ της Πέμπτης, είχε συνεδρίαση σήμερα με ανώτερους αξιωματούχους δημόσιας υγείας για να κάνει έναν απολογισμό του αντίκτυπου για το Ισραήλ από τη δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του ιού στην Κίνα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, «αποφασίστηκε να δοθεί εντολή σε ξένες αεροπορικές εταιρείες να δέχονται ξένους πολίτες σε πτήση από την Κίνα προς το Ισραήλ μόνο αν διαθέτουν (αρνητικό) τεστ για Covid», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Ο υπουργός επίσης ζήτησε τη δημιουργία ενός «εθελοντικού» διαγνωστικού κέντρου για άτομα που επιστρέφουν από την Κίνα και συνέστησε «να αποφεύγουν» τα ταξίδια σε αυτή τη χώρα.
Η άρση των υγειονομικών περιορισμών από τις κινεζικές αρχές έχει ως αποτέλεσμα απότομη έκρηξη κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Κίνα, μετά την απότομη εγκατάλειψη της λεγόμενης «πολιτικής μηδενικής Covid» στην χώρα.
Η Κίνα ανακοίνωσε το τέλος της υποχρεωτικής καραντίνας κατά την άφιξη στην επικράτεια της από τις 8 Ιανουαρίου και τη σταδιακή επανέναρξη των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους Κινέζους, κάτι που ανησυχεί πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.
Πρωτοπόρο στον εμβολιασμό κατά της Covid, το Ισραήλ είχε επιβάλει τεστ για ξένους ταξιδιώτες, ακόμη και ειδικές εξαιρέσεις για πτήσεις από ορισμένες χώρες πριν άρει σχεδόν όλα αυτά τα μέτρα στις αρχές του 2022.
Νωρίτερα σήμερα, πριν από την ανακοίνωση του Ισραήλ, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι οι ταξιδιώτες από την Κίνα στην Ισπανία θα απαιτείται να έχουν αρνητικό τεστ για τον νέο κορονοϊό ή πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού κατά της Covid-19.
Πριν από την Ισπανία, μόνο η Ιταλία, μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε λάβει την απόφαση τις τελευταίες ημέρες να απαιτεί αρνητικά τεστ από επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα. Εκτός ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία έχουν προβεί σε παρόμοιες αποφάσεις.
Χθες, το το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) ανέφερε ότι η εισαγωγή της υποχρεωτικής εξέτασης για την Covid-19 στην ΕΕ για τους επιβάτες που αφίκνυνται από την είναι «αδικαιολόγητη», εκτιμά.
Γερμανική πρόταση για «παρατηρητήριο παραλλαγών» του κορωνοϊού στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια
Με «παρατηρητήριο παραλλαγών» στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια εισηγείται το Βερολίνο να αντιμετωπιστεί η έξαρση νέων παραλλαγών του βασικού στελέχους του κορονοϊού που παρατηρείται στην Κίνα. Ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ ζητά ακόμη ενιαία πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά την είσοδο ταξιδιωτών από την Κίνα.
Το υποχρεωτικό τεστ «δεν είναι ακόμη απαραίτητο» στα αεροδρόμια, δήλωσε ο κ. Λάουτερμπαχ, σχολιάζοντας το γεγονός ότι χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία το εφαρμόζουν ήδη. «Οι τρέχουσες παραλλαγές είναι γνωστές», διευκρίνισε ο υπουργός, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια να προετοιμαστούν για την στενή παρακολούθηση τυχόν νέων παραλλαγών.
«Δεν μπορούμε να πάρουμε αξιόπιστες πληροφορίες από την Κίνα και προκειμένου να αναγνωρίσουμε νέες επικίνδυνες παραλλαγές εγκαίρως, πρέπει να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στα αεροδρόμια όλης της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Λάουτερμπαχ. «Είναι σημαντικό η Ευρώπη να απαντήσει με συντονισμένο τρόπο. Αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι, μια ευρωπαϊκή λύση είναι απαραίτητη. Γνωρίζω ότι στην Ιταλία και στην Ισπανία έχει ξεκινήσει ο υποχρεωτικός έλεγχος», τόνισε και πρόσθεσε ότι αργότερα απόψε θα έχει για το θέμα τηλεφωνική συνομιλία με τον γάλλο ομόλογό του, ενώ βρίσκεται σε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε διαφορετική «γραμμή» εκφράστηκε πάντως ήδη η βαυαρική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας Κλάους Χόλετσεκ να προκρίνει την άμεση αντίδραση της Γερμανίας. «Ο πολύ υψηλός αριθμός νέων μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 που αναφέρθηκε στην Κίνα, σε συνδυασμό με την άρση των μέτρων απομόνωσης στους ταξιδιωτικούς προορισμούς, δημιουργεί κίνδυνο εμφάνισης και εξάπλωσης νέων παραλλαγών του ιού», δήλωσε ο υπουργός και με επιστολή του προς το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ζήτησε το θέμα να τεθεί στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης για τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιανουαρίου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί η Κίνα να μοιράζεται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) είχε χθες Παρασκευή συνομιλίες με κινέζους αξιωματούχους για την έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων από τον SARS-CoV-2 στη χώρα τους και τους κάλεσε να μοιράζονται δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, ώστε οι άλλες χώρες να μπορούν να αντιδράσουν αποτελεσματικά.
«Συνάντηση υψηλού επίπεδου έλαβε χώρα την 30ή Δεκεμβρίου ανάμεσα στον ΠΟΥ και στην Κίνα με θέμα την τρέχουσα έξαρση» της πανδημίας, ώστε να εξασφαλιστούν «περαιτέρω πληροφορίες για την κατάσταση και να προσφερθεί η ειδημοσύνη και η υποστήριξή του», εξηγεί ανακοίνωση Τύπου του υγειονομικού οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.
«Ο ΠΟΥ ζήτησε εκ νέου (η Κίνα) να μοιράζεται τακτικά συγκεκριμένα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για την επιδημιολογική κατάσταση, ειδικά δεδομένα για την αλληλούχηση του γονιδιώματος και τον αντίκτυπο της ασθένειας, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών στα νοσοκομεία, των εισαγωγών σε μονάδες εντατικής θεραπείας και των θανάτων», πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Ζήτησε επίσης δεδομένα για τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει και την πρόοδο της εμβολιαστικής εκστρατείας, ιδίως στις τάξεις των ευάλωτων πολιτών και των άνω των 60 ετών.
Ακόμη, «ο ΠΟΥ επαναβεβαίωσε τη σημασία του εμβολιασμού και των αναμνηστικών δόσεων για την προστασία των ανθρώπων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από τις βαριές μορφές της ασθένειας (COVID-19) και τον θάνατο», αναφέρει το δελτίο Τύπου του διεθνούς οργανισμού με έδρα τη Γενεύη.
«Ο ΠΟΥ κάλεσε την Κίνα να ενισχύσει την αλληλούχηση του γονιδιώματος, την κλινική διαχείριση και την εκτίμηση του αντίκτυπου. Εξέφρασε τη βούλησή του να προσφέρει υποστήριξη στα πεδία αυτά, καθώς και στην ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τον εμβολιασμό ώστε να διαλυθούν οι δισταγμοί», προστίθεται στο κείμενο.
Οι συνομιλίες διεξήχθησαν έπειτα από μια εβδομάδα κατά τη διάρκεια της οποίας ο επικεφαλής του ΠΟΥ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, κάλεσε επανειλημμένα τις κινεζικές αρχές να αυξήσουν τη διαφάνεια σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση.
Η εκρηκτική αύξηση του αριθμού των μολύνσεων στην Κίνα των 1,41 δισεκ. κατοίκων έχει προκαλέσει ανησυχία στον κόσμο ολόκληρο κι ενέτεινε τον σκεπτικισμό για τα δεδομένα που ανακοινώνονται, καθώς οι επίσημοι αριθμοί ελάχιστα έχουν αυξηθεί παρότι νοσοκομεία, νεκροτομεία και γραφεία τελετών έχουν κατακλυστεί.
Τζανάκης: Νέο πανδημικό κύμα στην Ελλάδα
Εν τω μεταξύ, ιδιαίτερα ανήσυχη είναι η ιατρική κοινότητα στην Ελλάδα σχετικά με τη «συνύπαρξη» του κορωνοϊού με τη γρίπη. Το «κοκτέιλ» αυτό αναμένεται να προκαλέσει νέο πανδημικό κύμα στη χώρα, με την υγειονομική διαχείρισή του να μην προμηνύεται εύκολη.
Τις δυσοίωνες αυτές προβλέψεις έκανε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο οποίος χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το πανδημικό κύμα θα εκδηλωθεί στη χώρα μας περί τα μέσα και τέλη Ιανουαρίου και επεσήμανε ότι θα έχουμε μεγάλο θέμα στην υγειονομική διαχείρισή του. «Η μισή Ελλάδα είναι, ήδη, άρρωστη και θα μολύνει και την άλλη μισή», τόνισε ο καθηγητής.