Παγώνη: Η αλήθεια για το Ισραήλ και τους εμβολιασμούς. Αποτύχαμε τον στόχο του τείχους ανοσίας
Μετά 18 μήνες δεν πρέπει να φοβόμαστε το εμβόλιο. ‘Εχουμε εμπειρία δισεκατομμυρίων ατόμων, πλήρως εμβολιασμένων, έχουμε μελέτες στα χέρια μας. Είμαστε αιχμάλωτοι μιας νόσου, έχουμε το εμβόλιο και δεν το κάνουμε. Αν δεν εμβολιαστούμε δε θα σωθούμε, δε θα προχωρήσουμε την επόμενη φάση της ζωής μας, δε θα είμαστε ελεύθεροι
H πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑϊ, για τους εμβολιασμούς και την μετάλλαξη Δέλτα.
Η ίδια δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην νοσήσουν όλοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19, ενώ επανέλαβε ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε τα εμβόλια.
Ανεμβολίαστοι ήταν οι 33 άνθρωποι που κατέληξαν από τον κορονοϊό, χθες, σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη.
Όπως ανέφερε η ίδια, «εδώ και αρκετό καιρό τα νοσοκομεία ζουν δύσκολη φάση. Έχουν να διαχειριστούν ασθενείς COVID και ασθενείς non COVID και οι ΜΕΘ το ίδιο».
«Καταλαβαίνετε ότι αυτή η διαχείριση δεν είναι τόσο εύκολη. Είναι αρκετά δύσκολη και για τους γιατρούς και για το νοσηλευτικό προσωπικό. Χρειάζεται ενίσχυση, ειδικά για το νοσηλευτικό προσωπικό. Είχαμε πρόβλημα και προ πανδημίας, πόσω μάλλον τώρα. Διαιρούνται στα δύο τα νοσοκομεία. Στην ουσία με ασθενείς COVID και non COVID. Έχουμε αναμονές ακόμα και σε χειρουργεία για τους non COVID», τόνισε.
Στις ΜΕΘ COVID, όπως εξήγησε, έχουμε κάλυψη στην Αθήνα στο 76%. Σύμφωνα με την ίδια, στην Κρήτη υπάρχει «μεγαλύτερο πρόβλημα 91%, πολύ λίγα κρεβάτια ΜΕΘ έχουν μείνει. Χρειάζεται ενίσχυση κρεβατιών ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ειδικά στην Κρήτη που είναι μεγάλο νησί με τουρισμό», τόνισε.
«Η μετάλλαξη Δέλτα δεν αστειεύεται, είναι πολύ επιθετική, μεταδοτική στη νεολαία. Πολύς κόσμος μπήκε και στα νοσοκομεία οι ανεμβολίαστοι έφτασαν και σε ΜΕΘ», δήλωσε.
«Περιστατικά εμβολιασμένων που νόσησαν είναι ελάχιστα. Δεν είναι σημαντικά», δήλωσε, ενώ έκανε γνωστό πως «από αυτούς που “έφυγαν” χθες κανείς δεν ήταν εμβολιασμένος».
Μάλιστα, όπως είπε, οι ειδικοί προβληματίζονται πάρα πολύ από τον αριθμό των νεκρών, την αύξηση των διασωληνωμένων, αλλά και την αύξηση των νοσηλευόμενων σε απλές κλίνες COVID.
Αναφερόμενη στα 1.948 κρούσματα που ανακοινώθηκαν, χθες Κυριακή, είπε πως «είναι πάρα πολλά, με λίγα τεστ». «Τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ», σχολίασε.
Πρόσθεσε, δε, ότι η επιστημονική κοινότητα πρέπει να ενημερώσει και να πείσει τους υγειονομικούς επιστημονικά να εμβολιαστούν. «Με το να κουνάμε δάκτυλα δεν πείθουμε κανέναν», σημείωσε.
Ως προς την κατάκτηση του τείχους ανοσίας, η κ. Παγώνη είπε ότι στο Ισραήλ «το 63,5% έχουν εμβολιαστεί» και στη συνέχεια διερωτήθηκε «Έχεις τείχος ασφαλείας με 63,5% ;»
«Πρέπει να πας 80 plus και πέταξαν αμέσως τις μάσκες και ξεκίνησαν τα πάρτι. Εμείς δεν πάμε έτσι» είπε, ενώ χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη το ισραηλινό φάρμακο για τον κορονοϊό.
Επισήμανε επίσης ότι οι επόμενες μεταλλάξεις θα έρθουν. «’Ηδη στις ΗΠΑ στην Καλιφόρνια έχει έρθει κι άλλη μετάλλαξη», ανέφερε.
«Γκάζι» στους εμβολιασμούς
«Τον στόχο (τείχους ανοσίας) 80 plus δεν τον πετυχαίνουμε, δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Σεπτέμβριο πρέπει να τρέξουμε τους εμβολιασμούς. Οι ομάδες των 50, 60, 70 ετών να πάνε να εμβολιαστούν. Και οι νέοι μας», έκανε έκκληση.
Μάλιστα, για την Παιδεία, προειδοποίησε ότι «Σεπτέμβριο ανοίγουν ΑΕΙ, σχολεία, γυμνάσια, πανεπιστήμια και πρέπει να υπάρξει ασφάλεια».
«Να είναι εμβολιασμένοι καθηγητές, μαθητές, φοιτητές. Εύχομαι ελπίζω και πρέπει να υπάρχουν συνεργεία και στα σχολεία και στα ΑΕΙ για να πάνε οι μαθητές και οι φοιτητές. Παλιά οι εμβολιασμοί γινόντουσαν στα σχολεία», σχολίασε.
Τέλος, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ σχολίασε ότι «οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους δεν έπρεπε να βγουν». «Ήταν γεμάτα τα σοκάκια στα νησιά, ιδιαίτερα στο καλοκαίρι», συμπλήρωσε.
madata.gr