Πανελλαδικές 2021: Χαμός για το τσεκούρι

Τεράστιος είναι ο αριθμός των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2021 οι οποίοι δεν πέρασαν σε καμία σχολή των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας εξαιτίας του θεσμού της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τον οποίο θέσπισε η κυβέρνηση.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, «ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή ανήλθε σε 103.468, εκ των οποίων 84.946 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 18.522 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ».
«Συνολικά εισήχθησαν στα πανεπιστήμια, στις ανώτατες εκκλησιαστικές ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και στις ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 63.239 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ» προσθέτει.
Συμπερασματικά, από τους 103.468 υποψηφίους, οι 63.239 ήταν αυτοί που κατάφεραν να μπουν σε κάποια σχολή. Αν τους αφαιρέσουμε από το σύνολο για να δούμε πόσοι δεν πέρασαν σε κάποια σχολή, προκύπτει ο αριθμός 40.229.
Ωστόσο σε ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Παιδείας αναφέρεται ότι είναι 35.148 αυτοί που έμειναν εκτός. Στο ίδιο ενημερωτικό σημειώνεται ότι σε σχέση με το 2020 εισήχθησαν 13.780 λιγότεροι.

Πυρ από την αντιπολίτευση
Πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δέχθηκε η κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση για τα αποτελέσματα των βάσεων.
«Πιστοποιείται ο κυβερνητικός εμπαιγμός χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους: 40.000 νέοι και νέες μένουν εκτός Ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μισοί περίπου από αυτούς εξαιτίας του νέου συστήματος εισαγωγής με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που αποφάσισε να θεσπίσει φέτος, εν μέσω πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης. Τέτοια κατάφωρη αδικία γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνικών πανεπιστημίων» επισήμανε σε ανάρτησή του στα social media ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας.

Το υπουργείο Παιδείας έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για fake news.
«Ο κ. Τσίπρας μιλά για “εμπαιγμό” μαθητών όταν ο ίδιος τους έχει “τάξει” αναδρομική καθ’ υπέρβαση εισαγωγή σε πανεπιστημιακές σχολές, χωρίς εξετάσεις, όταν υποστηρίζει την εισαγωγή στα ΑΕΙ με 1, 2 ή 3 στα 20, αδιαφορώντας για τις προοπτικές αυτών των παιδιών, αφήνοντάς τα να αντιμετωπίσουν ως απόφοιτοι Λυκείου το φάσμα της ανεργίας, όταν η κυβέρνησή του ίδρυσε ή ανωτατοποίησε 153 τμήματα, χωρίς ουσιαστικές μελέτες σκοπιμότητας ή βιωσιμότητας, χωρίς ποιοτικά και αναπτυξιακά κριτήρια, πολλά εκ των οποίων είναι στην κορυφή της λίστας των τμημάτων που δεν επέλεξαν οι επιτυχόντες, κάποια δε με ρυθμό αποφοίτησης ακόμη και 3-4% ετησίως, όταν επιδεικτικά αγνοεί, διαφημίζοντας ως συνήθως τα κολέγια, το αναβαθμισμένο σύστημα δημόσιας επαγγελματικής κατάρτισης, και μαζί τους περισσότερους από 22.000 υποψηφίους που το επέλεξαν» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Από το υπουργείο διαψεύδεται ακόμη πως μένουν εκτός ΑΕΙ 40.000 υποψήφιοι.

«Μένουν εκτός ΑΕΙ 35.148 υποψήφιοι, 13.780 περισσότεροι από τους 21.368 περσινούς. Όχι 20.000 ή 25.000 περισσότεροι από πέρυσι, που έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταστροφολογώντας. Και μάλιστα οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα, την οποία και αξιοποίησαν, να επιλέξουν τη δημόσια επαγγελματική κατάρτιση» σημειώνεται.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συνεχάρη τους επιτυχόντες μετά την ανακοίνωση των βάσεων του 2021. Επιπλέον ανέφερε ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ θα βρίσκονται στις επάλξεις «για να καταργηθεί η απαράδεκτη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και η Τράπεζα Θεμάτων, που μόνο αποκλεισμούς έχουν να δώσουν».

Επίσης το ΜέΡΑ25 καταδίκασε το νέο σύστημα εισαγωγής στα ελληνικά πανεπιστήμια, χαρακτηρίζοντάς το «ξεδιάντροπη εξυπηρέτηση συμφερόντων» και κατηγόρησε για τον αποκλεισμό μαθητών «την επαίσχυντη φερόμενη ως υπουργό Παιδείας που μαζί με τον πρωθυπουργό έδρασαν ως οι καλύτεροι πλασιέ των συμφερόντων των φίλων τους των κολεγιαρχών».

 
Η “πελατεία” των κολεγίων
Οι εκπαιδευτικοί των Αγωνιστικών Παρεμβάσεων Συσπειρώσεων Κινήσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους ότι η κυβέρνηση «με όχημα την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) επιχειρεί να αποδυναμώσει τα δημόσια πανεπιστήμια, να προσθέσει έναν ακόμη “ταξικό κόφτη” για το ξεσκαρτάρισμα των παιδιών από τα λαϊκά στρώματα, την ίδια ώρα που προσφέρει “έτοιμη λεία” για το ιδιωτικό κεφάλαιο των κολεγίων και των ΙΕΚ».

Όπως αναφέρουν, η Ν.Δ. επιδιώκει «να μεταβάλει επί το ταξικότερον το σχολείο και την κοινωνία και να ικανοποιήσει τις αξιώσεις της τάξης που εκπροσωπεί και υπηρετεί, δηλαδή της πλουτοκρατίας». Επίσης ζητούν την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και της Τράπεζας Θεμάτων.

Σχετική επιστολή στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως έστειλε η Ομάδα Έρευνας Τεκμηρίωσης Διδασκαλίας της Φυσικής της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Σύμφωνα με τους φυσικούς, παρατηρήθηκαν ευτράπελα μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ λόγω της νεοεισαγομένης Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ).
«Φθάσαμε σε πρωτοφανείς αρνητικές επιδόσεις, με συνέπεια πολλές σχολές να μην έχουν ούτε καν έναν εισαχθέντα» τονίζουν και προσθέτουν ότι «δεν πρέπει οι μαθητές να θεωρούνται απολύτως υπεύθυνοι για τα σημερινά αποτελέσματα». Στη συνέχεια τονίζουν πως η ΕΒΕ έβαλε έναν φράχτη για τους υποψηφίους και καλούν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να αναθεωρήσει την ΕΒΕ.

Από την πλευρά της, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) υποστηρίζει ότι «ήταν μια δύσκολη χρονιά με χιλιάδες μαθητές που έμειναν εκτός λόγω του νέου εξεταστικού. Η κυβέρνηση, εν μέσω πανδημίας, με τους νόμους για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και για τη λειτουργία των σχολείων, την έκανε ακόμη δυσκολότερη».

topontiki.

 

madata.gr