Πανελλαδικές 2023: Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, θέματα και απαντήσεις
Στη μάχη για μία από τις 68.574 θέσεις στα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μπαίνουν σήμερα, Παρασκευή, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ).
Ως είθισται, κατά την πρώτη ημέρα των εξετάσεων, οι υποψήφιοι εξετάζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ «παίρνουν τη σκυτάλη» από τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, οι οποίοι εξετάστηκαν χθες, Πέμπτη, στο μάθημα των Νέων Ελληνικών. Όλα κύλησαν ομαλά κατά την πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών, χωρίς να προκύψουν προβλήματα.
Σημειώνεται, ότι αύριο, Σάββατο 3 Ιουνίου, είναι η δεύτερη ημέρα εξετάσεων για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ, κατά την οποία θα εξεταστούν στα Μαθηματικά (Άλγεβρα).
Τι απαγορεύεται στις πανελλήνιες εξετάσεις
βιβλία
τετράδια
σημειώσεις
διορθωτικό υγρό ή ταινία
κινητά τηλέφωνα
υπολογιστικές μηχανές
ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή αποθήκευσης πληροφοριών ή επικοινωνίας, ή άλλα αντικείμενα, εκτός από αυτά που επιτρέπονται σύμφωνα με τις οδηγίες της Κ.Ε.Ε. ή της Διεύθυνσης Εξετάσεων και Πιστοποιήσεων.
Προσοχή στα κινητά και στην προσπάθεια αντιγραφής
Το κινητό μέσα στην αίθουσα απαγορεύεται αυστηρά ακόμη και εάν είναι κλειστό. Καλύτερα να το αφήσετε στο σπίτι. Αν παρόλα αυτά το θέλετε μαζί σας δώστε το στον πρόεδρο του εξεταστικό κέντρου και όταν τελειώσετε θα σας το δώσουν.
Να ξέρετε ότι εάν το πάρετε μαζί σας, στα σίγουρα θα σας μηδενίσουν το γραπτό. Το ίδιο ισχύει και για την προσπάθεια αντιγραφής ή την προσπάθεια «βοήθειας» άλλου υποψηφίου. Στις εξετάσεις αυτές ο καθένας είναι μόνος του, η νομοθεσία είναι αυστηρή και οι επιτηρητές δεν κάνουν τα στραβά μάτια σε οτιδήποτε «περίεργο» αντιληφθούν.
Τι προσέχουμε την ώρα της εξέτασης
Μόλις έρθουν τα θέματα, ο υποψήφιος πρέπει να συγκεντρωθεί σε αυτά και να μην επιτρέψει σε τίποτε να αποσπάσει την προσοχή του, να διαβάσει μία φορά προσεκτικά όλα τα ζητήματα, ενώ ταυτόχρονα θα κρατά κάποιες πρόχειρες σημειώσεις, στις οποίες θα ανατρέξει αργότερα. Αμέσως μετά, προτείνεται ο υποψήφιος να επεξεργαστεί τα θέματα που γνωρίζει πολύ καλά και με κλιμάκωση να ασχοληθεί στο τέλος με όποιο θέμα φαίνεται δύσκολο ή δυσνόητο. Το 4ο θέμα συνήθως είναι και το δυσκολότερο. Μην πάτε να λύσετε αυτό πρώτα γιατί αν δεν τα καταφέρετε θα σας πιάσει πανικός. Αφήστε το για το τέλος
Διαβάστε με μεγάλη προσοχή τα θέματα και μη βιάζεστε να δώσετε απαντήσεις. Πάντα χρειάζεται και μια δεύτερη σκέψη.
Δείξτε μεγάλη προσοχή στα ζητούμενα. Μετά την πρώτη γρήγορη ανάγνωση όλων των θεμάτων, επιδιώκουμε τη διερεύνηση των ζητουμένων. Διαβάζουμε προσεκτικά κάθε θέμα 2-3 φορές. Επισημαίνουμε τις λέξεις-κλειδιά. Χωρίζουμε σε σκέλη τα ζητούμενα, εφόσον υπάρχουν, γράφοντας 1, 2…3. Επαληθεύουμε ότι κατανοήσαμε το θέμα.
Δεν μένουμε σε κάτι που μας δυσκολεύει πολύ την ώρα της εξέτασης. Προχωράμε, απαντάμε σε ό,τι ξέρουμε και μετά αφοσιωνόμαστε σε αυτό. Δεδομένου ότι στα περισσότερα μαθήματα οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα θέματα, ο μέσος χρόνος που πρέπει να αφιερώσουν σε κάθε θέμα είναι περίπου 45 λεπτά της ώρας. Όμως, κάποια από τα θέματα θα φανούν στους προετοιμασμένους υποψηφίους πολύ απλά, συνεπώς ο χρόνος που θα απομείνει για τα απαιτητικά θέματα είναι αρκετός.
Όλοι οι υποψήφιοι ξέρουν από το σχολείο ή το φροντιστήριο πως πρέπει ν΄ απαντήσουν στα θέματα. Σημαντικό είναι να οργανώνουμε το υλικό της απάντησης που θα δώσουμε. Προσπαθούμε να είναι σαφώς διατυπωμένες οι απαντήσεις μας. Τα γράφουμε όλα, γιατί στις εξετάσεις δεν υπάρχουν αυτονόητα. Με άλλα λόγια, «τα ευκόλως εννοούμενα δεν παραλείπονται».
Ο έλεγχος των απαντήσεων που δίνονται είναι απαραίτητος. Απαραίτητο είναι ακόμη να ελεγχθεί εάν έχουν καθαρογραφεί όλες οι απαντήσεις από το πρόχειρο στο καθαρό. Μην ξεχνάτε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που υποψήφιοι δεν ήταν σίγουροι για την ορθότητα των απαντήσεών τους στο πρόχειρο ή παρέλειψαν να τις μεταφέρουν στο καθαρό.
Στις Πανελλαδικές ότι σας ζητείται στις εκφωνήσεις πρέπει να απαντηθεί και να αιτιολογηθεί επακριβώς. Συχνά, άλλωστε, στα θέματα εμπεριέχεται η έκφραση «να εξηγήσετε» ή «να περιγράψετε». Με αυτόν τον τρόπο ζητείται από τους υποψηφίους η πλήρης ανάλυση ενός φαινομένου, μίας έννοιας κ.λπ.
Λίγο πριν παραδώσετε το γραπτό στον επιτηρητή κάντε έλεγχο εάν απαντήσατε σε όλα τα ζητήματα. Εξαντλήστε και τις τρεις ώρες στο έπακρο. Αν βλέπετε κάποιους να φεύγουν από την αίθουσα πολύ νωρίτερα σημαίνει ότι μάλλον δεν τα κατάφεραν να δώσουν τις λύσεις. Οπότε αυτό μη σας ενδιαφέρει κοιτάξτε το γραπτό σας ξανά και ξανά γιατί πάντα υπάρχει πιθανότητα κάτι να σας ξέφυγε και είναι κρίμα να μην το διορθώσετε.
Το πρόγραμμα των Πανελλαδικών (ΓΕΛ)
Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023: Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας)
Τρίτη 6 Ιουνίου 2023: Αρχαία Ελληνικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Μαθηματικά (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), Βιολογία (Ο.Π. Σπουδών Υγείας)
Πέμπτη 8 Ιουνίου 2034: Λατινικά (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Πληροφορική (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023: Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (Ο.Π. Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας), Οικονομία (Ο.Π. Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
Η ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται στις 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ.