Πανελλαδικές εξετάσεις: Δείτε τις αλλαγές και ποια παιδιά θα επηρεάσουν

Πανελλήνιες 2021: Σε δύο δόσεις θα έρθουν οι αλλαγές στις Πανελλαδικές επηρεάζοντας τόσο τους φετινούς υποψηφίους και μαθητές της Γ’ Λυκείου όσο και όσους φοιτούν φέτος στη Β’ Λυκείου.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής, διπλό μηχανογραφικό, περιορισμένες επιλογές για εισαγωγή σε πανεπιστημιακά τμήματα, που δεν θα ξεπερνούν τις 20, αλλά και συντελεστής βαρύτητας, που θα ορίζεται από τα ίδια τα πανεπιστήμια, περιλαμβάνονται στο σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, το οποίο αποφάσισε να μη θεσμοθετήσει από φέτος όλες τις αλλαγές.

Τα θλιβερά αποτελέσματα των Πανελλαδικών του 2020, με βαθμούς εισαγωγής κάτω από 1, οδήγησαν στην άμεση μεταρρύθμιση του τρόπου κατάταξης των νεοεισερχομένων στα πανεπιστήμια.

Οι φετινοί μαθητές της Γ’ Λυκείου θα είναι οι πρώτοι που θα εγκαινιάσουν τις πρώτες αλλαγές, ενώ τα παιδιά που φέτος βρίσκονται στη Β’ Λυκείου θα εξεταστούν υπό το νέο καθεστώς με το σύνολο των αλλαγών, όπως ορίζει το νομοσχέδιο που αναρτήθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση κι αναμένεται να ψηφιστεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

Για υποψηφίους

Ελάχιστη βάση εισαγωγής: Τέλος στις ακραία χαμηλές επιδόσεις, που επιτρέπουν όμως την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, βάζει το υπουργείο Παιδείας με τη θέσπιση ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Ο μέσος όρος των επιδόσεων των μαθητών ανά μάθημα σε κάθε επιστημονικό πεδίο θα λειτουργεί ως «βάση» πάνω στην οποία τα πανεπιστήμια για πρώτη φορά θα ορίζουν τη δική τους βάση εισαγωγής. Με υπουργική απόφαση θα ορίζεται ένα εύρος ποσοστών (π.χ. από 80% της βάσης που θα έχει δημιουργηθεί έως 110%) και τα πανεπιστήμια θα επιλέγουν σε ποιο ποσοστό θέλουν να ορίσουν ανά τμήμα τη βάση.

Παράδειγμα

Σύμφωνα με το παράδειγμα που έδωσε το υπουργείο Παιδείας, αν ο μέσος όρος στο 1ο επιστημονικό πεδίο είναι 12, το τμήμα που θα επιλέξει ποσοστό 90% θα ορίσει τη βάση του στο 10,8. Αν οι υποψήφιοι δεν πετύχουν τον συγκεκριμένο βαθμό, δεν θα μπορούν να εισαχθούν στο τμήμα. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα οδηγήσει σε αποκλεισμό των υποψηφίων με πολύ χαμηλές βαθμολογίες (σ.σ.: φέτος τρία πανεπιστημιακά τμήματα είχαν βάση εισαγωγής κάτω από 1.000 μόρια) από την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Χρονοδιάγραμμα: Τις επόμενες εβδομάδες, το υπουργείο Παιδείας θα αποστείλει όλα τα απαραίτητα στοιχεία των τελευταίων ετών στα πανεπιστήμια, σχετικά με τις επιδόσεις των εισακτέων τους, ώστε να αποφασίσουν αυτά ποιο ποσοστό επιθυμεί το κάθε τμήμα. Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών θα γνωρίζουν πριν από τη διενέργεια των εξετάσεων το ποσοστό που έχει επιλέξει κάθε τμήμα. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής όμως θα οριστεί μετά τη λήξη των εξετάσεων και αφού βγουν οι βαθμολογίες των υποψηφίων, από τις οποίες θα προκύψει ο μέσος όρος ανά επιστημονικό πεδίο. Σημειώνεται ότι φέτος οι υποψήφιοι θα εξεταστούν με συντελεστή βαρύτητας σε δύο μαθήματα ανά επιστημονικό πεδίο, τα οποία έχουν οριστεί από το υπουργείο Παιδείας. Στη συνέχεια οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους γνωρίζοντας της ελάχιστη βάση εισαγωγής ανά τμήμα και φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν όσες σχολές θέλουν.

Μηχανογραφικό για ΙΕΚ: Οι απόφοιτοι του Λυκείου φέτος θα έχουν μια ακόμα δυνατότητα, να συμπληρώσουν μηχανογραφικό για την εισαγωγή τους σε δημόσιο ΙΕΚ, εφόσον το επιθυμούν. Η εισαγωγή τους δεν αφορά το βαθμό επίδοσής τους στις Πανελλαδικές, ούτε τη συμμετοχή τους, αλλά το βαθμό απολυτηρίου τους.

Για Β’ Λυκείου

Στις Πανελλαδικές του 2022 θα εφαρμοστεί ολοκληρωμένο το νέο σύστημα, που περιλαμβάνει, εκτός από την ελάχιστη βάση εισαγωγής, μηχανογραφικό σε δύο φάσεις αλλά και συντελεστή βαρύτητας σε μαθήματα, ο οποίος όμως θα έχει οριστεί από τα ίδια τα πανεπιστήμια και όχι από το υπουργείο Παιδείας.

Μηχανογραφικό σε δύο φάσεις: Αμέσως μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών και του ορισμού ελάχιστης βάσης εισαγωγής ανά τμήμα, οι υποψήφιοι θα συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους με «κόφτη» στις επιλογές τους. Ειδικότερα, θα μπορούν να συμπληρώσουν μέχρι το 10% του συνόλου των σχολών. Με τα φετινά δεδομένα, στο 1ο επιστημονικό πεδίο θα μπορούν να συμπληρώσουν μέχρι 15 τμήματα, ενώ στο 4ο επιστημονικό πεδίο μέχρι 18 τμήματα. Η ρύθμιση αποσκοπεί λοιπόν στο να προβαίνουν οι υποψήφιοι σε πιο συνειδήτες επιλογές, ανάλογα με τις κλίσεις, δεξιότητες και προτεραιότητές τους.

Μετά την ανακοίνωση των βάσεων και των επιτυχόντων σε πανεπιστήμια, θα υπάρξει δεύτερος γύρος συμπλήρωσης μηχανογραφικού δελτίου και θα αφορά όσους δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε σχολή από την α’ φάση. Πλέον ο υποψήφιος δεν θα έχει όριο στην επιλογή του, με μοναδική προϋπόθεση να έχει πετύχει βαθμό ίσο ή ανώτερο από την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Η εισαγωγή του στις επιλεγόμενες σχολές ή τμήματα θα γίνει εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις μετά την ολοκλήρωση της α’ φάσης του μηχανογραφικού δελτίου.

Συντελεστής βαρύτητας: Μία ακόμη αλλαγή αφορά τους συντελεστές βαρύτητας. Πλέον δεν θα ορίζει το υπουργείο Παιδείας δύο μαθήματα βαρύτητας, αλλά το κάθε τμήμα. Για παράδειγμα, στα τμήματα Μαθηματικών, το κάθε τμήμα θα ορίζει έναν συντελεστή βαρύτητας στο μάθημα των Μαθηματικών που εξετάζεται πανελλαδικά. Ο λόγος που δεν προχώρησε από φέτος η συγκεκριμένη ρύθμιση ήταν για να μην αιφνιδιαστούν οι υποψήφιοι όσον αφορά τη μελέτη τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

 

 

madata.gr