Πανελλαδικές – Μηχανογραφικό 2023: Οδηγίες για την κατάθεσή του
Οι βαθμολογίες των μαθημάτων των πανελληνίων εξετάσεων έχουν ανακοινωθεί και πλέον οι υποψήφιοι αναμένουν πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους. Τι πρέπει να προσέξουν και πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα σύμφωνα με νέες πληροφορίες.
Στην πλατφόρμα, θα μπορούν να γίνουν τόσο το μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα ΑΕΙ όσο και το παράλληλο μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ. Σημειώνεται ότι φέτος, η υποβολή των μηχανογραφικών θα γίνει σε μία φάση, αντί δύο.
Μέσα στις επόμενες μέρες, το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις προθεσμίες για την κατάθεσή του μηχανογραφικού και μέχρι πότε αυτό θα πρέπει να έχει συμπληρωθεί. Επίσης, αναμένονται οδηγίες για τους υποψηφίους.
Όσον αφορά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών 2023 (των βάσεων εισαγωγής δηλαδή), σύμφωνα με πληροφορίες αυτή αναμένεται να γίνει στο τέλος του Ιουλίου.
4+1 βήματα για την κατάθεση του μηχανογραφικού
Για να κάνουν το μηχανογραφικό οι υποψήφιοι καλό θα είναι, πριν, να έχουν προετοιμαστεί:
- Βρείτε σε Επιστημονικό Πεδίο θα δηλώσετε τις σχολές
- Υπολογίστε πόσα μόρια βγάζετε Γράψτε σε ένα χαρτί όλες τις σχολές που σας ενδιαφέρουν και βάλτε τις με τη σειρά προτίμησης που θέλετε να τις δηλώσετε, ανεξάρτητα με τις βάσεις
- Στη συνέχεια, δίπλα σε κάθε σχολή γράψτε τη βάση που θα έχει ανακοινωθεί για φέτος
- Αντιγράψτε τους αριθμούς προτίμησης στο Μηχανογραφικό
Ποιοι κάνουν μηχανογραφικό
Μηχανογραφικό Δελτίο για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μπορούν να υποβάλουν: Όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2023, και εφόσον ήδη κατέχουν ή απέκτησαν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).
Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2021 ή 2022, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση.
Τέλος, όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Για τους υποψηφίους του 10% έτους 2020 δεν εφαρμόζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ), ενώ για τους υποψηφίους του 10% έτους 2021 ισχύει η ΕΒΕ, όπως διαμορφώθηκε το 2021.
Για να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι στον υπολογισμό των μορίων τους, μπορούν να μεταβούν στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου εδώ και εισάγοντας τους γραπτούς τους βαθμούς, να δουν αυτόματα τα μόριά τους για κάθε Τμήμα/Σχολή του Πεδίου ή του Τομέα που ανήκουν. Η εν λόγω εφαρμογή συνυπολογίζει τους γραπτούς βαθμούς και τους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων για κάθε Τμήμα.