Παύλος Μαρινάκης: Η Ελλάδα θα προτείνει για την θέση του Επιτρόπου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Απόστολο Τζιτζικώστα

O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ενημερώσει σχετικά την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
O Απόστολος Τζιτζικώστας, είναι ένα πρόσωπο με εμπειρία σε θεσμικούς ρόλους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, όπου το 2020 εξελέγη Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Ταυτόχρονα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει εκλεγεί τρεις φορές με ποσοστά άνω του 50%.
Η επιλογή του κ. Τζιτζικώστα είναι μια επιλογή με πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μια περιοχή με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου.

Σήμερα στις 18:00, ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει τον κ. Τζιτζικώστα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ώθηση στις αδιάλειπτες προσπάθειές μας για την καταπολέμηση της ανεργίας δίνουν οι νέες, θετικότατες επιδόσεις των στοχευμένων πολιτικών μας που καταγράφονται από την ΕΛΣΤΑΤ.

Από τη σύγκριση στους σχετικούς δείκτες η ανεργία στη χώρα μας τον Ιούνιο μειώθηκε περαιτέρω στο 9,6%, από 10,3% τον Μάιο, δηλαδή, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας ενώ έχουμε αύξηση των απασχολούμενων κατά 80.000 σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Συνολικά, τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν δημιουργηθεί πάνω από 400.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα.

Σε σχέση δε, με τον Ιούνιο του 2019 η πτώση που έχει σημειώσει η ανεργία ανέρχεται στις 8 ποσοστιαίες μονάδες. Δυο σημαντικές πτυχές αυτών των θετικών αποτελεσμάτων αφορούν στον περιορισμό της ανεργίας των γυναικών κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες και των νέων κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τον Ιούνιο του 2023.

Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός: «Δεν επαναπαυόμαστε. Γνωρίζουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Γνωρίζουμε ότι έχουμε ακόμα πολλή δουλειά μπροστά μας». Άλλωστε, στόχος της πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση είναι να κατορθώσουμε να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε επίπεδο απασχόλησης, δημιουργώντας περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, με ουσιαστικές πρόνοιες για την προστασία των εργαζομένων και τη διαρκή βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Την κυβερνητική δέσμευση για παρέμβαση στο ρεύμα προς όφελος των πολιτών, όπως είχε προαναγγελθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υλοποιεί τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που κατατέθηκε στη Βουλή. Με την τροπολογία εφαρμόζεται έκτακτη εισφορά σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από μονάδες φυσικού αερίου για χρονικό διάστημα που θα κυμαίνεται από έναν έως τρεις μήνες, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο.
Το ύψος της έκτακτης εισφοράς ανέρχεται στα 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα έσοδα θα ενισχύσουν το δίχτυ προστασίας οικιακών καταναλωτών, καθώς επίσης και αγροτών από την υπερβολική επιβάρυνση που θα προκαλούσαν οι αυξημένες τιμές λόγω της δυσλειτουργίας της ευρωπαϊκής αγοράς ρεύματος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κατά τη διάρκεια του περασμένου Ιουλίου.
Οι διατάξεις προβλέπουν ακόμη ότι όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, καθώς επίσης αγροτικές συνδέσεις που ανήκουν σε Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων εντάσσονται αυτομάτως στο ευνοϊκό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή στο Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ». Στόχος είναι να καταστεί δυνατή η άμεση και χωρίς καμία καθυστέρηση μείωση του ενεργειακού κόστους για τον πρωτογενή τομέα.
Βάσει της τροπολογίας, οι κάτοχοι αγροτικών συνδέσεων και οι ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» δύνανται οποτεδήποτε, μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2024, να δηλώσουν τη βούλησή τους να απενταχθούν από το «ΓΑΙΑ» χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Επιπλέον, οι κάτοχοι των συνδέσεων που εντάσσονται στο Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ» υπάγονται αυτομάτως και στο πρόγραμμα δεκαετούς άτοκης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, εφόσον, βέβαια, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Με τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο, το Υπερταμείο και οι θυγατρικές του εισέρχονται σε μια νέα εποχή. Στόχος είναι, από την μια, οι οργανισμοί αυτοί να εκσυγχρονιστούν και να συμβάλλουν περισσότερο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και από την άλλη να βελτιωθεί σημαντικά το επίπεδο εξυπηρέτησης που παρέχουν.
Γιατί οι οργανισμοί αυτοί επηρεάζουν πρωτίστως την καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών, όπως τα ΕΛΤΑ και οι δημόσιες συγκοινωνίες. Παράλληλα μέσω των αλλαγών αυτών προωθούνται δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα με μόνιμο αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία επενδύοντας σε τομείς που η Ελλάδα έχει ανάγκη.
Οι 4 βασικές παρεμβάσεις κινούνται στα παρακάτω επίπεδα:
· Πρώτον, στην θέσπιση ενός πιο σύγχρονου μοντέλου διακυβέρνησης του Υπερταμείου και την απορρόφηση σε αυτό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΑΙΠΕΔ
· Δεύτερον, στην μετατροπή σε «μικρές ΔΕΗ», 8 θυγατρικών εταιρειών του διευκολύνοντας τις προσλήψεις στελεχών και προσωπικού και τις κρίσιμες για τη λειτουργία τους προμήθειες
· Τρίτον, στην σύσταση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, το οποίο θα αξιοποιήσει ως αρχικό επενδυτικό κεφάλαιό του το ήμισυ από το αντιστάθμισμα από την επαναπόκτηση της Ε.Υ.Δ.Α.Π. και της Ε.Υ.Α.Θ. από το Δημόσιο για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών δραστηριοτήτων, οι οποίες θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
· Και τέταρτον, παρέχουμε στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα να αξιοποιεί το 50% των εσόδων που εισπράττεται από συμβάσεις αξιοποίησης λιμένων και λιμενικών υποδομών προκειμένου να χρηματοδοτήσει την υλοποίηση των Master Plan άλλων λιμένων στο χαρτοφυλάκιό του.

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε πριν από λίγο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας για την εξέλιξη της νόσου της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός στις ζώνες επιτήρησης και προστασίας, σε όλη την Επικράτεια, βρίσκονται 1.991 εκτροφές και ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί στις 1.723, ενώ εκκρεμούν οι έλεγχοι σε 208 ακόμη.

Συνολικά στις ζώνες επιτήρησης βρίσκονται 506.285 αιγοπρόβατα. Από αυτά, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 467.535 ζώα. Επιπλέον μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο των ελέγχων έχουν ενταχθεί 108 τυροκομικές επιχειρήσεις στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης από τις οποίες έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος στις 106.

Επίσης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοίνωσε ότι:
1. Επεκτείνονται τα περιοριστικά μέτρα μεταφοράς και σφαγής των ζώων που λήγουν την ερχόμενη Κυριακή, για μια επιπλέον εβδομάδα.
2. Με επιστολή του προς τους ομολόγους του υπουργούς Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσει να συζητηθεί το ζήτημα της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών του Σεπτεμβρίου, αφενός για την κοινή λήψη μέτρων προστασίας του ζωικού κεφαλαίου, όσο για να εξετασθούν κάθε δυνατές πρόσθετες λύσεις απέναντι στο ζήτημα των οικονομικών συνεπειών για τους κτηνοτρόφους.

Ακόμα, ανακοινώθηκε ότι με ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενεργοποιούνται δύο επί πλέον κτηνιατρικά εργαστήρια που θα συμβάλουν στις ταχύτερες αναλύσεις των δειγμάτων. Επιπλέον, αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων, με σκοπό την ανάλυση της επιδημιολογικής μελέτης και τον εντοπισμό των παραλείψεων ή έκνομων πράξεων που οδήγησαν στην έξαρση της νόσου. Τα αποτελέσματα της επιτροπής θα διαβιβαστούν στον εισαγγελέα Λάρισας που έχει ξεκινήσει προανάκριση.

Τέλος, όπως είπε ο Κώστας Τσιάρας, με την ολοκλήρωση της επιχείρησης περιορισμού και εκρίζωσης της πανώλης θα γίνει εκ νέου σχεδιασμός όλου του μοντέλου λειτουργίας της κτηνοτροφίας. Θα αναζητηθούν όλες οι μέθοδοι και τρόποι ώστε να καλυφθούν κατά το δυνατόν τα οργανικά κενά των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας και θα ανασχεδιαστεί το μοντέλο, ώστε να περιορισθεί η πιθανότητα επανάληψης ανάλογων φαινομένων.

Η δεύτερη φάση κατασκευής του τμήματος Πάτρα-Πύργος του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος, εντάχθηκε στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Μεταφορές 2021-2027».
Η δεύτερη φάση, με προϋπολογισμό περίπου 152 εκατομμύρια ευρώ, υλοποιείται στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2021-2027, ενώ η πρώτη, με προϋπολογισμό σχεδόν 100 εκατομμύρια ευρώ, υλοποιήθηκε εντός της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.
Με την ολοκλήρωση του έργου θα αποδοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα Πάτρα–Πύργος μήκους 74,8 χλμ. με αποτέλεσμα την ουσιαστική αναβάθμιση των κυκλοφοριακών συνθηκών, τη μείωση του συνολικού χρόνου διαδρομής, τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και γενικότερα τη βελτίωση της προσβασιμότητας για όλους τους οικισμούς στην ευρύτερη περιοχή των Νομών Ηλείας και Αχαΐας.
Επιπλέον, ο εν λόγω οδικός άξονας θα διευκολύνει και θα υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας, θα συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη και στη βελτίωση των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών.

Πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο την ψηφιακή εκπαίδευση και ενδυνάμωση ενηλίκων και ατόμων με αναπηρία, συνολικού προϋπολογισμού 5,7 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, θεσπίζει το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Το πρόγραμμα αυτό, αφορά 3.600 άτομα, άνω των 65 ετών και 2.800 άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 50% και έχει ως αντικείμενο την υλοποίηση προγραμμάτων εξοικείωσης των παραπάνω πληθυσμιακών ομάδων με τις νέες τεχνολογίες.