Politico: Όσο οι Ευρωπαίοι συζητάνε για κυρώσεις. Τι θα συμβεί εάν ο Πούτιν κόψει το φυσικό αέριο

Την ώρα που οι ευρωπαίοι καταναλωτές αντικρίζουν με σοκ και δέος τις τιμές των καυσίμων, που συμπαρασύρουν μια σειρά από βασικά καταναλωτικά αγαθά, οι ηγέτες των κρατών-μελών προσπαθούν να συντονιστούν ενόψει της σύγκλησης του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, στο τέλος της εβδομάδας. 

Το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι οι νέες αυστηρότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και η αγωνία που έχουν οι ηγέτες είναι μήπως οι Ευρωπαίοι πολίτες σηκώνουν ήδη μεγάλο βάρος λόγω της πολιτικής που ακολουθείται κατά της Μόσχας.

Ποιος πρέπει να είναι ο επόμενος στόχος της ΕΕ, αναρωτιέται το Politico, προσπαθώντας να διακρίνει μέχρι που μπορούν να φτάσουν οι ηγέτες της ΕΕ.

Κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, δείχνουν να υποστηρίζουν μία παύση στην πολιτική των κυρώσεων ώστε να επανεξεταστούν οι συνέπειες και να αντιμετωπιστούν πιθανά προβλήματα. Άλλες χώρες, όπως η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, προειδοποιούν ότι αν χαθεί το momentum η Ρωσία θα πάρει το μήνυμα ότι η ΕΕ χαλαρώνει την πίεση.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να δώσει την εντύπωση κόπωσης όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει», δήλωσε ο Λιθουανός  υπουργός Εξωτερικών, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, προσθέτοντας  ότι «δεν μπορούμε να κουραστούμε από την επιβολή κυρώσεων».

Όμως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν στο κατά πόσο το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι μία ενέργεια με ισχυρό συμβολισμό, όπως η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ.

«Πρέπει να ετοιμαζόμαστε για νέες κυρώσεις» δήλωσε ο Δανός υπουργός Εξωτερικών, Γιέπε Κόφοντ, αλλά κάποιοι ομόλογοί του έχουν επισημάνει ότι η ΕΕ πρέπει να έχει στην φαρέτρα της κι άλλα μέτρα, πιο αυστηρά, σε περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει την κλιμάκωση. «Αν όχι τώρα πότε;», είναι ο αντίλογος σε αυτούς τους σκεπτικιστές.

Και ποια  «όπλα» θα είχαν οι Ευρωπαίοι αν ο Πούτιν έκανε χρήση χημικών, κάτι που ο Τζο Μπάιντεν θεωρεί πιθανό; Ή εάν εκδηλωνόταν επίθεση με στόχο την δολοφονία του Ουκρανού προέδρου, Ζελένσκι;

«Πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για κόκκινες γραμμές», είπε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών.  Αλλά ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, έσπευσε να επισημάνει ότι «οι ηγέτες (στην σύνοδο κορυφής) θα εξετάσουν τι άλλο μπορεί να γίνει στο πεδίο των κυρώσεων», για να προσθέσει με νόημα: «Δεν νομίζω ότι θα ληφθεί μία επίσημη απόφαση για νέο πακέτο κυρώσεων».

 
Η προετοιμασία ενός τέτοιου πακέτου θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η έγκρισή του θα πάει στο προσεχές μέλλον.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Politico, στα πιθανά μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνεται η προσθήκη δύο μεγάλων ρωσικών τραπεζών — Sberbank και Gazprombank — στον κατάλογο των ιδρυμάτων που έχουν αποκλειστεί από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT.

 
Η κάθε χώρα πάντως καταθέτει και μια διαφορετική ιδέα στο τραπέζι. Η Πολωνία ζήτησε να απαγορευθούν όλες οι εμπορικές συναλλαγές με την Ρωσία. Η Δανία, θέλει περιορισμό της πρόσβασης ρωσικών πλοίων σε ευρωπαϊκά λιμάνια.

Το ερώτημα όμως είναι αν στο επόμενο πακέτο θα περιληφθεί η απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. «Οι κυρώσεις αφορούν την υπονόμευση της ικανότητας των Ρώσων να κάνουν πόλεμο. Πρέπει να σκεφτούμε αυτή την μηχανή παραγωγής χρήματος», εξήγησε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών, Γιαν Λιπάβσκι.

Όμως οι χώρες της ΕΕ που έχουν μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο είναι πιο διστακτικές. Τί θα συμβεί αν ο Πούτιν σε αντίποινα κόψει την ροή του φυσικού αερίου; Ο Ούγγρος  υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιζάρτο, απείλησε μάλιστα ότι θα μπλοκάρει κυρώσεις που θα αφορούν στον ενεργειακό τομέα. «Δεν θα επιβάλλουμε κυρώσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ουγγαρίας», δήλωσε κατηγορηματικά.

madata.gr