Πώς η χαμηλή αυτοπεποίθηση σαμποτάρει τη ζωή μας;

Σαν ψυχοθεραπευτής με εντυπωσιάζει το πόσο εύκολο είναι να πιαστεί κανείς και να βυθιστεί μέσα σε ένα σπιράλ αρνητικότητας. Από τη στιγμή που θα πιαστεί κανείς μέσα σε αυτό είναι πολύ δύσκολο να καταφέρει να «αποδράσει»…

Σε μια μικρή κλίμακα, μπορεί μια μέρα να «πέσεις» επειδή σου χάλασε η διάθεση. Ας πούμε ότι είχες μια κακή ημέρα στο γραφείο. Επιστρέφοντας στο σπίτι, αρχίζεις τα παράπονα στον σύντροφό σου και σπαταλάς όλο το βράδυ σου  στον καναπέ σκεπτόμενη πόσο χάλια ήταν η μέρα σου. Με άλλα λόγια οι πράξεις παραμένουν κολλημένες σε αυτή την αρνητική ενέργεια.

Σε μία μεγαλύτερη κλίμακα, μπορεί να είσαι πεπεισμένη ότι δεν είσαι αρκετά καλή για να είσαι πετυχημένη. Έτσι, καταλήγεις να μην διεκδικείς μία καλύτερη θέση ή να μην παίρνεις ρίσκα. Κατά συνέπεια, αφήνεις τον χρόνο να περνάει χωρίς να προσπαθείς να αλλάξεις αυτό που πιστεύεις για τον εαυτό σου και τελικά να αυτοεπιβεβαιώνεσαι.

Μια νέα ερευνητική μελέτη αποκάλυψε πως τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση συμπεριφέρονται με έναν τέτοιο τρόπο που ενθαρρύνει τους άλλους γύρω τους να τους φέρονται όχι και με τον καλύτερο τρόπο.
Η έρευνα για την χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η έρευνα του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  «Personality and Social Psychology Bulletin» αποκάλυψε ότι τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο πιθανό να επιδιώξουν την έμμεση υποστήριξη. Δείχνοντας θλιμμένοι ή κλαψουρίζοντας προσπαθούν να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται.

Ωστόσο, αυτού του τύπου η στρατηγική συνήθως αποτυγχάνει και είναι πιθανότερο να προκαλέσει την αρνητική αντίδραση των άλλων.

Αποτυγχάνοντας να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται, τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση τείνουν να πιστέψουν ότι οι δικοί τους άνθρωποι – φίλοι, συγγενείς, σύντροφοι – απλά δεν ενδιαφέρονται να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση προσπαθούσαν να προστατευθούν από την απόλυτη απόρριψη, εξαιτίας του φόβου τους ότι δεν θα μπορούσαν να διαχειριστούν την απομάκρυνση από τους συντρόφους τους. Με άλλα λόγια, φοβούνται ότι εκφράζοντας ξεκάθαρα αυτό που σκέφτομαι, όπως «Τώρα χρειάζομαι πραγματικά την υποστήριξή σου», μπορεί να τους οδηγήσει σε μία ξεκάθαρη και ευθεία απόρριψη.

Ωστόσο,  οι έμμεσες προσπάθειές τους να δείξουν ότι χρειάζονται προσοχή και φροντίδα, οδηγούν σε χειρότερες αντιδράσεις και υπονομεύουν περαιτέρω το αίσθημα αποδοχής που τόσο απελπισμένα αποζητούν.
Πώς επηρεάζονται οι προσωπικές μας σχέσεις;

Φανταστείτε την εξής περίπτωση: Έχουμε έναν άνδρα με χαμηλή αυτοπεποίθηση που αισθάνεται άσχημα γιατί η σύντροφός του πρόκειται να βγει έξω το Σάββατο το βράδυ με τις φίλες της. Στην πραγματικότητα αυτό που θέλει είναι να περάσουν μαζί τη βραδιά, αλλά διστάζει να της το πει. Φοβάται ότι εκείνη θα γελάσει μαζί του αλλά και με το πόσο την χρειάζεται.

Έτσι, αντί να πει ξεκάθαρα τι χρειάζεται από εκείνη και πώς αισθάνεται καταλήγει να μουρμουράει και να γκρινιάζει όλη τη μέρα. Η σύντροφός του νιώθει μπερδεμένη από αυτή τη συμπεριφορά και απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από εκείνον, ανυπομονώντας να δει τους φίλους της, οι οποίοι τουλάχιστον θα την κάνουν να νιώσει καλύτερα.

Η «λαχτάρα» της να βγει έξω και να ξεσκάσει καταλήγει να επιβεβαιώνει και να επιδεινώνει τη χαμηλή αυτοεκτίμηση του ατόμου της ιστορίας.
Πώς μπορείς να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση σου;

Εάν έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να υπονομεύεις άθελά σου τον εαυτό σου. Κάποιες από τις τακτικές που μπορεί να χρησιμοποιείς για να αποφύγεις τον «πόνο» πρόσκαιρα, μπορεί μακροπρόθεσμα να σου  προκαλούν μεγαλύτερη δυσφορία και άγχος.

Μόλις αναγνωρίσεις το πρόβλημα, μπορείς να βρεις τρόπους για να δημιουργήσεις θετικές αλλαγές και να απαλλαγείς από την πεποίθηση ότι δεν είσαι αρκετά καλή. Στη συνέχεια, μπορείς να εστιάσεις  στην κάλυψη των αναγκών σου με έναν υγιή τρόπο, χωρίς να εξαρτάσαι  από τους άλλους για να νιώσεις καλά.
 

psychologytoday.com