Πώς να διακρίνεις έναν ψεύτικο φίλο. Τα δέκα σημάδια
Ο Αντίγονος Β ΄Γονατάς, Μακεδόνας βασιλιάς, 319-239 π.Χ., είχε πει: «Θεέ μου προφύλαξέ με από τους φίλους μου, τους εχθρούς μου τους αναλαμβάνω εγώ». Είναι προφανές ότι αναφερόταν στους ψεύτικους φίλους, τους άσπονδους, σύμφωνα με την πλούσια ελληνική γλώσσα. Ψεύτικοι φίλοι είναι εκείνοι που προσποιούνται ότι νοιάζονται για εσάς αλλά στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται για το καλό σας και πολλές φορές μπορεί να σας κάνουν κακό.
Πρέπει να ξέρουμε ότι οι πραγματικοί φίλοι μάς στηρίζουν συναισθηματικά και πρακτικά, και σύμφωνα με μελέτες, το να έχουμε καλούς φίλους συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα στρες και καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία.
Είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή οι ψεύτικοι φίλοι θα αποκαλυφθούν, αλλά το να μάθουμε να τους ξεχωρίζουμε θα μας γλυτώσει από δυσάρεστες εκπλήξεις και από στενοχώρια.
Πώς μπορείτε να καταλάβετε αν κάποιος είναι ψεύτικος φίλος
Ασυνέπεια: Σε περίοδο που τους έχετε ανάγκη, ίσως εξαφανιστούν ή βρίσκουν δικαιολογίες για να μην βρίσκονται δίπλα μας.
Μονόπλευρη σχέση: Για παράδειγμα, οι συζητήσεις σας μαζί τους περιστρέφονται μόνο γύρω από εκείνους, τη ζωή τους και τις απόψεις τους.
Αναξιοπιστία: Σπάνια να κρατούν τις υποσχέσεις τους. Είναι δύσκολο να βασιστείτε πάνω τους για οτιδήποτε. Εξαφανίζονται την τελευταία στιγμή, αφήνοντάς σας ξεκρέμαστους.
Προδοσία: Δεν είναι έμπιστοι. Λένε σε άλλους αυτά που τους εκμυστηρεύεστε, μιλούν άσχημα για εσάς πίσω από την πλάτη σας ή ακόμα και διασπείρουν φήμες για εσάς.
Ασέβεια: Μπορεί να σας ματαιώνουν, να σας μειώνουν, να σας γελοιοποιούν ή να σας εξευτελίζουν μπροστά σε άλλους με την επίφαση του αστείου.
Σας πληγώνουν: Τα άτομα αυτά μπορεί να σας απορρίπτουν, λέγοντας ή κάνοντας πράγματα που σας πληγώνουν.
Ζήλια: Νιώθουν πως απειλούνται από τις επιτυχίες σας και από ότι έχετε καταφέρει. Αντί να γιορτάζουν μαζί σας, προσπαθούν να τα υποβιβάσουν και σας ανταγωνιστούν.
Φιλία υπό προϋποθέσεις: Η φιλία τους συχνά εξαρτάται από το τι μπορούν να κερδίσουν από εσάς, είτε κοινωνικά, είτε υλικά ή άλλου είδους οφέλη. Μόλις πετύχουν τον στόχο τους, το ενδιαφέρον τους για σας μειώνεται.
Χειραγώγηση: Χρησιμοποιούν τις ενοχές, τη χειραγώγηση ή τον συναισθηματικό εκβιασμό για να πάρουν αυτό που θέλουν από εσάς.
Υπερβαίνουν τα όρια: Τα άτομα αυτά διαρκώς καταπατούν ή παραβλέπουν τα όριά σας, είτε πρόκειται για τον προσωπικό σας χώρο, την ιδιωτικότητα ή τις συναισθηματικές αντοχές σας.
Δεν είναι εύκολο να εντοπίσετε ότι κάποιος είναι ψεύτικος φίλος και οι απατηλές σχέσεις μπορεί να αναπτυχθούν χωρίς να φταίτε εσείς. Το ζήτημα είναι ότι μπορεί οι φίλοι-εχθροί να σας τραυματίσουν και να σας ταλαιπωρήσουν ακόμα και μετά τη λήξη της σχέσης σας.
Καλό είναι να αποφεύγετε τους παρακάτω ανθρώπους που αποτελούν παραδείγματα κρυμμένων εχθρών.
Διαφορετικοί τύποι ψεύτικων φίλων
Φίλος μόνο στα εύκολα: Είναι κοντά σας στις καλές περιόδους, αλλά όταν τα πράγματα είναι δύσκολα, εξαφανίζεται.
Ο καιροσκόπος: Πάντα ψάχνει τι μπορεί να κερδίσει από τη σχέση. Θα είναι κοντά σας όταν θέλει κάτι από εσάς, αλλά θα εξαφανιστεί όταν χρειάζεστε βοήθεια ή στήριξη.
Ο κόλακας: Σας λούζει με κομπλιμέντα και επαίνους, όμως οι προθέσεις του δεν είναι αυθεντικές. Χρησιμοποιεί την κολακεία να σας χειραγωγήσει για να κάνετε πράγματα γι’ αυτόν.
Ο ανταγωνιστής: Αυτοί βλέπουν τα επιτεύγματά σας ως απειλή. Τα υποβαθμίζουν, υποβιβάζουν τις προσπάθειές σας ή προσπαθούν να σας ξεπεράσουν για να διατηρήσουν μια αίσθηση ανωτερότητας.
Ο κουτσομπόλης: Είναι τα άτομα που χαίρονται με το δράμα και τις φήμες. Ίσως διασπείρουν ψέματα ή μιλούν για τα προσωπικά σας, κάτι που μπορεί να βλάψει τη φήμη και τις σχέσεις σας.
Ο εκμεταλλευτής: Εκμεταλλεύονται την ευγένεια, τη γενναιοδωρία και τους πόρους σας, είτε πρόκειται για χρήματα, αποκτήματα ή χάρες, χωρίς να είναι πραγματικά ευγνώμονες ή να ανταποδίδουν.
Αυτός που αναζητεί επιβεβαίωση: Τα άτομα αυτά χρειάζονται την προσοχή σας, την επιβεβαίωση και τον έπαινο για να βελτιώσουν την αυτοεκτίμησή τους. Δεν ενδιαφέρονται για σας ούτε για τη ζωή σας.
Ενεργειακό βαμπίρ: Τα ενεργειακά βαμπίρ «τρέφονται» με την ενέργειά σας και σας αφήνουν σωματικά και ψυχικά εξουθενωμένους.
«Μαγνήτης» της συμφοράς: Αυτά τα άτομα «ανθίζουν» με το χάος και τη σύγκρουση. Προκαλούν προβλήματα στη ζωή σας ή σας εμπλέκουν στα δικά τους, για τη δική τους διασκέδαση.
Ο χειριστικός: Οι χειριστικοί τύποι χρησιμοποιούν τις ενοχές και τη χειραγώγηση για να σας ελέγξουν και να πάρουν αυτό που επιθυμούν.
Αμφισβητεί την ορθότητα της σκέψης σας: Τα άτομα αυτά λένε ψέματα, αρνούνται πράγματα και σας προκαλούν σύγχυση, μέχρι να μην ξέρετε τι είναι πλέον αληθινό.
Εάν κάτι σας φαίνεται περίεργο, μην απορρίπτετε αυτό που σας λέει το ένστικτό σας. Βάλτε όρια σ ‘αυτούς τους ανθρώπους και αν χρειαστεί περιορίστε σταδιακά την επικοινωνία μαζί τους.
ourlife.gr