Πότε θα πετάξουμε τις μάσκες; Οι τρεις προϋποθέσεις. Τι ισχύει για όσους έχουν νοσήσει
Πότε θα μπορέσουμε να βγάλουμε τις μάσκες; Τι ισχύει για τους εμβολιασμένους; Ποια είναι η άποψη των ειδικών ;
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, μίλησε στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο, σχετικά με τις μάσκες και ανέφερε:
Σχετικά με το πότε θα μπορούμε να πετάξουμε τις μάσκες, ο ίδιος τόνισε ότι «Η σύσταση από το Αμερικανικό Κέντρο Λοιμώξεων, καθώς στις ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί πλήρως ένα 30% του πληθυσμού και με την πρώτη δόση ένα 50%, είναι να μη χρησιμοποιεί κάποιος που έχει εμβολιαστεί τις μάσκες σε εξωτερικούς ή και εσωτερικούς χώρους, όταν όλα τα άτομα εντός αυτών είναι εμβολιασμένα. Όταν περάσουμε το 30-40% πλήρους εμβολιασμού και στη χώρα μας, μπορούμε να το συζητήσουμε και εμείς. Το πότε θα γίνει εξαρτάται από την πορεία των εμβολιασμών, είναι κρίσιμοι οι επόμενοι δύο μήνες».
Πώς θα πρέπει να κινηθούν όσοι έχουν νοσήσει – Τι θα ισχύσει για την 3η δόση
Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμούς για αυτούς που έχουν ήδη νοσήσει, ο ίδιος εξήγησε ότι «Όσοι έχουν περάσει τον ιό, οι συστάσεις είναι ότι 1-2 μήνες μετά τη νόσηση ενδείκνυται να εμβολιαστούν. Ενδεχομένως για αυτούς και μία δόση να είναι αρκετή», ενώ ανέφερε και ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου και μετά να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο, κάτι που θα το δούμε από το Σεπτέμβριο, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και σύμφωνα με τα δεδομένα στην Ελλάδα.
«Είμαστε σε πτωτική τάση. Υπάρχει μια ανησυχία με τις μεταλλάξεις. Όταν η πανδημία είναι ενεργή σε μεγάλα κράτη όπως την Ινδία αυξάνεται η πιθανότητα δημιουργίας ανθεκτικών μεταλλάξεων, και αυτό δημιουργεί ανησυχία. Θέλουμε να υπάρξει μια παγκόσμια προσπάθεια για τον έλεγχο της πανδημίας, για αυτό γίνονται οι προσπάθειες να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη παγκοσμίως», τόνισε κλείνοντας ο κ. Δημόπουλος.
Η άποψη του καθηγητή Αλκιβιάδη Βατόπουλο και Αθηνά Λινού
Η πανδημία του κορονοϊού δεν έχει τελειώσει στην Ελλάδα και για την εξέλιξή της, αλλά και στην άρση των μέτρων, όπως αυτό της χρήσης μάσκας, αναφέρθηκε με τηλεοπτική του τοποθέτηση ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής των Ειδικών, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Παρέμβαση πραγματοποίησε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.
Βατόλπουλος: Υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις
«πρέπει να ανέβει το επίπεδο εμβολιασμού και να πέσει η συχνότητα των κρουσμάτων, για να μπορέσουμε να βγάλουμε τη μάσκα» και πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι εφικτό, «όταν ο μισός πληθυσμός έχει εμβολιαστεί».
Σημείωσε ακόμα ότι «η επιτροπή θέλει να γίνονται τα πράγματα σιγά σιγά, για να μπορεί να υπάρχει μια αξιολόγηση» και παραδέχτηκε ότι «η άρση των μέτρων είναι ένα ρίσκο».
«Πρέπει να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος που ασχολείται στον τουρισμό. Ταξιτζήδες, υπάλληλοι αεροδρομίων κλπ Ο δείκτης θετικότητας αυτή τη στιγμή είναι λίγο μπερδεμένος».
Η κοινωνία δεν άντεχε άλλο το οριζόντιο κλείσιμο, γι’ αυτό πλέον ακολουθούμε τον καθολικό έλεγχο του πληθυσμού με τεστ» και υπογράμμισε ότι «δεν ανοίγουμε επειδή η επιδημία έχει τελειώσει, αλλά επειδή ο παλιός τρόπος αντιμετώπισης έχει κάνει τον κύκλο του».
Τόνισε, ωστόσο, ότι «ο ιός είναι εδώ» και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς «ένα ενδεχόμενο πισωγύρισμα μπορεί να συμβεί, γι’ αυτό και όλοι πρέπει να πειθαρχήσουν στα νέα μέτρα».
Λίνου: Να εμβολιαστούν πρώτα 6.000.000 Έλληνες
Για το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες τόνισε ότι δεν είναι ακόμη κάτι σίγουρο, «να εμβολιαστούν πρώτα 6.000.000 Έλληνες».
Επίσης, σημείωσε ότι είναι ανησυχητικό με το άνοιγμα του τουρισμού να επιτρέπεται η εστίαση σε εσωτερικό χώρο.
Η κ. Λινού σημείωσε ότι πάντα θα είναι κίνδυνος οι μεταλλάξεις και θα παραμείνουν μέχρι να εμβολιαστεί το 90% του πλανήτη. Όσον αφορά τις δηλώσεις του κ. Μπουρλά για το αν θα χρειαστεί και τρίτη δόση του εμβολίου, η ίδια αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν δεδομένα για τη διάρκεια ανοσίας που προσφέρει το εμβόλιο. Είναι πολύ βιαστικό να το πούμε».
madata.gr