Πριν το Πάσχα η ρύθμιση για τις 120 δόσεις στην εφορία

Πριν από το Πάσχα η κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει το σχέδιο της νέας ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία.

Στο υπουργείο Οικονομικών συντάσσουν τα κριτήρια και τους όρους υπαγωγής στη νέα ρύθμιση, η οποία θα είναι έκτακτη και θα έχει περιορισμένο χρόνο ζωής, αφού από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων οι φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία τριών μηνών να αποφασίσουν εάν θα υπαχθούν ή όχι. Όσοι δεν το πράξουν, θα βρεθούν σε ασφυκτικό κλοιό κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι η ρύθμιση για τις φορολογικές οφειλές δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα. Δηλαδή δεν θα μπορούν να υπαχθούν σε αυτή και τα 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία. Και αυτό γιατί η ρύθμιση θα συνοδεύεται με αυστηρά κριτήρια, με στόχο να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα αποκλείονται αυτομάτως από το ευνοϊκό καθεστώς.

Οι μηνιαίες δόσεις που θα κερδίζουν όσοι καταφέρουν να υπαχθούν στη ρύθμιση θα ξεκλειδώνουν ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ενώ υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία οι μηνιαίες δόσεις αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα φθάνουν τις 120, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να κινείται στα 30 με 50 ευρώ. Κούρεμα κύριας οφειλής δεν προβλέπεται. Αντίθετα θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις. Το ποσοστό της διαγραφής ενδεχομένως να βρίσκεται σε συνάρτηση με τον χρόνο εξόφλησης της οφειλής. Τον αριθμό δηλαδή των μηνιαίων δόσεων.

Οι οφειλέτες για να κερδίσουν τις 120 δόσεις θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Κλειδί που θα προσδιορίζει τον τελικό αριθμό των δόσεων θα αποτελεί το εισόδημα του οφειλέτη. Σε κάθε περίπτωση θα κρίνεται η βιωσιμότητά του και η δυνατότητα που θα έχει να εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές από φόρους, πρόστιμα και τέλη που δημιουργήθηκαν μέχρι και το τέλος του 2017. Ωστόσο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπαχθούν και οι φόροι που άφησαν απλήρωτους οι φορολογούμενοι το 2018. Απαραίτητη προϋπόθεση για να υπαχθεί κάποιος οφειλέτης της εφορίας στη ρύθμιση θα είναι η εξόφληση των τρεχουσών φορολογικών οφειλών. Οι φορολογούμενοι δηλαδή δεν θα πρέπει να έχουν δημιουργήσει νέα χρέη από την αρχή της χρονιάς. Θα πρέπει να έχουν πληρώσει ή να έχουν ρυθμίσει με βάση την πάγια ρύθμιση τις τρέχουσες οφειλές (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ.).

Είναι πιθανόν από τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή στην παλαιά ρύθμιση των 100 δόσεων.

Τέλος, η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα γίνεται με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στο Taxisnet μέσω ειδικής εφαρμογής που θα αναπτύξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην ιστοσελίδα της www.aade.gr.

 
cnn