Προκρίθηκε η υποψηφιότητα του Δήμου Ηρακλείου για ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων
Ο Δήμος Ηρακλείου υπέβαλε στην Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO υποψηφιότητα για ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO στον τομέα της γαστρονομίας με στόχο να αναδείξει τον γαστρονομικό πλούτο του τόπου μας.
Πρόκειται για ένα σημαντικό εγχείρημα, αφενός επειδή η διαδικασία συμπλήρωσης της αίτησης ήταν ιδιαίτερα απαιτητική και αφετέρου επειδή η υποψηφιότητα δίνει την δυνατότητα στο Ηράκλειο να συναγωνισθεί με άλλες πόλεις από όλη την υφήλιο και να προβάλει διεθνώς την αδιάλειπτη γαστρονομική ιστορία 5000 ετών της Κρήτης. Η συμπλήρωση της αίτησης ολοκληρώθηκε με την καθημερινή συνεργασία στελεχών του Δήμου Ηρακλείου και του Αναπτυξιακού Οργανισμού «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΜΑΕ».
Το Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO (Creative Cities Network (UCCN)) δημιουργήθηκε το 2004, με στόχο την προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στις πόλεις, που αναγνωρίζουν την δημιουργικότητα και την καινοτομία ως βασικά συστατικά για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη.
Η Ελλάδα εκπροσωπείται από το 2021 στο Δίκτυο με την συμμετοχή της Θεσσαλονίκης και η ελπίδα της προσθήκης μιας ακόμα ελληνικής συμμετοχής ενδυναμώνει την ταυτότητα της χώρας μας.
Ο Δήμος Ηρακλείου έχει ήδη αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πλάνο προώθησης του Ηρακλείου ως βιώσιμου γαστρονομικού προορισμού με την ονομασία «Heraklion Flavors», το οποίο αποτελεί και μέρος της στρατηγικής «Έξυπνη Συνεκτική Πόλη, Τόπος Συνάντησης 5+1 Πολιτισμών».
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός δήλωσε σχετικά: «Η υποψηφιότητα του Δήμου Ηρακλειου για ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO και μάλιστα στον τομέα της γαστρονομίας εντάσσεται στην πολιτική μας για ενίσχυση της εξωστρέφειας του Δήμου αλλά και της καθιέρωσης του Ηρακλείου ως γαστρονομικού προορισμού. Η συστηματική προσπάθεια προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση έχει ήδη αποφέρει καρπούς και ευελπιστούμε ότι εάν η οι κόποι μας ευοδωθούν μέσω της ένταξης στο Δίκτυο της UNESCO ο γαστρονομικός πλούτος του τόπου μας θα προβληθεί διεθνώς».
Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πρόεδρος της Ηράκλειο ΜΑΕ Γιώργος Σισαμάκης που έχει την ευθύνη από πλευράς του Δήμου για την κατάθεση της πρότασης επεσήμανε: «Η ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας μας, ως βασική συνιστώσας άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της τοπικής οικονομίας είναι το μεγάλο στοίχημα για το Ηράκλειο. Τα τελευταία χρόνια δουλεύουμε συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύουμε ότι αξίζει στο Ηράκλειο να επιλεγεί για να συμμετέχει στο παγκόσμιο δίκτυο των δημιουργικών πόλεων της UNESCO στον τομέα της γαστρονομίας. Σαφώς η τελική επιλογή –εφόσον γίνει-θα είναι μεγάλη τιμή και θα μας δώσει την ευκαιρία δικτύωσης με πόλεις που και πολιτισμό και γαστρονομική ιστορία έχουν. Θα μας δώσει την ευκαιρία εξάλλου να επικοινωνήσουμε το Ηράκλειο, τη γαστρονομία μας -τον κρητικό τρόπο ζωής, τους στόχους μας για βιώσιμη ανάπτυξη που συνάδουν με την Ατζέντα 2030 και τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών».
Ο Δήμος Ηρακλείου ευχαριστεί ιδιαίτερα την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και ιδιαίτερα στην Πρόεδρο κα Μαρία – Αικατερίνη Τζιτζικώστα για την άριστη συνεργασία.
Ιδιαιτέρες ευχαριστίες εκφράζονται για τη υποστήριξη της υποψηφιότητας του Ηρακλείου στο Δήμο Θεσσαλονίκης, το Δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, τηv Αντιδήμαρχο Μαρία Καραγιάννη και την σύμβουλο Ειρήνη Τσακηρίδου για την συνεργασία τους και την έμπρακτη υποστήριξή τους στο κοινό όραμα να ενδυναμώσουμε την ταυτότητα των πόλεων μας και την αναγνωρισιμότητά τους σε παγκόσμιο επίπεδο.