Πρόταση Εθνικής Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης από τον π. Υπουργό κ. Σήφη Βαλυράκη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου
Μεταρρυθμίσεις, κωδικοποιημένες σε 30 σημεία, για τη θεσμική παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας παρουσίασε ο π. Υπουργός και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών (ΙΜΜ), κ. Σήφης Βαλυράκης στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης χθες βράδυ στο Επιμελητήριο Ηρακλείου.
Παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη και εκπροσώπων των όλων των παραγωγικών φορέων του Ηρακλείου ο κ. Βαλυράκης ανέφερε ότι – όπως προκύπτει από τις μακροχρόνιες μελέτες του ΙΜΜ – απαιτείται πρωτίστως «Εθνική συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων και μακρόπνοος σχεδιασμός για θέσεις εργασίας» και τόνισε ότι «η ανάγκη για πολιτική συνεννόηση έχει σαφώς πατριωτικό χαρακτήρα».
Ο πρώην Υπουργός χαρακτήρισε λάθος συνταγή το ελληνικό μνημόνιο και επισήμανε ότι «οι Έλληνες πρέπει να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας» υπογραμμίζοντας ότι για την επανεκκίνηση της οικονομίας «απέναντι στην επενδυτική άπνοια και την αποεπένδυση απαιτείται επενδυτικό σοκ, με συγκεκριμένες δημόσιες και ιδιωτικές επένδυσης ισχυρής σηματοδότησης και με προτεραιότητα τον πολιτισμό και τον τουρισμό.»
Ο κ. Βαλυράκης υποστήριξε ότι θα πρέπει ν’ απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις από τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να βρεθεί κοινός τόπος στην αναζήτηση ασφαλούς εξόδου από την κρίση.
Την ανάγκη Εθνικής στρατηγικής/Εθνικής συνεννόησης, επισήμανε στην παρέμβασή του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτακης, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζεται και διεκδικεί με όλους τους φορείς, προτάσσοντας την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη. Αναφερόμενος στην τοπική Ανάπτυξη είπε μεταξύ άλλων, οτι, Περιφέρεια και φορείς επενδύουμε στην ποιότητα προϊόντων-υπηρεσιών, στην ανταγωνιστικότητα, στην ταυτότητα μας ως Κρήτη με τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, δίδοντας παράλληλα έμφαση στο " πάντρεμα" του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφειράκης ανέφερε ότι «επιβάλλεται να διαμορφώσουμε ένα Νέο Μοντέλο Βιώσιμης Ανάπτυξης με βάση ένα Εθνικό Σχέδιο και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση με συνδυασμό εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ενεργειών, τονίζοντας ότι « οι ελληνικές επιχειρήσεις, αξιώνουν από το πολιτικό σύστημα, σταθερότητα, σοβαρή διακυβέρνηση και μεταρρυθμίσεις, καθώς χρειάζονται ένα βιώσιμο περιβάλλον, για να ξανασταθούν στα πόδια τους και να σχεδιάσουν το μέλλον τους.»
Ο κ. Γιώργος Σισαμάκης, Πρόεδρος του Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία θα παραμένει ανεμική αν δεν υπάρξουν πρωτοβουλίες εντός και εκτός Ελλάδας και τόνισε ότι οι προτάσεις μεταρρύθμισης του ΙΜΜ επικαιροποιημένες, αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και συμβάλλουν στη συστράτευση υγιών δυνάμεων που μπορούν να διεκδικήσουν ένα ελπιδοφόρο αύριο.
Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και τοποθετήσεις εκπροσώπων φορέων, οι οποίοι συμφώνησαν στην ανάγκη χάραξη εθνικής στρατηγικής.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσε το Επιμελητήριο Ηρακλείου, το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Περιφερειακό Τμήμα Ανατολικής Κρήτης και το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών.
Πηγή: kritipress.gr