Προτιμώ να φύγω παρά να πολεμήσω: Οι Ρώσοι αντιδρούν στην επιστράτευση του Πούτιν
Προτιμώ να φύγω παρά να πολεμήσω: Οι Ρώσοι αντιδρούν στην επιστράτευση του Πούτιν.
Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του βρετανικού Guardian, το οποίο αναφέρεται στον 33χρονο Αλεξάντερ και πώς αντέδρασε όταν έμαθε για την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να κηρύξει μερική επιστράτευση στη Ρωσία για να ενισχύσει τις δυνάμεις στον πόλεμο της Ουκρανίας από τηλεφώνημα της ανήσυχης γυναίκας του.
«Σάσα, μπορεί να πάρουν κι εσένα» του είπε η σύζυγός του λίγη ώρα αφότου έφτασε στο γραφείο του στο κέντρο της Μόσχας.
Κι ενώ ο Αλεξάντερ υπηρέτησε στο στρατό ως κληρωτός πριν από περίπου 15 χρόνια, δεν βρέθηκε ποτέ σε πεδίο μάχης. Για τον λόγο αυτό, βρίσκεται σχετικά χαμηλά στη σειρά για επιστράτευση, την πρώτη που πραγματοποιείται στη Ρωσία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Παρόλα αυτά, όπως και πολλοί άλλοι, ανησυχεί ότι μπορεί να λάβει την «povestka», το χαρτί της επιστράτευσής του, και να σταλεί στο μέτωπο.
«Προτιμώ να φύγω παρά να πολεμήσω σε αυτό τον πόλεμο», είπε o 33χρονος σε μια σύντομη συνέντευξη στην Guardian μέσω μιας εφαρμογής messenger. «Αν με καλέσουν, τότε θα ήθελα να φύγω [από τη χώρα]».
Όμως, εξαιτίας της νέας νομοθεσίας στη Ρωσία που ποινικοποιεί την λιποταξία, εξήγησε, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 10 ετών – ή και περισσότερων – αν το σκάσει. Αυτή η επιλογή «είναι αδύνατη», είπε, συμπληρώνοντας ότι πιθανότατα θα «πρέπει να πάει» στο στρατό, αν και θα βάλει τα δυνατά του να το αποφύγει.
Ο πόλεμος χτυπάει την πόρτα του σπιτιού τους
Εκατομμύρια Ρώσοι ξύπνησαν την Τετάρτη και συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει περίπτωση να κληθούν να συμμετάσχουν στον πόλεμο της χώρας και στην κατοχή της Ουκρανίας. Για σχεδόν επτά μήνες, πολλοί Ρώσοι προσπάθησαν απλώς να αγνοήσουν την εισβολή στην Ουκρανία. Τώρα, για πολλές οικογένειες, ο πόλεμος χτυπάει την πόρτα του σπιτιού τους.
«Αυτό είναι που φοβόμασταν όλοι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος», είπε μια μητέρα, που πιστεύει ότι ο γιος της θα μπορούσε να επιστρατευτεί.
Άλλοι δηλώνουν έτοιμοι να πολεμήσουν. Ένας άνδρας γύρω στα 30 με στρατιωτική εμπειρία δήλωσε στην εφημερίδα ότι θεωρεί πατριωτικό του καθήκον να πάει στο στρατό αν τον καλέσουν. «Θέλω να στηρίξω την πατρίδα μου», είπε.
Μέχρι στιγμής, η Ρωσία δεν έχει κλείσει τα σύνορα για να αποτρέψει την έξοδο νεαρών ανδρών που αποφεύγουν την επιστράτευση, πολλοί πιστεύουν όμως ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα αργήσει πολύ.
Ρώσοι που φεύγουν από τη χώρα έχουν αγοράσει εισιτήρια για χώρες όπως η Τουρκία και η Αρμενία, όπου μπορούν να ταξιδέψουν χωρίς βίζα. Μεμονωμένα εισιτήρια για τις χώρες αυτές δεν είναι διαθέσιμα μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο, και ακόμη και τότε το κόστος τους μπορεί να ξεπερνά τα 3.000 δολάρια, αναφέρει το δημοσίευμα. Η Aviasales, ένας δημοφιλής ιστότοπος αεροπορικών εισιτηρίων, προσφέρει ακόμα και την επιλογή προορισμού «όπου μπορώ να πάω».
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν κλείσει τα χερσαία σύνορά τους για τους Ρώσους, κάτι που περιορίζει ακόμα περισσότερο τις επιλογές διαφυγής. Επιπλέον, ακόμη και οι Ρώσοι που θα καταφέρουν να φύγουν κινδυνεύουν να διωχθούν για λιποταξία εάν επιστρατευθούν και δεν επιστρέψουν.
Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η παράδοση των χαρτιών επιστράτευσης έχει ήδη ξεκινήσει. Την ίδια στιγμή, Ρώσοι πολίτες που αντιτίθενται στον πόλεμο κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, με πάνω από 1.000 συλλήψεις να σημειώνονται μέσα σε διάστημα μερικών ωρών από το διάγγελμα του Πούτιν, σε διάφορες ρωσικές πόλεις.
Ρώσοι που αντιτίθενται στον πόλεμο χρησιμοποιούν τη λέξη «mogilizatsia», ένα λογοπαίγνιο ανάμεσα στις λέξεις επιστράτευση και «mogila», που σημαίνει τάφος. «Ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνα εκεί από ό,τι λένε», λέει ο Αλεξάντερ. «Διαφορετικά, γιατί θα χρειαζόταν η επιστράτευση;».