Προβληματισμός στην Ελλάδα για τα κρούσματα κορονοϊού από τη Σερβία
Μπορεί η απόφαση της Ελλάδας να κλείσει τα σύνορα στους Σέρβους πολίτες έως τις 15 Ιουλίου να προκάλεσε κάποια δυσαρέσκεια στο Βελιγράδι, με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, να μιλά για δυσάρεστη και κακή απόφαση, όμως αποδεικνύεται ότι ήταν απολύτως επιβεβλημένη και έγκαιρη.
Σήμερα, Τρίτη, στη Σερβία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Μέσα σε ένα 24ωρο κατέληξαν 13 ασθενείς, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών σε 330, ενώ προστέθηκαν 299 νέα κρούσματα εκτοξεύοντας το σύνολο στα 16.719 άτομα.
Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι από το βράδυ της Παρασκευής έως το πρωί της Δευτέρας θα επιβληθεί στο Βελιγράδι γενική απαγόρευση κυκλοφορίας για την αποτροπή της εξάπλωσης του ιού. Παραδέχτηκε επίσης ότι τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και το σύστημα υγείας της χώρας δέχεται μεγάλη πίεση.
Η απαγόρευση εισόδου των Σέρβων στη χώρα μας ισχύει από τα ξημερώματα της Δευτέρας. Για όσους είχαν περάσει προηγουμένως, παρά τα μαζικά τεστ στις εισόδους της χώρας, η κατάσταση δεν είναι πάντα ελεγχόμενη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ζευγαριού Σέρβων που ταξίδεψαν από τη βαλκανική χώρα στην Ελλάδα, με γκρουπ 20 ατόμων, στις 4 Ιουλίου και κατέλυσαν σε ξενοδοχείο της Αιδηψού.
Όπως έγινε γνωστό σήμερα, ο άνδρας 50 ετών, αισθάνθηκε αδιαθεσία και μετέβη στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας, από όπου οι υπεύθυνοι του Κέντρου Υγείας τον έστειλαν στο Νοσοκομείο Λαμίας μαζί με τη γυναίκα του… με ταξί!
Φθάνοντας στο Νοσοκομείο Λαμίας, τους έγινε μοριακό τεστ με το οποίο διαπιστώθηκε ότι νοσούν από Covid-19. Την ίδια ώρα ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για την ιχνηλάτηση των επαφών τους, καθώς και εντοπισμού του ταξιτζή που τους μετέφερε στο Νοσοκομείο Λαμίας.
Γενικότερα, στις βαλκανικές χώρες από τις οποίες προέρχονται πολλοί τουρίστες της βόρειας Ελλάδας, η επιδημιολογική εικόνα είναι μελανή. Πέρα από τη Σερβία, στη Βουλγαρία την περασμένη εβδομάδα η ημερήσια καταγραφή ήταν επίσης περίπου 200 κρούσματα. Στη Ρουμανία καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα την ημέρα. Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στην Κροατία με τις αρχές να καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων κατά 232% από την προηγούμενη εβδομάδα. Στο «κόκκινο» βρίσκονται επίσης η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία.
Στις καθημερινές ανακοινώσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, τα εισαγόμενα κρούσματα αποτελούν σταθερά ένα μεγάλο ποσοστό του συνολικού αριθμού. Σήμερα, από τα 27 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. Η κατάσταση αυτή, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, έχει θέσει σε συναγερμό τις ελληνικές Αρχές, που παρακολουθούν και αξιολογούν διαρκώς την κατάσταση που διαμορφώνεται.
topontiki