Ψυχολογία: Η αξία του να μπαίνουμε στη θέση του άλλου
Η ηθοποιός Μαριάννα Τουμασάτου και ο Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, Δρ. Βασίλης Κιοσσές, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για το τι σημαίνει να μπαίνεις «στα παπούτσια» του άλλου και να κατανοέις την κατάσταση που βρίσκεται ο καθένας.
Η ηθοποιός μίλησε για την κατανόηση μεταξύ των καταστάσεων που βιώνουν οι άνθρωποι.
«Το να μπαίνεις στη θέση του αλλού είναι η μόνη οδός για να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο. το καλό για σένα με ευχαριστεί άρα το κέρδος είναι κι δικό μου», είπε χαρακτηριστικά η Μαριάννα Τουμασάτου.
Ο κ. Κιοσσές, έδωσε την επιστημονική πλευρά του ζητήματος.
Η ενσυναίσθηση είναι η ποιότητα των σχέσεων. Είναι η ικανότητα που έχει ένα άτομο να μπει στη θέση του άλλου να αναγνωρίζει τι σκέφτεται ο άλλος και να νιώσει. Δεν φτάνει να το καταλαβαίνω γιατί αυτό είναι μία γνωστική διαδικασία του μυαλού. Πρέπει να νιώσω σαν να είμαι ο άλλος, και όχι όμως να ταυτιστώ μαζί του», είπε αρχικά.
Η ενσυναίσθηση είναι φύσει ή επίκτητη;
Σύμφωνα με τον κ. Κιοσσέ, «γεννιόμαστε με ενσυναίσθηση. Ένα πράγμα που μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη ή όχι της ενσυναίσθησης είναι το οικογενειακό περιβάλλον. Όταν οι σημαντικοί μου άνθρωποι έχουν αυτό το χαρακτηριστικό και το δείχνουν, πιθανώς να αναπτύξω και εγώ την ενσυναίσθηση. Αν χτυπήσει το παιδί μας για παράδειγμα, καλυτέρα να του πούμε “δεν μοιάζει σοβαρό, αλλά πόνεσες;”, δηλαδή διαχωρίζω την θέση μου αντί να του πω ”δεν είναι τίποτα”».
Η ενσυναίσθηση δημιουργεί ένα πεδίο που μας επιτρέπει να συνδεθούμε παρά τις διαφορές μας. δεν πηγαίνει μαζί η προκατάληψη και η ενσυναίσθηση γιατί η προκατάληψη είναι μία προκατασκευασμένη πεποίθηση για τον άλλον.
«Όταν έδωσα δείγμα για μυελό των οστών, αλλά δεν βρέθηκε δυστυχώς κάποιος συμβατός, ένιωσα απέραντη ευτυχία. Θα το ξανακάνω. Είμαι δωρήτρια σώματος και οργάνων. Έχω δεχθεί βοήθεια, αγάπη, νοιάξιμο, να είναι κάποιος εκεί για εσένα», αποκάλυψε η Μαριάννα Τουμασάτου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, «έχουμε συνδυάσει την ενσυναίσθηση με το “δυσκόλεμα” του άλλου. Η ενσυναίσθηση επί της ουσίας δεν έχει πρόσημο. Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε με τον άλλον για να υπάρχει ενσυναίσθηση».
πηγή: MEGA TV