Ρεύμα: Στα 616 ευρώ η μεγαβατώρα στην Ελλάδα – Ηλεκτροσόκ από τις νέες τιμές των παρόχων

Νέο σοκ από τον χώρο της ενέργειας, καθώς στη χώρα μας για την Τρίτη η τιμή του ρεύματος εκτοξεύεται στο ρεκόρ των 616,38 ευρώ/MWh, ή 14,2% υψηλότερα από σήμερα, με την υψηλότερη να φλερτάρει πλέον με τα 800 ευρώ (794,95 ευρώ/MWh) και τη χαμηλότερη στα 500,57 ευρώ/MWh.

Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή στην Ευρώπη, μαζί με την τιμή στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία, μετά την Ελβετία στην οποία η τιμή φτάνει τα 624 ευρώ.

Αντίθετα, στην Πορτογαλία και Ισπανία, που έχουν ειδικό καθεστώς από τις Βρυξέλλες, η τιμή είναι μόλις 183 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ στην Πολωνία, λόγω του λιγνίτη η τιμή διαμορφώνεται στα 388 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι για σήμερα Δευτέρα η τιμή στην Ελλάδα έφτασε τα 539,54 ευρώ/MWh, καταγράφοντας αύξηση 42,84% σε σχέση με χθες που ήταν στα 377,72 ευρώ/MWh.

Παράλληλα, παρατηρείται διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ λιγνίτη και ΑΠΕ. Το φυσικό αέριο συμμετέχει με 46,17%, ο λιγνίτης με 22,72%, οι ΑΠΕ με 15,43%, τα υδροηλεκτικά με 5,58% και οι εισαγωγές με 3,89%.

 Την ίδια ώρα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξάνονται μετά την επιστροφή των φόβων για παρατεταμένη διακοπή της ροής. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς αυξάνονται έως και 15%, αφού έκλεισαν σε ρεκόρ την Παρασκευή.

Σημειώνεται ότι ο βασικός αγωγός Nord Stream θα σταματήσει για τρεις ημέρες συντήρησης στις 31 Αυγούστου, εγείροντας και πάλι ανησυχίες ότι δεν θα επιστρέψει σε λειτουργία όπως έχει προγραμματιστεί μετά τα έργα.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι αυξημένες τιμές που ανακοίνωσαν οι πάροχοι για τον Σεπτέμβριο

Αντίστροφη μέτρηση για τις ανακοινώσεις των επιδοτήσεων του ρεύματος από την κυβέρνηση με την αγωνία των καταναλωτών να κορυφώνεται για την τελική τιμή που θα κληθούν να πληρώσουν.

Σε υψηλά επίπεδα, όπως αναμενόταν διαμορφώνονται τα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος για τον Σεπτέμβριο που ανακοινώνουν από αργά χθες το βράδυ οι προμηθευτές. Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο ύψος της επιδότησης που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για τον επόμενο μήνα με την οποία επιδιώκεται η διατήρηση των τελικών τιμών καταναλωτή κοντά στο επίπεδο του Αυγούστου.

Οι τιμές που δόθηκαν ενδεικτικά από προμηθευτές είναι: ΔΕΗ: 0,788 ευρώ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 0,8 ευρώ για πάνω από 500 κιλοβατώρες. Η χρέωση για το νυχτερινό τιμολόγιο είναι 0,747 ευρώ. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα.

Protergia: 0,78213 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,77855 για το νυχτερινό τιμολόγιο. Πάγιο 5 ευρώ το μήνα.

Ήρων: 0,750 ευρώ ανά κιλοβατώρα και 0,6 με έκπτωση συνέπειας 20 %. Πάγιο 3 ευρώ το μήνα.

Elpedison: τα τιμολόγια ανάλογα με το πρόγραμμα κυμαίνονται από 1,0864 έως 1,1367 ευρώ ανά κιλοβατώρα ενώ προβλέπεται επιστροφή (loyalty pass) τον επόμενο μήνα η οποία για τον Αύγουστο καθορίστηκε σε 0,4 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

NRG: 0,748-0,768 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα.

Zenith: 0,687 – 0,697 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Πάγιο 4-4,5 ευρώ το μήνα.

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο διαμορφώνεται σήμερα σε υψηλά επίπεδα (377,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα) παρά τη μειωμένη ζήτηση και την αυξημένη (20,9%) συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα.

Σταϊκούρας: Τα 2 δισ. ευρώ θα φτάσει τον Σεπτέμβριο η κρατική στήριξη απέναντι στο υψηλό κόστος ρεύματος

 Στα 2 δισ. θα ανέλθει η κρατική ενίσχυση για τον Σεπτέμβριο, ώστε να ενισχυθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως δήλωσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM 97.7, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα, ο υπουργός αναφερόμενος στο πακέτο ΔΕΘ τόνισε ότι υπάρχουν δεκάδες μέτρα στο τραπέζι, αλλά τι θα υλοποιηθεί θα εξαρτηθεί από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο, αλλά και τις προτεραιότητες που θα θέσει ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι στα ελληνικά νοικοκυριά μπαίνει έξτρα εισόδημα λόγω της μείωσης της ανεργίας, της αύξησης των εισπράξεων από τον τουρισμό, τις συνεχιζόμενες επενδύσεις και την αύξηση κατώτατου μισθού.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της πληρωμής των φόρων από τους Έλληνες πολίτες σημειώνοντας ότι προχωρούν στην κάλυψη των φορολογικών υποχρεώσεων χωρίς να σημειώνεται συρρίκνωση των καταθέσεων.

Αυτή την καλή εικόνα, πρόσθεσε, θολώνει ο πληθωρισμός και τα προβλήματα στον τομέα της ενέργειας, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η Πολιτεία έχει χτίσει γραμμές άμυνας για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τέλος σημείωσε ότι πολλά θα κριθούν για το ύψος των παρεμβάσεων από τρία βασικά οικονομικά μεγέθη που θα δημοσιοποιηθούν στις αρχές του Σεπτεμβρίου. Το ύψος της ανάπτυξης για το δεύτερο 3μηνο του 2022, την πορεία των φορολογικών εσόδων για τον Αύγουστο, όπως επίσης και τις εισπράξεις από τον τουρισμό το καθοριστικό 2μηνο Ιουλίου – Αυγούστου.
 

madata.gr