Ροδάκινο: Παγκόσμια πρωτιά για την Ελλάδα-Στην κορυφή των εξαγωγών κομπόστας
Πρωτιά και με …απόσταση εξακολουθεί να διατηρεί η Ελλάδα παγκοσμίως στις εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου, ενώ κατέχει τη δεύτερη θέση στην παραγωγή. Αντίστροφα, ο κύριος αντίπαλος της χώρας μας η Κίνα, κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή και τη δεύτερη στις εξαγωγές.
Ο σημαντικός και κομβικός ρόλος της ελληνικής παραγωγής στην παγκόσμια αγορά, αναδείχτηκε στο 15ο Παγκόσμιο Συνέδριο των παραγωγών και μεταποιητών φρούτων – κομπόστας ροδάκινου, που πραγματοποιήθηκε στο Pelotas της Βραζιλίας, με τη συμμετοχή των οκτώ βασικών χωρών (Ελλάδα, Αργεντινή, Βραζιλία, ΗΠΑ, Κίνα, Ισπανία, Νότια Αφρική και Χιλή).
«Απαραίτητη είναι βέβαια η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας με την βελτίωση των αποδόσεων και των επιδόσεων σε όλο το εύρος της αλυσίδας παραγωγής – διακίνησης και εμπορίου. Το συμπύρηνο ροδάκινο ήταν, είναι, και θα συνεχίσει να είναι βασικό στήριγμα της οικονομίας της Πέλλας και της Ημαθίας αλλά και των γειτονικών περιοχών», τονίζει η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ).
Απαραίτητη η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων με την βελτίωση των αποδόσεων και των επιδόσεων σε όλο το εύρος της αλυσίδας παραγωγής – διακίνησης και εμπορίου
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Οι μεγάλοι παραγωγοί, όπως η Κίνα και η Ελλάδα, διατήρησαν τις θέσεις τους. Σύμφωνα με όσα παραθέτει η ΕΚΕ, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι με απόσταση πρώτος εξαγωγέας κομπόστας ροδακίνων παγκοσμίως και δεύτερος παραγωγός. Αντίστροφα η Κίνα είναι με απόσταση πρώτος παραγωγός και δεύτερος εξαγωγέας.
Οι υπόλοιπες χώρες είτε μείωσαν την έκταση που καλλιεργούν με αντίστοιχη μείωση της παραγωγής, είτε παρότι μείωσαν την καλλιεργούμενη έκταση, διατήρησαν το επίπεδο της τελικής παραγωγής, βελτιώνοντας τις καλλιεργητικές φροντίδες και χρησιμοποιώντας νέες παραγωγικότερες ποικιλίες.
Στο ίδιο περίπου επίπεδο η καλλιέργεια συμπύρηνου ροδάκινου
Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας:
Η Ελλάδα διατήρησε στο ίδιο περίπου επίπεδο την καλλιέργεια συμπύρηνου ροδάκινου (±190.000 στρέμματα). Η παραγωγή όμως εμφανίζει θεαματικές αυξομειώσεις λόγω των κλιματολογικών συνθηκών (χαμηλότερη χρονιά το 2021 με 275.000 τόνους και καλύτερη το 2022 με 450.000 τόνους).
Η Κίνα πραγματοποίησε σταθερές παραγωγές όγκου με ±750.000 τόνους. Χρησιμοποιούν για τη μεταποίηση κυρίως βάζα και λιγότερο μεταλλικά κουτιά. Εξάγουν περί τους 150.000 τόνους κυρίως σε ΗΠΑ και Ιαπωνία. Ενδιαφέρον εδώ να σημειωθεί ότι η Κίνα είναι ο σημαντικότερος παραγωγός επιτραπέζιου ροδάκινου παγκοσμίως με επίπεδα παραγωγής που ξεπερνούν τους 15.000.000 τόνους.
Η Αργεντινή μείωσε την καλλιεργούμενη έκταση κατά 20%. Εντούτοις η παραγωγική της δυνατότητα ήταν σταθερή στους 110-120.000 τόνους. Οφείλεται στην συγκέντρωση της καλλιέργειας και την χρήση νέων ποικιλιών. Αναφέρθηκε ότι οι νέες ποικιλίες που χρησιμοποιούν αποδίδουν περί τους 8-9 τόνους το στρέμμα. Η μέση απόδοση όλων των ποικιλιών ανέρχεται σε 5 τόνους/στρέμμα.
Η Βραζιλία έχει ελαφρά μειωμένη καλλιεργούμενη έκταση και παραγωγή. Εξαιρετικά μικρές στρεμματικές αποδόσεις και μείωση της κομπόστας κατά 20% περίπου. Θα είναι και πάλι ένας σημαντικός προορισμός για την ελληνική κομπόστα αν υπογραφεί η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – MERCOSUR.
Η Ισπανία εμφανίζει μείωση της μεταποιούμενης ποσότητας σε ποσοστό 10%. Η τελική της παραγωγή είναι σταθερά κάτω από τα 3.000.000 χ/κ ενώ οι εξαγωγές της περιορίζονται κάτω από 1.000.000 χ/κ. Είχε ιδιαίτερες ζημίες το 2022.
Στις ΗΠΑ έχουμε μείωση καλλιεργούμενης έκτασης και παραγωγής περίπου 17% την τελευταία πενταετία. Μεγάλες εισαγωγές περίπου 5.000.000χ/κ κυρίως από Κίνα και Ελλάδα. Το κόστος εργασίας είναι εξαιρετικά υψηλό, προσεγγίζει τα 20USD/ώρα.
Στη Νότια Αφρική η καλλιεργούμενη έκταση μειώθηκε κατά 20%, όχι όμως και η παραγωγή που τα τελευταία χρόνια ανέρχεται περίπου σε 150.000 τόνους. Από αυτούς ένα σταθερό μέγεθος περίπου 80.000 χρησιμοποιούνται για κομπόστα. η παραγωγή της οποίας την τελευταία χρονιά ανήλθε στα 2.300.000 χ/κ και 85% από αυτήν εξάγεται. Επίσης σημαντικό μέρος της παραγωγής (40.000 τόνους) διατίθεται ως νωπά.
Τέλος, στην Χιλή η καλλιεργούμενη έκταση μειώθηκε κατά 25%. Η δε παραγωγή κυμαίνεται σταθερά περί τους 150.000tons έναντι περισσότερων από 200.000 στην αρχή της πενταετίας. Η παραγωγή κομπόστας επίσης μειώθηκε κατά 25% αλλά οι εξαγωγές είναι σταθερά στο επίπεδο των 2.000.000 χ/κ ετησίως. Μεγάλη φυσικά είναι η παραγωγή συμπυκνωμένου χυμού που ανέρχεται σε επίπεδο 27-30.000tons.
«Ραντεβού» στην Κίνα
Το επόμενο CanCon θα φιλοξενήσει η Κίνα το 2025.
Να σημειωθεί, ότι το συνέδριο πραγματοποιείται ανά διετία, αυτή τη φορά όμως λόγω ειδικών συνθηκών (COVID-19) μεσολάβησαν πέντε χρόνια από το τελευταίο. Χρονιές που χαρακτηρίστηκαν από σημαντικές αλλαγές στην ισορροπία του κλάδου.
Στο 15ο Συνέδριο, τη χώρα μας εκπροσώπησε η ΕΚΕ (Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας), με τον πρόεδρό της, κ. Κωνσταντίνο Αποστόλου, την κ. Σοφία Κονοπισοπούλου από την εταιρεία ΔΑΝΑΙΣ και τους κ.κ. Νίκο και Αλέξανδρο Χριστοδούλου της εταιρείας CHB.
Πηγή: in.gr