Σάλος από την αποκάλυψη των «Νέων» για τους έλληνες στρατιωτικούς και την επιστολή της Αγκυρας

Διεθνείς διαστάσεις έλαβε η αποκάλυψη της εφημερίδας «Τα Νέα» για την προκλητική επιστολή της Αγκυρας προς την ΕΕ με την οποία συνδέει για πρώτη φορά επισήμως τους οκτώ  Τούρκους αξιωματικούς με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που βρίσκονται στις φυλακές Αδριανούπολης.

Μια αποκάλυψη που αναπαράχθηκε από όλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας (ιστοσελίδες, ραδιόφωνα, τηλεόραση) εξαιτίας της σοβαρότητας της υπόθεσης και της διαρκούς προκλητικής στάσης της Τουρκίας που έχει εγκλωβίσει τους δύο νέους στις φυλακές ενώ δείχνει να καταπατά κάθε έννοια ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης ζητώντας από την Αθήνα να παραβεί τους νόμους.

Κυβερνητική κύκλοι έλεγαν ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν υποχωρεί και θα συνεχίσει να ζητά ανταλλάγματα σε ένα ανατολίτικο παζάρι που θα κρατήσει για καιρό.

 

Ιταμό ύφος

Πάντως, η επιστολή της τουρκικής κυβέρνησης γράφτηκε με ύφος ιταμό, προσβάλλοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, την ελληνική κυβέρνηση φυσικά ενώ απειλούσε και την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή.

Μόνο και μόνο για το ύφος της επιστολής, πέραν του γεγονός ότι δεν μπορεί να παίζονται παιχνίδια στις πλάτες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, θα έπρεπε να υπάρχουν από το Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών έντονες αντιδράσεις.

Η επιστολή των Τούρκων που έφεραν στο φως «Τα Νέα» προκάλεσε ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις στις Βρυξέλλες. Κι αυτό γιατί κατηγορούσε την Ε.Ε. πως αντιμετωπίζει με δύο μέτρα και δύο σταθμά τις υποθέσεις, ενώ στοχοποιούσε και την ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή επειδή προσφάτως είχε παρέμβει σε συνεδρίαση του ΝΑΤΟ ζητώντας από τον Γενικό Γραμματέα την απελευθέρωση των Ελλήνων.

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, Πάολο Άλι προτίθεται να στείλει η Εύα Καϊλή (την οποία θα κοινοποιεί στον Γενς Στόλτενμπεργκ, τον Πάολο Ταγιάνι και στον Αχμέτ Μπεράτ Τζονκάρ, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτής Επιτροπής της Τουρκίας) με την οποία θα ενημερώνει για την απαράδεκτη επιστολή του τούρκου αξιωματούχου. Μάλιστα σ’ αυτήν η ευρωβουλευτής θα ζητάει να μάθει αν όσα υποστηρίζει ο Τζονκάρ είναι επίσημη θέση της Τουρκίας ή προσωπική του άποψη. Αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος ήταν ο αποδέκτης της θρασύτατης επιστολής είναι πολύ πιθανόν να απαντήσει στον Τζονκάρ τα επόμενα 24ωρα.

Πηγές από την Ε.Ε. τόνιζαν με αφορμή την επιστολή πως «η Τουρκία αντί να κάνει κινήσεις για να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη και την Ελλάδα κινείται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση».

 

Δύο ευρωβουλευτές παρενέβησαν

Με αφορμή το δημοσίευμα των «Νέων», παρέμβαση έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης ο οποίος σε tweet του αναφέρει:

 

«Η Ε.Ε. οφείλει να εντείνει τις πιέσεις προς τις τουρκικές αρχές για την απελευθέρωση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών. Περιπολούσαν φυλάσσοντας ευρωπαϊκά σύνορα. Το ανατολίτικο παζάρι που ζητά η Άγκυρα, είναι πρόκληση και απαράδεκτο. Την Τετάρτη συναντώμαι γι αυτό, με τον Πρόεδρο Ταγιάνι».

Αλλά και ο ευρωβουλευτής, Νίκος Χουντής σε παρέμβασή του ζητά από το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να δώσει επίσημα στη δημοσιότητα την επιστολή του Τούρκου αξιωματούχου» και «η ΕΕ να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την απελευθέρωση των δύο ελλήνων αξιωματικών.

Με επιστολή του προς την επικεφαλής της ευρωομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο ο κ. Χουντής ζητά από την Gabi Zimmer την άμεση παρέμβασή της στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να υπάρξει επίσημη δημοσιοποίηση και απάντηση, στην απαράδεκτη επιστολή του Τούρκου αξιωματούχου, ο οποίος συσχετίζοντας ευθέως την υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών, με τη σύλληψη και πολύμηνη κράτηση των 2 Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, ζητά την άμεση παράδοση των 8, προκειμένου να υπάρξει «δίκαιη δίκη για τους 2 Έλληνες».

Στην επιστολή του, ο Νίκος Χουντής καλεί την Πρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς, να θέσει το θέμα στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να υπάρξει κατάλληλη απάντηση από τον Πρόεδρό του, Α.Ταγιάνι, ο οποίος, «αφού ενημερώσει τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της ΕΕ, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, προκειμένου για την απελευθέρωση των 2 Ελλήνων αξιωματικών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής παρέμβαση, άκρως προκλητική, έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική πλευρά είχε υποσχεθεί την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών, ενώ χαρακτήρισε περίεργη την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης για χορήγηση πολιτικού ασύλου.
Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο Αναντολού ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως αρχικά η Ελλάδα προσπάθησε πολύ να επιστρέψει αυτούς τους ανθρώπους (σ.σ. τους οκτώ) στην Τουρκία, αλλά ασκήθηκε πολύ μεγάλη πίεση από τη Δύση».

Και συμπλήρωσε ότι ο Τσίπρας το είχε υποσχεθεί στον πρόεδρο Ερντογάν αλλά η διαδικασία σταμάτησε εξαιτίας της ελληνικής Δικαιοσύνης. Μάλιστα, ο Τσαβούσογλου βάζει στο κάδρο και τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά υποστηρίζοντας ότι και αυτός είχε δώσει την ίδια υπόσχεση στην Τουρκία. «Και ο Τσίπρας και ο Κοτζιάς ήθελαν να μας τούς δώσουν» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ έστρεψε τα πυρά του και προς την ελληνική Δικαιοσύνη, σχολιάζοντας: «Βλέπουμε τώρα από τη δικαστική απόφαση ότι πρώτα τους απελευθέρωσαν και μετά πήραν άσυλο. Οι δικαστές δέχονται πολύ σοβαρές πιέσεις. Βλέπουμε τις αποφάσεις των Ελλήνων δικαστών για τους πραξικοπηματίες».

Η μετάθεση

Η κυβέρνηση εδώ και αρκετό καιρό είχε δημοσιοποιήσει το σχέδιό της να μεταθέσει τους Αγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη στην Τουρκία ώστε να έχουν μόνιμη κατοικία την πρεσβευτική κατοικία και να γίνει αποδεκτό το αίτημα για αποφυλάκισης. Υπενθυμίζεται ότι τα δικαστήρια επικαλούνται την έλλειψη διεύθυνσης μόνιμης κατοικίας στην Τουρκία για τους δύο νέους και γι’ αυτό δεν τους αποφυλακίζουν υπό όρους.

Ωστόσο, φαίνεται να υπήρξε ολιγωρία στην υπόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης με αποτέλεσμα η μετάθεση να έχει «κολλήσει».

Η αποστολή του σχετικού διαβιβαστικού από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων.

Σε αυτήν αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την υπηρεσία στην οποία θα επιλεγεί τελικώς να τοποθετηθούν. Δηλαδή εάν θα πρόκειται για την Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, για τα Προξενικά Γραφεία σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αδριανούπολη ή για το ΝΑΤΟϊκό στρατηγείο.
Μόλις προχθές πέρασε τροπολογία που ορίζει ότι σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία εν καιρώ ειρήνης τελούν σε καθεστώς κράτησης σε χώρα της αλλοδαπής θα τους καταβάλλεται ειδική αποζημίωση εξωτερικού.

.in.gr/

 

Πηγή: kritipress.gr