Σχολεία: Το στοίχημα για ασφαλές άνοιγμα – Αλλάζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα
H κυβέρνηση για το νέο σχολικό και ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 αποφάσισε την αλλαγή των πρωτοκόλλων αντιμετώπισης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Η πρόκληση της διά ζώσης λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων κρύβει ακαδημαϊκά και πολιτικά στοιχήματα.
Το νέο πλαίσιο βασίζεται στο ότι οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει, ωστόσο δεδομένου ότι δεν έχει δοκιμαστεί ενέχει τον κίνδυνο της απώλειας του ελέγχου της διασποράς, καθώς μάλιστα σε σχέση με πέρυσι η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι πιο μεταδοτική. Το επιτυχές άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών θα επιτρέψει στους διδάσκοντες να αναγνωρίσουν και να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις που άφησε η περυσινή χρονιά, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά μεγάλο μέρος με τηλεκπαίδευση, δηλαδή το «υποκατάστατο της διά ζώσης», όπως όλοι παραδέχονται. Ουσιαστικά, έχει προηγηθεί ενάμισης χρόνος σχεδόν αποκλειστικά τηλεδιδασκαλίας.
Μάλιστα, οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ Λυκείου έχουν μπροστά τους κρίσιμες αλλαγές στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα ΑΕΙ. Ηδη, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) Γιάννης Αντωνίου, συστήνεται κατά τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες μαθημάτων, έως τα μέσα Οκτωβρίου, να καλυφθούν τα κενά της προηγούμενης χρονιάς. Ωστόσο, παρότι ο φόβος για διασπορά της νόσου και αναστολή λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών ισχύει και για τις δύο βαθμίδες, ως φαίνεται πιο δύσκολο είναι το εγχείρημα της διά ζώσης λειτουργίας των ΑΕΙ, ως προς τον τρόπο ελέγχου των πιστοποιητικών φοιτητών.
Πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας έχει υποσχεθεί στους πρυτάνεις τη λειτουργία κινητών μονάδων εμβολιασμού στα πανεπιστήμια τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Συγκεκριμένα, ως προς τη νέα φιλοσοφία του τρόπου με τον οποίο θα διαχειρίζονται τα σχολεία τα κρούσματα του κορωνοϊού, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε στην «Κ» ότι «από τη λογική της αναστολής λειτουργίας των τμημάτων πάμε στη λογική του αυξημένου ελέγχου των επαφών του μαθητή που νοσεί. Στόχος είναι να μη διακόπτεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για πολιτική που ακολουθούν οι ευρωπαϊκές χώρες». Ενδεικτικό είναι ότι φέτος ένα σχολικό τμήμα θα «κλείνει» και η διδασκαλία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης μόνο όταν εντοπιστούν επιβεβαιωμένα κρούσματα στους 50%+1 μαθητές του. Στα μεμονωμένα κρούσματα, μαθητές και εκπαιδευτικοί θα υποβάλλονται σε αυξημένους εργαστηριακούς ελέγχους και για διάστημα 7 ημερών, με τα μέτρα να είναι πιο αυστηρά για τους ανεμβολίαστους. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική.
Ωστόσο, θα ανακύψουν ζητήματα κατά τη λειτουργία των σχολείων. Ενδεικτικά, ερώτημα είναι εάν οι γονείς θα στέλνουν τα παιδιά στο σχολείο στην περίπτωση που υπάρξει σημαντικός –αλλά όχι το 50%– αριθμός κρουσμάτων σε τμήματα των 25/26 μαθητών. Το υπουργείο είναι πάντως αισιόδοξο μετά την περυσινή χρονιά, όταν τα κρούσματα ήταν ποσοστιαία λίγα, αλλά χωρίς να υπάρχει η μετάλλαξη «Δέλτα» – πλέον το 96,7% των μολύνσεων είναι με τη μετάλλαξη «Δέλτα». Στον αντίποδα, σχεδόν το 80% των εκπαιδευτικών έχει εμβολιαστεί και ένα 10% έχει νοσήσει.
Κεντρικό θέμα συζήτησης στους κύκλους των εκπαιδευτικών είναι, πέρα από την πανδημία, ο προβληματισμός για την ψυχική κατάσταση μαθητών και εκπαιδευτικών, ύστερα από ενάμιση χρόνο τηλεκπαίδευσης, αλλά και αυτός για την κάλυψη των μαθησιακών κενών λόγω της μακρόχρονης απουσίας από τη διά ζώσης διδασκαλία. «Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να σχεδιάσουν εγκαίρως την απαιτούμενη διαγνωστική και επανορθωτική διαδικασία και να βοηθήσουν τους μαθητές», τόνισε στην «Κ» η φιλόλογος σε λύκειο της Αττικής, Δώρα Κουντουρά.
Κάλυψη των κενών
Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, θα δοθεί κεντρική οδηγία οι εκπαιδευτικοί να κρίνουν ποια κενά υπάρχουν στους μαθητές ανά μάθημα. «Στο πλαίσιο της αυτονομίας των εκπαιδευτικών και ανάλογα με τις ανάγκες σε κάθε μάθημα, ο εκπαιδευτικός θα διαχειριστεί τον διδακτικό χρόνο, ώστε οι μαθητές να ξαναπιάσουν το νήμα από την προηγούμενη τάξη», δήλωσε ο κ. Αντωνίου. Στην κάλυψη των κενών κρίνεται ότι μπορεί να δοθούν έως και τέσσερις εβδομάδες, ενώ θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες ανά μάθημα – συνολικά περίπου 1.000 σελίδες.
Σοβαρές θα είναι οι δυσκολίες για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου, που θα κληθούν στις προαγωγικές του 2022 να αντιμετωπίσουν θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων, ενώ, επιπροσθέτως, η επίδοσή τους σε αυτές τις εξετάσεις θα είναι καθοριστική για την πρόσβαση στο ΑΕΙ. Επίσης, οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα διαγωνιστούν στις Πανελλαδικές του 2022, με πιο απαιτητικά δεδομένα που προκύπτουν από το νέο μηχανογραφικό δελτίο. Πρόκειται για μαθητές οι οποίοι δεν έχουν καθόλου εμπειρία γραπτών προαγωγικών εξετάσεων.
Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα με τον έλεγχο των πιστοποιητικών (εμβολιασμού, νόσησης ή τεστ) των φοιτητών. «Ερώτημα είναι και τι θα γίνει με τις φοιτητικές εστίες και τα εστιατόρια. Η αρχική σκέψη για τα εστιατόρια είναι να ισχύσει ό,τι και στους κλειστούς χώρους εστίασης. Αλλά πώς θα γίνονται οι έλεγχοι;» ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας. Βέβαια μπορεί να αξιοποιηθεί σχετική εφαρμογή του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι φοιτητές θα δεχθούν να ελέγχονται; Πρυτάνεις, μιλώντας στην «Κ», εστίασαν στο ενδεχόμενο τυχόν άρνηση φοιτητών στα ελεγκτικά μέτρα της κυβέρνησης να πολιτικοποιηθεί και να υπάρξουν μαζικές αντιδράσεις.
Θετικό κρίνεται από υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας ότι οι φοιτητές (στην ηλικιακή ομάδα 18-24) ανταποκρίνονται στον εμβολιασμό, ενώ οι πρυτάνεις και η Σύγκλητος κάνουν έκκληση για εμβολιασμό όλων ώστε να μην κινδυνεύσει η διά ζώσης λειτουργία των ιδρυμάτων.
Τι προβλέπουν τα νέα μέτρα
• Τμήμα θα κλείνει μόνο εάν έχουν νοσήσει τουλάχιστον οι μισοί μαθητές του.
• Οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα προσέρχονται με βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή αρνητικό self test, δύο φορές την εβδομάδα.
• Οι εκπαιδευτικοί με τους ίδιους όρους, μόνο που θα χρειάζονται αρνητικό rapid ή μοριακό τεστ, με κόστος δικό τους.
• Ο νοσήσας μαθητής θα επιστρέφει μετά τουλάχιστον 10 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο τριών 24ώρων από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς αντιπυρετικά) και τη βελτίωση των άλλων συμπτωμάτων. Για την επιστροφή δεν χρειάζεται προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
• Για τις στενές επαφές του μαθητή στο σχολείο προβλέπεται αυξημένος εργαστηριακός έλεγχος για διάστημα 7 ημερών. Για ανεμβολίαστους δύο εργαστηριακά τεστ πέραν των προβλεπομένων. Ομως, εάν οι ανεμβολίαστοι μαθητές κάθονταν δίπλα ή στο αμέσως εμπρός ή πίσω θρανίο από το κρούσμα, υποβάλλονται σε καθημερινά self test πλην των δύο εργαστηριακών.
Καθημερινή