Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στην Ταϊβάν – Κατέρρευσαν σπίτια και άνοιξαν δρόμοι στα δύο

Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την επικινδυνότητα ενός τέτοιου σεισμού, όπως αυτός της Ταϊβάν, στην παγκόσμια κλίμακα.
Πολύ ισχυρός σεισμός, της τάξης των 7,2 Ρίχτερ έγινε το πρωί της Κυριακής στην Ταϊβάν. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS), το επίκεντρο του σεισμού ήταν στα 86 χιλιόμετρα ανατολικά της Γιουτζίνγκ. Μάλιστα, εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι.

Ο κ. Λέκκας μίλησε για τον σεισμό στην Ταϊβάν που «ξεθεμελίωσε» σπίτια

Η Ταιβάν είναι μία εξαιρετικά σεισμογενής χώρα, την έχω επισκεφθεί 3 φορές, εκδηλώνονται πολύ μεγάλοι σεισμοί. Αυτός μάλιστα είναι και από τους μικρότερους που έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή. Το χαρακτηριστικό είναι έχουμε να κάνουμε με ανάστροφα ρήγματα, με συμπίεση μεγάλη, αυτή η συμπίεση σπάει τα πετρώματα και τα ωθεί προς τα πάνω. Αυτό δημιουργεί μεγάλες επιταχύνσεις σε κατακόρυφο επίπεδο οι οποίες ωθούν ουσιαστικά «προς τα πάνω» τα κτίρια», ανέφερε αρχικά.

«Είναι οι τεκτονικοί σεισμοί, οι σεισμοί που προέρχονται από τα ηφαίστεια, και οι σεισμοί που προέρχονται από κατακρημνίσεις υπόγειων σπηλαίων. Το 97% των σεισμών στον κόσμο είναι τεκτονικοί. Το εάν πηγαίνουν «πάνω-κάτω» ή πέρα δώθε, αυτό οφείλεται στις τοπικές συνθήκες και για το εάν είναι κοντά η εστία του σεισμού ή όχι. Εάν είναι κοντά και έχουμε μεγάλες επιταχύνσεις, τότε αισθανόμαστε την κίνηση «πάνω-κάτω». Εάν είναι στα 10-40 χιλιόμετρα το επίκεντρο ενός σεισμού, επικρατεί η οριζόντια κίνηση και πάμε «πέρα δώθε»», συμπλήρωσε.

«Ένας σεισμός 7.2 Ρίχτερ ενεργοποιεί ρήγματα αλλά στην κοντινή περιοχή. Ο σεισμός των 8 ή 9 βαθμών ενεργοποιεί παγκόσμια ρήγματα, όπως είχαμε τον σεισμό στη Φουκοσίμα», κατέληξε ο κ. Λέκκας.

madata.gr