Σεισμός στην Εύβοια: Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων- Πανικός επικράτησε στο Μαντούδι
Αισθητός στην Αττική, τη Βοιωτία, τη Κορινθία και την Αργολίδα, έγινε ο σεισμός μεγέθους 5,2 ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8:26 το πρωί με επίκεντρο 6 χλμ ανατολικά του Προκοπίου της Εύβοιας και 85χλμ της Αθήνας.
Αστυνομικοί και πυροσβέστες μαζί με τη Δημοτική Αρχή και την Πολιτική Προστασία επιχειρούν τους πρώτους ελέγχους χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν υπάρξει κάποια στοιχεία για πιθανές ζημιές.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται για πιθανές καταπτώσεις και ζημιές.
Πανικός επιρκάτησε στο Μαντούδι Εύβοίας μετά τον ισχυρό σεισμό τον 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής στην περιοχή.
Κάτοικοι αλλά και μαθητές έχουν βγει στου δρόμους αυτή την ώρα, όπως ανέφερε στο evima.gr o αντιδήμαρχός Μαντουδίου Γιάννης Καντζούρας, «ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και είχε διάρκεια μεγάλη, όλοι έχουν βγει στους δρόμους, ο κόσμος τρέμει στο ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού».
«Από το ιστορικό της περιοχής ίσως είναι η οροφή του μεγέθους σεισμών. Αλλά χρειάζεται προσοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
«Έχουν ακολουθήσει και 3 μετασεισμοί»
Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε: «Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην κεντρική Εύβοια , βορειοδυτικά από τα Ψαχνά και έγινε αρκετά αισθητός τόσο στην Αττική, όσο και στην Κεντρική Ελλάδα» ανέφερε αρχικά ο σεισμολόγος.
Στη συνέχεια ο σειμολόγος αναφέρθηκε στους μετασεισμούς που σημειώθηκαν λέγοντας πως «έχουν ακολουθήσει και 3 μετασεισμοί (3,7,2,6 και ένας ακόμα μικρότερος κάτι που όπως είπε το οποίο είναι καλό σημάδι, να υπάρχουν οι μετασεισμοί για να κάνουμε τις αξιολογήσεις μας». «Το 5,2 με 5,3 είναι το ανώτατο όριο που δίνει η περιοχή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία έκπληξη»
«Ακόμη δεν έχουμε καταλήξει ότι ήταν ο κύριος σεισμός»
Ο Ευθύμης Λέκκας ανέφερε στην ΕΡΤ ότι πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ ανέφερε ότι είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή.
«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση».
Προς τους κατοίκους η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. ‘Οπως είπε ο κ. Λέκκας, το προηγούμενο διάστημα κακοκαιρίας εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις επομένως είναι γνωστά τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται.
«Ήδη έχουν καταγραφεί 10 μετασεισμοί.»
Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής κ. Λέκκας ανέφερε ότι «Ακόμη δεν μπορούμε να μιλήσουμε ότι αυτός είναι ο κύριος σεισμός. Περιμένουμε τα δεδομένα.» Συνέχισε δε λέγοντας ότι «Ήδη έχουν καταγραφεί 10 μετασεισμοί.»
Παράλληλα μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ δήλωσε ότι η περιοχή είναι γνωστή για σεισμούς τέτοιου μεγέθους ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι νωρίς για να εκτιμήσουμε την κατάσταση.
Τι ανέφερε ο Κώστας Παπαζάζος
Τέλος, σχολιάζοντας τη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος εξήγησε ότι ο σεισμός δεν εμπνέει ανησυχία για δύο λόγους: γιατί το ιστορικό της περιοχής δεν έχει μεγαλύτερα μεγέθη και διότι η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε ορεινή περιοχή.
Ακόμη, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ ανέφερε – μεταξύ άλλων – ότι ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και έγινε αισθητός από την κεντρική Θεσσαλία μέχρι και την Αθήνα.
Πηγή: in.gr