Η ενισχυμένη εποπτεία περιλαμβάνει τριμηνιαίες αξιολογήσεις και θα ισχύει αρχικά για μια περίοδο έξι μηνών, ενώ θα μπορεί να ανανεώνεται κάθε έξι μήνες. Έτσι είναι πιθανό να παραμείνει σε ισχύ για όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα για το χρέος που εξαρτώνται από τις πολιτικές, δηλαδή έως το 2022.

Η λιτότητα δεν θα χαλαρώσει ως το 2022 καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% το ΑΕΠ φέτος και τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Στο μεταμνημονιακό πλαίσιο θα συμμετέχουν εκτός απ’ την Κομισιόν, η ΕΚΤ και όπου κρίνεται απαραίτητο και το ΔΝΤ. Επίσης ρόλο θα έχει και ο ESM.

Στο Eurogroup της Πέμπτης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν το κείμενο που περιγράφει αναλυτικά τις μεταμνημονιακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και τον τρόπο επιβολής της υλοποίησής τους.

 

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και η παράταση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Βορείου Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από την προσφυγική κρίση, αν και δεν αναμένονται αντιδράσεις, καθώς η δημοσιονομική επίπτωση δεν ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το φλέγον θέμα για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι οι συντάξεις. Μέσω του πλαισίου εποπτείας η Ελλάδα δεσμεύεται να μην αντιστρέψει τα μέτρα του τρίτου μνημονίου και να εφαρμόσει τα λεγόμενα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία δεν είναι αλλά από τα ψηφισμένα που αφορούν στην μείωση των συντάξεων από 1.1.2019 και του αφορολόγητου από 1.1.2020.

Στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να μετρήσει αντιδράσεις στο ενδεχόμενο αναστολής των ψηφισμένων μέτρων μείωσης των συντάξεων από τον προσεχή Ιανουάριο.