Σκοπιανό: Έγινε το τηλεφώνημα Ζάεφ – Τσίπρα – Ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 Ολοκληρώθηκε το τηλεφώνημα Ζάεφ σε Τσίπρα – Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατία

Ο Αλέξης Τσίπρας πηγαίνει τώρα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, γεγονός που σημαίνει ότι πάμε σε συμφωνία

Το όνομα Severna Makedonija / Βόρεια Μακεδονία (δηλαδή όχι αμετάφραστο) με χρήση erga omnes (στο διεθνές επίπεδο και στο εσωτερικό) μετά από συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα, βρίσκεται στο τραπέζι. Ειδικές αναφορές με διευκρινίσεις για τη γλώσσα και την εθνικότητα.

Η λιτή ανακοίνωση της Προεδρίας: Ο ΠτΔ Προκόπης Παυλόπουλος σήμερα Τρίτη 12 Ιουνίου 2018 και ώρα 18:00 θα δεχθεί σε ακρόαση τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Αληθινός πατριωτισμός είναι η επίλυση των εθνικών μας θεμάτων, όχι η σώρευση και η παραπομπή τους σε ένα αβέβαιο και μακρινό μέλλον» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. «Η Ελλάδα επιδιώκει την ασφάλεια στα βόρεια σύνορά της και έναν βόρειο γείτονα που να μην αμφισβητεί την ελληνικότητα του όρου Μακεδονία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φάμελλος και προσέθεσε ότι η Ελλάδα έχει διασφαλίσει σε διεθνές επίπεδο τους όρους που έχει θέσει στην πΓΔΜ, δηλαδή τη σύνθετη ονομασία και τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται εκ μέρους της, ακριβώς διότι διαθέτει στιβαρή και σταθερή εθνική γραμμή.

Ερωτηθείς για τη στάση των κυβερνητικών εταίρων, συγκεκριμένα των ΑΝΕΛ, ο Σωκράτης Φάμελλος απάντησε ότι ο Πάνος Καμμένος έχει θέσει ένα ζήτημα σχετικά με την ολοκλήρωση όλων των βημάτων από την πΓΔΜ, κάτι που είναι κατανοητό από όλους. Ωστόσο επεσήμανε ότι ο αρχηγός των ΑΝΕΛ έχει επίσης δηλώσει ότι η στιβαρή διαπραγμάτευση της χώρας μας οφείλεται στην ισχυροποίησή της στον διεθνή στίβο. «Ο Πάνος Καμμένος συνηγορεί με την ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής αφενός και αφετέρου έχει δηλώσει ότι επουδενί δεν αμφισβητείται το κυρίαρχο στοιχείο της συνεργασίας μας που είναι η έξοδος από την κρίση και η επιστροφή της τιμιότητας, της εργασίας και της ισονομίας στη χώρα» δήλωσε καταλήγοντας.

«Όλα τα στοιχεία που έχουμε, δείχνουν ότι πρόκειται για μια πολύ καλή συμφωνία που έχει πετύχει περισσότερα από κάθε προηγούμενη προσπάθεια της ελληνικής πλευράς» αναφέρει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο και πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ (επί Γιώργου Παπανδρέου), Μαριλένα Κοππά. Σε σημερινή ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, η κ. Κοππά υπογραμμίζει την ανάγκη να υποστηριχθεί αυτή η συμφωνία και διαμηνύει πως τώρα είναι η ευθύνη του πολιτικού θάρρους και της εθνικής ευθύνης. Για την ενίσχυση της θέσης της χώρας μας, για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιρροής στα βόρεια σύνορα μας. Για την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Είναι η ώρα η χώρα να προχωρήσει μπροστά, επισημαίνει καταληκτικά η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Έχουμε την καλύτερη, την πιο προωθημένη συμφωνία που υπήρξε ποτέ και ευχόμαστε να ολοκληρωθεί», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στη Βουλή αναφερόμενος στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, ενώ επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την για ασυνέχεια και την κάλεσε να ξεκαθαρίσει τη θέση της και να μην κρύβεται «πίσω από ανεύθυνο τυχοδιωκτισμό».

«Πρέπει να τοποθετηθείτε με σαφήνεια πάνω στην εθνική γραμμή που κινήθηκε αυτή η κυβέρνηση, να πείτε ένα ναι ή ένα όχι- αυτό δεν μπορεί να το αποφύγετε», τόνισε ο κ. Σκουρλέτης ενώ υπογράμμισε ότι «θα φανεί αν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα κρατήσει υπεύθυνη στάση στα εθνικά ζητήματα». «Περιμένω να ακούσω ένα ναι ή ένα όχι από την αξιωματική αντιπολίτευση. Και δεν ζητώ την κατανόηση από τον κ. Βορίδη ή από άλλους που είναι σώγαμπροι στη ΝΔ, που έκαναν όμως τη ζημιά τους», προσέθεσε.

Τα βήματα μετά τη συμφωνία

-Κύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή της γειτονικής χώρας (η κυβέρνηση Ζάεφ έχει την αναγκαία πλειοψηφία).

-Η μη υπογραφή της από τον πρόεδρο Γκ. Ιβανώφ (ο οποιος διαφωνεί) και η αναπομπή της στη Βουλή.

-Επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της "Βόρειας Μακεδονίας" με την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση.

-Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) και Σύνοδος Κορυφής (28-29) όπου αναμένεται να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη "Βόρεια Μακεδονία" για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων παρά τις ενστάσεις Γαλλίας-Ολλανδίας και με τη στήριξη της Γερμανίας.

-Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου) όπου θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στην Βόρεια Μακεδονία υπό την αίρεση της πραγματοποίησης συνταγματικής αναθεώρησης.

-Επιστολή της κυβέρνησης Ζάεφ στις 190+ χώρες που έχουν αναγνωρίσει "Δημοκρατία της Μακεδονίας" ότι στο εξής ισχύει το όνομα Severna Makedonija στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.

-Στο διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2018 η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Αν είναι αρνητικό υπάρχει ως plan b το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα για το σκοπιανό.

-Αφού έχει ριφθεί ο κύβος στη Βόρεια Μακεδονία θα έρθει η συμφωνία στο ελληνικό κοινοβούλιο για κύρωση και ταυτόχρονα θα κυρωθεί η ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Εφόσον στο τηλεφώνημα Ζάεφ- Τσίπρα κλειδώσει μία καταρχήν συμφωνία, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται καταρχήν να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό μέσω διαγγέλματος απόψε το βράδυ. Στο μεταξύ δεν αποκλείεται να έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για την οριστικοποίηση της Συμφωνίας αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς. Επίσης θα ανακοινωθεί και το ραντεβού των δύο πρωθυπουργών στις Πρέσπες κατά πάσα πιθανότητα προς το τέλος της εβδομάδας.

madata.gr