Στη Βουλή των Ελλήνων ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Michele Nicoletti
Το ελληνικό κοινοβούλιο επισκέφθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Michele Nicoletti, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα μας, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Βουλής κ. Νικολάου Βούτση. Ο κ. Nicoletti είχε συνάντηση με τον κ. Βούτση και στη συνέχεια μετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας.
Ο Πρόεδρος της Βουλής, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανέφερε πως «όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί για το μέλλον της Ευρώπης βρίσκονται πια στο τραπέζι, εδώ και πολύ καιρό» υπογραμμίζοντας πως «έχει μεγάλη σημασία η συμβολή σε αυτόν τον διάλογο να γίνει από όλους μας και κυρίως από τα θεσμικά όργανα, από τους εκπροσώπους των λαών». Όπως τόνισε, «το Συμβούλιο της Ευρώπης διαθέτει ως θεσμός το κύρος ώστε να είναι το πεδίο όπου οι αντιλήψεις, οι ιδέες για όλα τα μεγάλα προβλήματα, τις εκκρεμότητες, τις ανάγκες, τίθενται και συντίθενται ώστε να σταθεί στα πόδια της και να προχωρήσει η Ε.Ε. ακόμα και με αντιρρήσεις, με “μαύρες τρύπες” στις συμπεριφορές διαφόρων κρατών».
Από την πλευρά του ο κ. Nicoletti εξήρε τη σταθερή συμβολή της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς, όπως είπε, «έχουμε λάβει από αυτήν πολλές σημαντικές πληροφορίες και ιδέες για το πώς μπορούμε καλύτερα να προστατεύσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, αλλά και σε πολλά άλλα θέματα, όπως και σε ό,τι αφορά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης». Ο κ. Nicoletti τόνισε πως «η Ελλάδα πάντοτε έχει έναν σημαντικό ρόλο στον διάλογο που διεξάγεται τόσο στη Μεσόγειο όσο και στην Ευρώπη».
Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Αννέτα Καββαδία, η Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και μέλος της αντιπροσωπείας κ. Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Αθανασίου, ο διπλωματικός σύμβουλος της Βουλής Πρέσβης ε.τ. κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος και ο Πρέσβης κ. Παναγιώτης Στουρνάρας, επικεφαλής της Δ3 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών.
Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής άνοιξε με την ομιλία του τις εργασίες της συνεδρίασης της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Συμβούλιο στο εσωτερικό του κατά την ταραχώδη περίοδο που διανύουμε. Όπως τόνισε, «πρόκειται για προκλήσεις στα κράτη-μέλη του όπου δυστυχώς αναβιώνουν απολυταρχικές τάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τα δημοκρατικά θεμέλια της Ευρώπης, όπως είναι η ελευθερία του λόγου και του Τύπου, η ισότητα και η δίκαιη δίκη. Προκλήσεις που σχετίζονται με το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ρεύμα, που δοκιμάζουν την ανεκτικότητα των κοινωνιών μας και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Προκλήσεις που αφορούν την προστασία της διαφορετικότητας που επιτάσσει ίσα δικαιώματα για όλους. Προκλήσεις λόγω αντιπαραθέσεων μεταξύ των κρατών-μελών, που εμποδίζουν την εύρυθμη λειτουργία του Συμβουλίου. Αλλά και προκλήσεις εκτός της Ευρώπης, σε γειτνιάζουσες με αυτήν περιοχές, όπως η Μέση Ανατολή, όπου ένοπλες συρράξεις ισοπεδώνουν χώρες και προκαλούν μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών».
Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες στο εσωτερικό της για τη βελτίωση της ποιότητας της δημοκρατίας, με εντατικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αναβάθμιση της παιδείας, την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και φυσικά τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ρεύματος» σημειώνοντας πως «η έξοδός μας από τα μνημόνια θα διευκολύνει αδιαμφισβήτητα τις προσπάθειές μας αυτές».
Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε επίσης στην υιοθέτηση από το ελληνικό κοινοβούλιο «νομοθετημάτων που, αν και δεν είχαν κανένα οικονομικό κόστος, χρόνιζαν γιατί προσέκρουαν σε συντηρητικές αγκυλώσεις, όπως η ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών, το σύμφωνο συμβίωσης για τους ομόφυλους, η ταυτότητα του φύλου, η κατάργηση της υποχρεωτικής υπαγωγής της μουσουλμανικής μειονότητας στη Σαρία και η πρόσφατη παροχή δυνατότητας αναδοχής τέκνου από ομόφυλα ζευγάρια».
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Βίτσας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος.
Πηγή: typoskritis.gr