Στο κόκκινο 17.000 εκπαιδευτικοί από τις αλλαγές Κεραμέως
Τουλάχιστον 17.000 μόνιμους και αναπληρωτές καθηγητές, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΛΜΕ, επηρεάζουν οι αλλαγές Κεραμέως στο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Λυκείου, προκαλώντας έντονο προβληματισμό στον εκπαιδευτικό κόσμο της χώρας. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη, 23 Ιουνίου, έξω από το υπουργείο Παιδείας «ενάντια στην υποβάθμιση και τον εξοβελισμό των ειδικοτήτων Καλλιτεχνικών (ΠΕ08), Κοινωνικών Επιστημών (ΠΕ78), Οικονομίας (ΠΕ80) και Πολιτικών Μηχανικών – Αρχιτεκτόνων (ΠΕ81) από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εξαιτίας του νέου ωρολογίου προγράμματος».
Η συνάντηση Κεραμέως με τους εκπαιδευτικούς αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα, 29 Ιουνίου, με τους τελευταίους να ζητούν από την υπουργό Παιδείας να πάρει πίσω την απόφασή της και να μην σπρώξει στην ανεργία και στη «διαθεσιμότητα» χιλιάδες ανθρώπους.
Σύμφωνα με το νέο Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Λυκείου, το οποίο θα εφαρμοστεί από την σχολική χρονιά 2021-2022 οι κοινωνικές επιστήμες εξαφανίζονται από την Β΄και Γ΄ ΓΕΛ και μειώνονται οι ώρες στην Α΄ Λυκείου. Στο Γυμνάσιο, το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας γίνεται μονόωρο και μόνο για την Α’ Τάξη.
Όλα τα μαθήματα καλλιτεχνικής παιδείας καταργούνται από το Λύκειο και μένουν ως μονόωρα στο Γυμνάσιο τα εικαστικά και η μουσική. Με την κατάργηση της Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων από τα μαθήματα επιλογής στα ΓΕΛ, πλήττεται ο κλάδος των ΠΕΟ4.
Κατάργηση καλλιτεχνικών μαθημάτων: Τι ισχύει και τι απαντά το υπουργείο Παιδείας
«Από την απόφαση αυτή του υπουργείου επηρεάζονται τουλάχιστον 17.000 εκπαιδευτικοί. Για τους μεν μόνιμους αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν ώρες να διδάξουν σε σχολεία και άρα θα είναι υπεράριθμοι. Θα βγουν στη διάθεση της ΠΥΣΔΕ και θα ψάχνουν σχολεία να βρουν για να διδάξουν. Θα έχουν το πολύ δυο ώρες να κάνουν μάθημα στα Λύκεια που έχουν οργανική θέση και θα χρειαστεί να πηγαίνουν σε 3-4 σχολεία για να συμπληρώσουν – αν συμπληρώσουν – πλήρες ωράριο.
Οπότε, υπάρχει και ο φόβος μήπως χαθούν οι οργανικές θέσεις έπειτα από αυτό. Από την άλλη, από τη στιγμή που θα καταργηθούν ‘η υποβαθμιστούν οι ειδικότητες δεν θα υπάρχει ανάγκη πρόσληψης αναπληρωτών» δήλωσε στο ethnos.gr o ειδικός Γραμματέας της ΟΛΜΕ Ανδρέας Παπαδαντωνάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα εντοπίζεται στη ειδικότητα ΠΕ 78 όπου εντάσσονται οι κοινωνιολόγοι, δεδομένου ότι η κοινωνιολογία αντικαθίσταται από τα Λατινικά. «Το ζήτημα είναι ότι από τη σχολική χρονιά 21-22 η συγκεκριμένη ειδικότητα θα εξαφανιστεί γιατί στη θέση της Κοινωνιολογίας μπαίνουν τα Λατινικά. Μπορούσε να γίνει μια πιο ισορροπημένη πρόταση από το Υπουργείο. Ειδικά για την ειδικότητα ΠΕ 78 η απόφαση είναι ακραία. Δεν μπορείς να πετάς έξω χιλιάδες συναδέλφους» κατέληξε ο κ. Παπαδαντωνάκης.
madata.gr