Συναγερμός μετά το διάγγελμα Πούτιν: Αναγνώρισε την ανεξαρτησία των αυτονομιστικών της Ουκρανίας

Η κατάσταση στην Ουκρανία ολοένα και εντείνεται με τις σειρήνες πολέμου να ηχούν ολοένα και πιο δυνατά. Το διάγγελμα Πούτιν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία προκαλεί παγκόσμιες αναταράξεις.

Λάδι στη φωτιά έρχεται να ρίξει η απόφαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τις κόκκινες περιοχές της Ουρανίας και το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αυτό που όλοι περίμεναν έκανε πράξη ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώνοντας με διάγγελμα του στον ρωσικό λαό την απόφασή του για αναγνώριση των αυτονομιστών της Ουκρανίας.

«Πιστεύουμε ότι το να μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ έχει αποφασιστεί ήδη. Και ποιος είναι ο βασικός εχθρός για το ΝΑΤΟ και την Αμερική; Η Ρωσία. Οπότε καταλαβαίνουμε πως η Ουκρανία θα χρησιμοποιηθεί για τα όπλα και τα εδάφη» ανέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο διάγγελμά του.

«Σε αυτή την κατάσταση που οι προτάσεις μας έμειναν χωρίς απαντήσεις, η Ρωσία είχε όλα τα δικαιώματα για να κάνει ότι χρειαστεί για τη δική της ασφάλεια» τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας κάνοντας λόγο για γενοκτονία στο στο Ντονμπάς.

«Παίρνουμε την απόφαση να αναγνωρίσουμε το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ. Απαιτούμε το Κίεβο να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλιώς θα αναγκαστούμε να απαντήσουμε» κατέληξε στο διάγγελμά του ο Βλαντιίρ Πούτιν.

Όπως ανακοίνωσε και επισήμως το Κρεμλίνο, ο Ρώσος πρόεδρος επικοινώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, και τους ενημέρωσε για την απόφασή του.

Το διάγγελμα Πούτιν
«Η κατάσταση στην Ουκρανία πήρε σκληρό χαρακτήρα σήμερα αναγκαζόμαστε να εκτιμήσουμε αυτά που συμβαίνουν και να πάρουμε αποφάσεις.

Οι γειτονική μας χώρα είναι τα αδέρφια μας, μέρος της ίδιας κουλτούρας. Είναι συμπατριώτες μας. Από παλιά οι κάτοικοι της νότιας Ουκρανίας λέγανε τον εαυτό τους Ρώσους και Ορθόδοξους» ανέφερε ο Πούτιν.

«Ας αρχίσουμε με ιστορία, ότι η σημερινή Ουκρανία ήταν φτιαγμένη ολικώς από την κουμμουνιστική Ρωσία. Ήταν ιστορικό μέρος της ρωσικής αυτοκρατορίας. Κάποια εδάφη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο Στάλιν έδωσε τα εδάφη στην Ουκρανία και έτσι έγινε η χώρα.Μετά την επανάσταση του 1917 και τον Εμφύλιο Πόλεμο μετά οι κομουνιστές έδωσαν στις κυβερνήσεις των δημοκρατιών, πάρα πολύ δικαιώματα και αρμοδιότητες. Το δικαίωμα κάθε λαού για αυτονομισμό ήταν στο Σύνταγμα της σοβιετικής ένωσης το 1922. Και έτσι μετά τη Σοβιετική Ένωση, πολλές δημοκρατίες πήραν εδάφη μαζί με τους κατοίκους.

Μετά την επανάσταση του 1917, οι Μπολσεβίκοι ήθελαν να κρατήσουν την εξουσία, ακόμα για αιτήματα εθνικιστών μέσα στη χώρα. Αυτό δεν μπορούμε πια να το αλλάξουμε. Σήμερα αυτά δεν μπορούν να μπουν στις αρχές κανενός κράτους.
Δηλαδή, Σοβιετική Ουκρανία φέρνει την υπογραφή του Λένιν. Σήμερα στην Ουκρανία προσπαθούν να κάνουν δικομματισμό και να καταστρέψουν μνημεία του Λένιν» συνέχισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Η ζωή μας έδειξε πως η Σοβιετική Ένωση δεν μπορούσε να κρατηθεί. Αλλά τα σύνορα των δημοκρατιών μέσα στη Σοβιετική Ένωση δεν έχουν αλλάξει μέσα σε 70 χρόνια και δεν υπήρχε ανάγκη γι’ αυτό. Το μικρόβιο του εθνικισμού δεν έχει φύγει και το δικαίωμα αυτονομισμού έτρεφε αυτό το μικρόβιο. Η κυβέρνηση της Σοβιετικής Ένωσης στο τέλος της δεν ασχολήθηκε με σωστή ανάπτυξη δημοκρατιών και έφερε τραγικά αποτελέσματα για τη χώρα» συνέχισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Στην αρχή έλεγαν πως όλα τα χρέη της Σοβιετικής Ένωσης θα πληρωθούν από όλες τις χώρες, όμως τελικά τα πλήρωσε η Ρωσία. Το Κίεβο αρνήθηκε να πληρώσει και απαιτούσε το μερίδιο που αντιστοιχούσε στο κομμουνιστικό κόμμα της Ουκρανίας» συνέχισε.

«Τον Σεπτέμβριο του 1989 το κομμουνιστικό κόμμα ανάγγειλε ότι κάθε δημοκρατία έχει δική της υπηκοότητα και ανεξάρτητα δικαιώματα. Μετά από αυτό και όλα τα λάθη που έχει γίνει πριν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση.Η Ρωσία αναγνώρισε όλα τα χρέη της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ βρισκόταν ήδη σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Και πάλι όμως έδινε δάνεια για άλλες χώρες, μέσα σε αυτές και η Ουκρανία.

Δηλαδή οι ουκρανικές κυβερνήσεις προτιμούσαν να είχαν δικαιώματα και όχι χρέη προς τη Ρωσία. Το διάλογο με τη Μόσχα τον χρησιμοποιούσε η Ουκρανία για να εκβιάσει τη δύση και να πάρει χρήματα. Η δύση στα λόγια ήταν υπέρ των φιλικών σχέσεων με τη Ρωσία, ενώ βοηθούσε τους εθνικιστές της Ουκρανίας» τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Η αδύναμη κυβέρνηση της Ουκρανίας δεν μπορούσε να αντισταθεί στους εθνικιστές που απαιτούσαν κάθε χρόνο περισσότερα και έτσι δεν έγινε ποτέ ανεξάρτητο κράτος.Οι άνθρωποι ήταν δυσαρεστημένοι και έτσι το 2014 ήρθε από τους εθνικιστές η ανατροπή της κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ χρηματοδότησαν τους εθνικιστές περίπου ένα εκατ. την ημέρα.

Στην συνέχεια του διαγγέλματός του ο Πούτιν σημείωσε: «Δεν μπορούμε να θυμηθούμε εγκλήματα σαν αυτό στην Οδησσό. Όλα αυτά που γίνονταν στην Ουκρανία έφεραν την υπογραφή εγκληματιών. Μετά από 8 χρόνια η Ουκρανία ζει μια πονεμένη κατάσταση. Οικονομικά διαλυμένη. Οι περισσότεροι κάτοικοι έφυγαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειές. Μέσα στην πανδημία έφυγαν 60.000 γιατροί και νοσηλευτές. Οι περισσότεροι κάτοικοι δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν νερό και ρεύμα. Όλες οι βιομηχανίες που είχε η Ουκρανία είναι διαλυμένες. Μέσα στην περσινή χρόνιά διαλύθηκαν τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της Ουκρανίας. Η διάλυση της οικονομίας της Ουκρανίας συνδυάζεται με ψέματα στους κατοίκους. Η δύση κάνει κουμάντο στην Ουκρανία».

Σε σχέση με την Κριμαία ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε: «οι κάτοικοι της Κριμαίας έκαναν ελεύθερη επιλογή, βλέποντας ότι τους περιμένουν στο μέλλον τρομοκρατικές επιθέσεις. Έχουμε αποδείξει πως οι περισσότερες έχουν υποστήριξη από το εξωτερικό (σ.σ. την δύση).

Στα εδάφη της Κριμαίας του Ντονμπάς και Ντόνετσκ ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα. Τις τελευταίες μέρες, οι ΗΠΑ στέλνουν χωρίς να κρύβονται όπλα στην Ουκρανία. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν στη χώρα Αμερικάνοι στρατιώτες που εκπαιδεύουν Ουκρανούς. ΗΠΑ και ΝΑΤΟ χωρίς να κρύβονται, έχουν τα εδάφη της Ουκρανίας για εκπαιδεύσεις.».

«Η Ουκρανία λέει ότι τηρεί τις συμφωνίες του Μινσκ αλλά δεν ισχύει. Προσπαθούν να μας πείσουν πως το ΝΑΤΟ είναι ειρηνευτική ένωση, αλλά εμείς ξέρουμε τι κρύβεται από πίσω. Το 1990 που ενώθηκαν, που ενώθηκε η Γερμανία, η Σοβιετική Ένωση πήρε υπόσχεση πως το ΝΑΤΟ δεν θα «ανοιχτεί» προς την Ανατολή. Όλα έγιναν ανάποδα. Η Ρωσία πήρε τα στρατεύματα από Γερμανία και τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Έκανε αυτό που υποσχέθηκε» υπογράμμισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δείτε το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν

Οι αντιδράσεις

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί εκτάκτως απόψε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας για να συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το Ελιζέ.

Επίσης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ακόμη, από τη μεριά του, ότι συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας.

Ο Ζελένσκι ενημέρωσε επίσης ότι είχε κατεπείγουσες συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Ο Σολτς καταδικάζει την απειλή Πούτιν να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία περιοχών της Ουκρανίας
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς καταδίκασε νωρίτερα  τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αναγνωρίσει τις δύο αποσχισθείσες περιοχές (σ.σ. Ντονέτσκ και Λουχάνσκ) στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του. Όπως αναφέρει η γερμανική καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς είπε στον Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ότι μια τέτοια ενέργεια συνιστούσε «μονομερή παραβίαση» των συμφωνιών του Μινσκ που αποσκοπούν στον τερματισμό των συγκρούσεων με τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Όλαφ Σολτς προέτρεψε επίσης τον Βλαντίμιρ Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από τα ουκρανικά σύνορα και να αποκλιμακώσει την ένταση στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο κ. Σολτς θα έχει συνομιλίες με τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Γαλλίας σχετικά με τις εξελίξεις στην κρίση.

Μπόρις Τζόνσον: Ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου η αναγνώριση ανεξαρτησίας του Ντονμπάς
«Πρόκειται για αποκήρυξη της διαδικασίας του Μινσκ και των συμφωνιών του Μινσκ και νομίζω ότι είναι ένας πολύ κακός οιωνός και ένα πολύ σκοτεινό σημάδι», συμπλήρωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την κατάργηση όλων των περιορισμών κατά του κορωνοϊού.

«Ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας», χαρακτήρισε ο Μπόρις Τζόνσον την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ από τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

«Πρόκειται για αποκήρυξη της διαδικασίας του Μινσκ και των συμφωνιών του Μινσκ και νομίζω ότι είναι ένας πολύ κακός οιωνός και ένα πολύ σκοτεινό σημάδι», συμπλήρωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την κατάργηση όλων των περιορισμών κατά του κορωνοϊού.

Ο κ. Τζόνσον είπε επίσης ότι πρόκειται για μία ακόμα ένδειξη ότι τα πράγματα «οδεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση» στην Ουκρανία.

Δεσμεύθηκε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, αναφερόμενος στο πακέτο κυρώσεων που έχει ετοιμαστεί και στην αποστολή αμυντικών όπλων στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να σκέφτεται τι περισσότερο μπορεί να κάνει για να στηρίξει τους Ουκρανούς και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν έκτακτες συνομιλίες με συμμάχους και εταίρους.

«Είναι σίγουρα πολύ άσχημα νέα», σχολίασε ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος στο ερώτημα αν πιστεύει πως ο Ρώσος Πρόεδρος έχει αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία, απάντησε πως δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό του, αλλά ότι ελπίζει να κάνει πίσω.

ΕΕ: Έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά
H ΕΕ είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά σε περίπτωση αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των αποσχισθεισών περιοχών από τη Μόσχα, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Παρακολουθήσαμε τη συζήτηση του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας με μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Μπορέλ, απευθύνοντας έκκληση στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν να σεβαστεί τη διεθνή έννομη τάξη και τις συμφωνίες του Μινσκ και να μην αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιφερειών της ανατολικής Ουκρανίας (Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ).

«Η EE είναι έτοιμη να αντιδράσει σθεναρά και με ενότητα εάν ο Πούτιν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών αυτών», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιβληθούν οι κυρώσεις που είναι έτοιμες, σε περίπτωση που χρειαστεί, εξήγησε ο Μπορέλ.

«Βεβαιότατα, αν γίνει προσάρτηση των περιοχών αυτών θα υπάρξουν κυρώσεις, ενώ σε περίπτωση που οι περιοχές αυτές αναγνωριστούν από τη Μόσχα θα βάλω στο τραπέζι του Συμβουλίου της ΕΕ τις κυρώσεις που έχουμε ετοιμάσει», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να εγκριθούν με ομοφωνία των «27». Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τόνισε επίσης, ότι σε περίπτωση που η Λευκορωσία επιτρέψει στη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία από το έδαφός της, η ΕΕ θα απαντήσει με κυρώσεις οι οποίες θα είναι το ίδιο αυστηρές με αυτές που θα επιβληθούν στη Ρωσία.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, παρουσία του Ουκρανού ομολόγου τους στο σημερινό Συμβούλιο, επιβεβαίωσαν την ενότητά τους και την αλληλεγγύη τους στην Ουκρανία. «Η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι και δική μας ασφάλεια», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ. Ανέφερε, επίσης, ότι το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε σήμερα έκτακτη χρηματοοικονομική βοήθεια, ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην Ουκρανία και ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για τη δημιουργία συμβουλευτικής αποστολής στρατιωτικής εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

Τέλος, ο Μπορέλ ανέφερε ότι οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ στην Ουκρανία παραμένουν σε λειτουργία.
 

madata.gr