Συνεργάτης Πούτιν: Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποίησε σήμερα στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν. Ο Ρώσος αξιωματούχος επανάλαβε τη θέση της Ρωσίας ότι η Δύση βοηθώντας την Ουκρανία υποδηλώνει ότι «εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση».
Νέα προειδοποίηση-απειλή σχετικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, εξαπέλυσε σήμερα, Πέμπτη, ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Βενεντίκτοφ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το Κίεβο γνωρίζει καλά ότι μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε σίγουρα κλιμάκωση σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο», τόνισε σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Προφανώς βασίζονται σε αυτό, να δημιουργήσουν μιντιακό θόρυβο και να προσελκύσουν ξανά την προσοχή πάνω τους», πρόσθεσε ο Βενεντίκτοφ.

Ο Ρώσος αξιωματούχος επανάλαβε εξάλλου τη θέση της Ρωσίας ότι η Δύση βοηθώντας την Ουκρανία υποδηλώνει ότι «εμπλέκεται άμεσα στη σύγκρουση».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέβαλε στα τέλη Σεπτεμβρίου αίτημα προς το ΝΑΤΟ για την ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία με ταχείες διαδικασίες.

Η υποβολή επείγουσας ένταξης έγινε λίγο αφότου ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε τις συνθήκες προσάρτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Την ίδια στιγμή η χθεσινή απόφαση της Γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ ήταν ένα γερό «χαστούκι» στον Πούτιν καθώς 143 χώρες καταδίκασαν την «απόπειρα παράνομης προσάρτησης» από τη Ρωσία των τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών.

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε χθες Τετάρτη τις πρόσφατες «παράνομες προσαρτήσεις» τεσσάρων περιφερειών της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, εγκρίνοντας το σχέδιο ψηφίσματος που είχε κατατεθεί με 143 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 35 αποχές.

Δυνάμεις-κλειδιά απείχαν
Πέραν της Ρωσίας, εναντίον του κειμένου ψήφισαν η Λευκορωσία, η Συρία, η Βόρεια Κορέα και η Νικαράγουα.

Οι ψήφοι υπέρ ήταν δύο περισσότερες από τις 141 με τις οποίες είχε εγκριθεί το κείμενο που καταδίκαζε την εισβολή, πριν μισό χρόνο. Η Βραζιλία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία ψήφισαν υπέρ.

Δυνάμεις-κλειδιά όπως η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και η Νότια Αφρική απείχαν, παρά τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ για να ταχθούν υπέρ.

Αν και οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης δεν είναι νομικά δεσμευτικές, έχουν ιδιαίτερη συμβολική αξία και δείχνουν, για τη Δύση, τον βαθμό διεθνούς απομόνωσης της Μόσχας.

Άκυρη και παράνομη
Το κείμενο χαρακτηρίζει άκυρη και παράνομη την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια), αξιώνει οι περιοχές αυτές να επιστραφούν στο Κίεβο και να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από την ουκρανική επικράτεια.

Η ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση ακολούθησε την πρόσφατη στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί πανομοιότυπου κειμένου, στην οποία η Ρωσία, κράτος-μόνιμο μέλος του, άσκησε το δικαίωμα βέτο που διαθέτει.

madata.gr