Συντεταγμένο άνοιγμα δραστηριοτήτων: Ανοίγουν λιανεμπόριο και εκπαίδευση. Υποχρεωτικά self tests

Πρέπει να λειτουργήσει ξανά η οικονομία, να μπει σε κίνηση η οικονομική παραγωγική δραστηριότητα, να ξαναλειτουργήσει η εκπαίδευση, να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο. Στα μέσα της εβδομάδας έχουμε συνεδρίαση με την επιτροπή των ειδικών, κάναμε ήδη μια προ-συζήτηση την περασμένη Παρασκευή, όπου παρουσιάσαμε αναλυτικά το πώς θα λειτουργήσει η διαδικασία του οικιακού τεστ, που πιστεύουμε ότι θα δώσει σημαντική ενίσχυση στη διαδικασία του εντοπισμού και της ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων, κυρίως των ασυμπτωματικών. Μέσα στην εβδομάδα θα συζητήσουμε τις ημερομηνίες, τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Ο κόσμος έχει ανάγκη την κοινωνικοποίηση, αυτό πρέπει να γίνει με πολύ πιο οργανωμένο τρόπο από ό,τι σήμερα. Η περίοδος των περιορισμών ως προς τις διαδημοτικές μετακινήσεις πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να πάμε σε μια οργανωμένη και με τάξη διαδικασία εξόδου των ανθρώπων, με τη βοήθεια και του καλού καιρού, σε εξωτερικούς χώρους.

Τα επόμενα βήματα που θα αποφασισθούν την εβδομάδα αυτή για την κοινωνία και την αγορά, περιέγραψε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ‘Ακης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ: συγκεκριμένα, μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθούν οι ημερομηνίες, πάντως «τοποθετούμε για τις αρχές Απριλίου την επανέναρξη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων με προτεραιότητα στο λιανεμπόριο και την εκπαίδευση, κι από εκεί και πέρα, μέσα Απριλίου και στην εστίαση σε εξωτερικούς χώρους», όπως ανέφερε.

Με συμμάχους στο ελεγχόμενο αυτό άνοιγμα, τον καλό καιρό, τους εμβολιασμούς, τη συνέχιση των μέτρων αυτοπροστασίας και τα οικιακά τεστ. Για τα τελευταία, ειδικότερα, επικαλέστηκε έρευνα των Πανεπιστημίων Yale και Harvard, σύμφωνα με την οποία, ακόμη και το 25% του πληθυσμού μιας χώρας να εφαρμόσει τη χρήση των οικιακών τεστ, θα καταγραφεί μια σημαντικότατη μείωση στα θετικά κρούσματα και τους θανάτους. Παράλληλα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ πρότεινε, όπως είπε, στην αξιωματική αντιπολίτευση «να κάνει πιο ρεαλιστικές προτάσεις και ταυτόχρονα να μην υπονομεύει νέα εργαλεία, τα οποία είναι επιστημονικά έγκυρα». 

«Τα μέτρα που έχουμε λάβει εδώ και ένα χρόνο, έχουν φέρει συγκεκριμένα αποτελέσματα που τοποθετούν τη χώρα μας σε συγκριτικά καλύτερη θέση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες: έχουμε τους μισούς θανάτους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχουμε πολύ λιγότερα κρούσματα. Είμαστε η 23η χώρα σε θανάτους και η 26η σε κρούσματα στην Ευρώπη των "27"», ήταν η εισαγωγική παρατήρηση του Α. Σκέρτσου. ‘Αρα, συμπέρανε, «τα μέτρα που έχουμε λάβει και με τα οποία έχει συμμορφωθεί η πλειονότητα των πολιτών έχουν αποφέρει αποτελέσματα».

Υπέρ της συντεταγμένης επαναλειτουργίας των δραστηριοτήτων που παραμένουν κλειστές τάχθηκαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα και ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.
«Καλύτερα να ανοίξουμε συντεταγμένα. Παρά αυτό που γίνεται τώρα. Που ο περισσότερος κόσμος έχει ανάγκη να βγει, και βγαίνουμε πάμε ο ένας στα σπίτια του άλλου, στις πλατείες. Με προσοχή, αλλά να υπάρξει χαλάρωση των μέτρων» σημείωσε η γιατρός.

«Από τον Δεκέμβριο λέω να αφήσουν τον κόσμο να βγει έξω. Η πατρίδα μας έχει αρκετά καλό καιρό. Περνάμε ένα ισχυρό κύμα πανδημίας. Αν κερδίσουμε περισσότερο χρόνο εκτός, θα είναι πολύ μεγάλο όφελος. Είναι καιρός να πάρουμε τέτοια μέτρα» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Εν τούτοις, οι ειδικοί, έθεσαν διαφορετικές προτεραιότητες στο τι πρέπει να ανοίξει πρώτο.

Η κ. Γκάγκα έδωσε προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων και το λιανεμπόριο «και να πάμε στην εστίαση πιο συντεταγμένα και σταδιακά». Ο κ. Γουργουλιάνης εκτίμησε πως με το άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους «είναι πιο εύκολο να ελέγξει κανένας τον ιδιοκτήτη της καφετέριας αν τηρεί τα μέτρα, από το να ελέγξει ανθρώπους που συνωστίζονται σε παγκάκια και πλατείες».

Τι γίνεται στα νοσοκομεία
Σύμφωνα με την κ. Γκάγκα, «με το που αδειάζει κρεβάτι, υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν. Υπάρχει πίεση. Πολλές φορές διασωληνώνονται στις απλές κλίνες covid ή στα επείγοντα. Είναι δύσκολο για εμάς, για τους ασθενείς, για τις οικογένειές τους». Μάλιστα όπως είπε, οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι, είναι ηλικίας 40-60 ετών.

«Στην Αθήνα τώρα βιώνουμε το μεγαλύτερο κύμα. Σταθεροποιήθηκαν κάπως οι εισαγωγές. Όμως τα κρούσματα είναι υψηλά. Η πιθανότητα να μολυνθούμε βγαίνοντας έξω να δούμε φίλους είναι υψηλή» πρόσθεσε η γιατρός.

Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο του Βόλου, ο αριθμός των εισαγωγών είναι σταθερός.  «Είμαστε στην κορυφή και ελπίζουμε να είναι μειωμένες οι εισαγωγές το επόμενο διάστημα» ανέφερε ο κ. Γουργουλιάνης.

Self – test
Σε ότι αφορά στα self – test, η κ. Γκάγκα, είπε ότι θα βοηθήσουν και ότι πρόκειται να είναι ένας «δείκτης» για την πανδημία. «Αλλά δεν σημαίνει, ότι είμαστε αρνητικοί δεν φοράμε την μάσκα και εξακολουθούμε να προσέχουμε» πρόσθεσε.

Πολύ θετικός στη χρήση των self – test ήταν ο . Γουργουλιάνης, καθώς όπως είπε, είναι ευκαιρία να γίνουν πάρα πολλά τεστ. Εντούτοις, υπογράμμισε, ότι τα εν λόγω τεστ δεν εντοπίζουν τους ασυμπτωματικούς.

Πάσχα
Τέλος, σχετικά με το Πάσχα, η κ. Γκάγκα τόνισε την ανάγκη για απόλυτη προσοχή και τήρηση των μέτρων.

«Δεν ξέρω αν θα επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση το Πάσχα. Ελπίζω ότι θα επιτραπεί, αλλά η ελευθερία σημαίνει ότι πρέπει να προσέχουμε. Δεν σημαίνει ότι θα φάμε και θα γιορτάσουμε 30-40 άτομα χωρίς μάσκες. Να κρατήσουμε μικρό περιορισμένο αριθμό ανθρώπων και όσο μπορούμε τον ίδιο».

 

madata.gr