ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσακαλώτος έδειξε την έξοδό του από το κόμμα
Το «τέλος της Ιστορίας» του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία αποτύπωσαν δύο διαδοχικές εικόνες της χθεσινής ημέρας, καθώς λίγα λεπτά μετά την πρώτη συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη στη Βουλή, ιστορικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης έσπαγαν το «ταμπού» της διάσπασης σε δημόσια θέα στο «Τριανόν», επιταχύνοντας τις εσωκομματικές εξελίξεις.
Μπορεί η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να κατέληξε στο εύρημα της «πολιτικής καταδίκης» αντί των διαγραφών «εδώ και τώρα» στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπως μετέδωσε το protothema.gr, αλλά αμφότεροι οι «νεοπροεδρικοί» και η «Ομπρέλα» φαίνεται να έχουν λάβει τις αποφάσεις τους, αποκηρύσσοντας παράλληλα το «τοξικό κλίμα» ως αμοιβαία ζημιογόνο. Για τον μεν Στέφανο Κασσελάκη, η συνάντησή του με τον κ. Ανδρουλάκη, που ξεπέρασε την μία ώρα, κρατά ζωντανό το αφήγημά του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ περί «προοδευτικού μετώπου», πολύ περισσότερο όταν το χθεσινό τετ α τετ των δύο αρχηγών φέρεται να οδηγεί κοινοβουλευτικά στη σύμπλευση των δύο κομμάτων για την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τα Τέμπη.
Προηγουμένως, η ανάδειξη της υπόθεσης των παρακολουθήσεων σε απόλυτη προτεραιότητα για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαφάνηκε στις χθεσινές του συναντήσεις με τους επικεφαλής των αρμόδιων Ανεξάρτητων Αρχών, Χρήστο Ράμμο και Κωνσταντίνο Μενουδάκο, «έλιωσε» για τα καλά τους πάγους, σε σημείο που τα δύο κόμματα να καταλήξουν σε άτυπο «κοινό ανακοινωθέν» με την υπόμνηση πως «οι κ. κ. Ανδρουλάκης και Κασσελάκης συμφώνησαν να υπάρξει συνεννόηση προκειμένου να πέσει άπλετο φως τόσο στην τραγωδία των Τεμπών όσο και στην υπόθεση των υποκλοπών», αφήνοντας στη λήθη τα όσα «πολεμικά» έχουν διατυπωθεί εκατέρωθεν, την τελευταία δεκαετία.
Οι γέφυρες Κασσελάκη προς το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ συνιστούν την ίδια ώρα εμφανές σήμα της στροφής της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροαριστερά, εγχείρημα που φαντάζει σχεδόν ως μονόδρομος για την άρση του αδιεξόδου της διάσπασης, αλλά και της καθήλωσης τα προηγούμενα χρόνια της διαδικασίας της διεύρυνσης του κόμματος, όπως επισήμανε ο διευθυντής της ΚΟ, Γιώργος Τσίπρας. Ταυτόχρονα, η προσέγγιση κορυφής μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αφήνει ζωτικό χώρο για τη «ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά», όπως άφησε να εννοηθεί χθες ο πρώην υπουργός, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάνοντας ένα βήμα παρακάτω προς τη διαφαινόμενη πορεία εξόδου της «Ομπρέλας» από τους κόλπους της Κουμουνδούρου.
Μεταξύ ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ
Μολονότι κανείς εκ των ομιλητών στη χθεσινή συζήτηση που διοργάνωσε χθες η εφημερίδα «Εποχή» δεν τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ της διάσπασης, η σχεδόν τετράωρη διαδικασία προσομοίαζε περισσότερο με κατάθεση απόψεων και τεχνικών δυσκολιών ως προς το νέο εγχείρημα, αυτό της οικοδόμησης ενός ενδιάμεσου χώρου μεταξύ ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ. Χωροθετώντας με αυτόν τον τρόπο το πεδίο δράσης του στην πολιτική γεωγραφία, ο κ. Τσακαλώτος διέγραψε χθες τον καμβά του νέου πολιτικού εγχειρήματος, τόσο προγραμματικά (κλιματική κρίση, ανισότητες, κρίσεις νεοφιλελευθερισμού κτλ), όσο και λειτουργικά (συλλογικά όργανα, πλουραλισμός), ενώ δήλωσε «απόλυτα αλληλέγγυος» με τα ιστορικά προς διαγραφή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που βρισκόταν στην πρώτη σειρά, συμμετέχοντας και εκείνα με την παρουσία τους στις «ωδίνες» του τοκετού του νέου φορέα. Μεταξύ Σοσιαλδημοκρατίας και Κομμουνισμού, ζητούμενο για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο παραμένει το καθαρό αριστερό στίγμα στο μέλλον, καθώς «θα σας πω το εξής: Όπως ξέρετε όλοι και όλες, κατέβηκα ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο τέλος στην ομιλία μου στο συνέδριο είπα πως είτε χάσω είτε κερδίσω, θέλω να φέρω πίσω την υπερηφάνεια των αριστερών» υπογράμμισε ακόμη ο κ. Τσακαλώτος, για να προσθέσει με νόημα: «Λυπάμαι που θεωρώ εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει πια υπερηφάνεια σε αυτό το κόμμα», όπως τόνισε.
Χωρίς να αποκλείει προγραμματικές συνεργασίες, «δεν μπορεί να πάμε πίσω από την υποστήριξη της απλής αναλογικής. Είναι άλλο ότι δεν μας βγήκε», διευκρίνισε ο πρώην υπουργός, ενώ περιέγραψε ως εκδοχές της ραγδαίας φθοράς του ΣΥΡΙΖΑ τον «αρχηγισμό» και τον «κυβερνητισμό». Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην υπουργός άσκησε κριτική στην ηγεσία Κασσελάκη λέγοντας ότι «στην Πολιτική Γραμματεία 17 μέλη κάναν 17 καλές ομιλίες, κριτική στον πρόεδρο, για το τι είπε στο ΣΕΒ, για το Ισραήλ. Το εντυπωσιακό ήταν ότι ουδείς από την άλλη πλευρά απάντησε. Κανένας». «Τι μάθημα παίρνω εγώ; Ότι η πολιτική συζήτηση δεν τους αφορά. Το πρόγραμμα του Συνεδρίου δεν τους αφορά. Τους αφορά ένας μηχανισμός που θεωρούν ότι έχουν πλειοψηφία. Πολιτική συζήτηση μ’ αυτούς τους όρους είναι δύσκολη. Το ερώτημα είναι αν με αυτή τη ρευστοποίηση, με αυτόν τον αρχηγισμό και αυτό το τοξικό κλίμα, αν μπορούμε να είμαστε σε αυτό το κόμμα. Αυτό το τοξικό κλίμα, δεν το έχω ξανασυναντήσει», συμπέρανε ο κ. Τσακαλώτος, αναγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι «τα προβλήματα άρχισαν πολύ πριν την ηγεσία του Κασσελάκη».
Σία Αναγνωστοπούλου: Μου είναι δύσκολο ν’ αποχωρήσω
Την πάλη ανάμεσα στον υφιστάμενο ΣΥΡΙΖΑ με τα «πολλά προβλήματα» και στην ανάγκη να εκφραστεί ατόφια η «ριζοσπαστική και ανανεωτική Αριστερά» και σε νέα βάση περιέγραψε από πλευράς της η βουλεύτρια, Σία Αναγνωστοπούλου σε εξομολογητικούς τόνους, παρότι ο ίδιος προβληματισμός έχει καταλάβει πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις τελευταίες μέρες.
Όπως είπε η κυρία Αναγνωστοπούλου, «έχω ανάγκη προσωπικά εγώ από χρόνο, να μετρήσω τη μεγάλη εικόνα», καθώς «με χίλιους κόπους και πολλά προβλήματα φτιάχτηκε αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ και μου είναι δύσκολο να αποχωρήσω, το εξομολογούμαι». Η ίδια τόνισε πως απέναντι στη μάχη με τη Δεξιά δεν έχουμε καταλάβει γιατί κάποιοι θέλουν να αποχωρήσουν, παραδεχόμενη, ωστόσο, πως «έχουμε υποστεί τον τελευταίο καιρό» μια «πολιτισμική κατρακύλα», λόγω τοξικότητας στον ΣΥΡΙΖΑ.
Στα στοιχεία προσωπικής της αυτοκριτικής, «είμαι από αυτές που στο Συνέδριο για την ψήφιση του προέδρου, ψήφισα αυτό που πέρασε. Έχω ιστορική ευθύνη και την αναλαμβάνω όλη. Την αναλαμβάνω γιατί έχει μεγάλη σημασία, γιατί ένας μικροαστισμός, αυτή η εγρήγορση που έμαθα δεν λειτούργησε» περιέγραψε η κυρία Αναγνωστοπούλου, προσθέτοντας πως «όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερά, οφείλω να τη δώσω από τις τάξεις του. Τα περί αριστερών εκκρεμοτήτων, όσο και να διαφωνώ με το ύφος των υπό διαγραφή, η μάχη είναι μάχη επιβίωσης του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε απαντώντας εμμέσως στη Θεοδώρα Τζάκρη, για να καταλήξει πως «δεν διεκδικώ κανέναν τίτλο ιδιοκτησιακής σχέσης, αλλά όποιος αποφασίσει να πετάξει το "αίμα" του καραβιού, αυτό θα βυθίσει και το πλοίο. Το να θέλεις να επικαιροποιήσεις το αίμα, ναι. Αλλά να το πετάξεις, βάζεις τη σφραγίδα της βύθισης του πλοίου, εγώ σ’ αυτή τη βύθιση θα αντισταθώ με νύχια και με δόντια».
Αντώνης Τζανακόπουλος: Εθνικισμός, λαϊκισμός και podcasts
Αιχμές επί προσωπικού για τον Στέφανο Κασσελάκη άφησε στην ομιλία του και ο Αντώνης Τζανακόπουλος, αδερφός του πρώην Υπουργού, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος ανήκει στην τάση «6 συν 6». «Ήθελα να είμαι μαζί σας, κοίταξα τις τιμές και ήταν απαγορευτικές και δεν είμαι και εφοπλιστής. Γιατί μας κατηγορούν ότι όλα αυτά τα πληρώνει το κόμμα, για να φραξιονιζόμαστε. Πού ακούστηκε ένα κόμμα που έχει στο όνομά του την Αριστερά να συζητά δημόσια για την Αριστερά; Δεν είναι μεταδημοκρατία, ούτε μεταπολιτική, αυτή είναι η δημοκρατία και η πολιτική στον ύστερο καπιταλισμό» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας πως «ο φορέας που έχει το όνομα δεν φαίνεται να έχει πια την χάρη». Αντίθετα, «αγκαλιάσαμε και λίγο εθνικισμό και λίγο λαϊκισμό. Όμως η Ριζοσπαστική Αριστερά δεν μπορεί να εξανταλείται σε "αντί". Ετεροκαθοριστήκαμε για μεγάλο διάστημα. Και αναρωτιόμαστε πώς βρεθήκαμε εδώ. Και το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα;» διερωτήθηκε, προτείνοντας μεταξύ άλλων podcasts για τη διάχυση των θέσεων της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς, αλλά και την κινητοποίηση της νεολαίας.
Κούλογλου: CEO με τσιτάτα Μαρξ o Κασσελάκης, τέταρτος ο ΣΥΡΙΖΑ
Εν τω μεταξύ, με νέες βολές κατά του νέου Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ επανήλθε χθες και ο Ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, λέγοντας πως «ο κ. Κασσελάκης έχει κάνει τελευταία μια φιλότιμη προσπάθεια να ενισχύσει την αντικυβερνητική εικόνα του και να παρουσιάσει αριστερές θέσεις». «Όμως οι ποιοτικές μετρήσεις δείχνουν ότι δεν γίνεται πιστευτός, γιατί δεν είναι ο εαυτός του, αυτά που πιστεύει. Μοιάζει σαν διευθύνων σύμβουλος πολυεθνικής που διαβάζει τσιτάτα του Μαρξ».
«Όσα είπε στον ΣΕΒ, είναι που πιστεύει. Τα stock options είναι μια πρακτική των αμερικανικών πολυεθνικών για τα υψηλόβαθμα στελέχη τους. Πως θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα, σε απλούς εργαζομένους και όπου οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν είναι καν εισηγμένες στο χρηματιστήριο; Αυτές οι θέσεις δεν ταιριάζουν όχι μόνο στην αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και στα κεντρώα ευρωπαϊκά κόμματα. Όταν, λοιπόν, δίνεις αντιφατικά μηνύματα στους πολίτες, το αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό. Στις μετρήσεις, οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν ότι ο κ. Κασσελάκης είναι κεντροδεξιός παρά αριστερός», όπως σημείωσε.
Μάλιστα, «αυτή είναι μία από τις βασικές αιτίες, που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανακάμψει», πρόσθεσε ο Σ. Κούλογλου. «Αλλά αυτό που θα μπορούσε να σώσει τον κ. Κασσελάκη -και τον ΣΥΡΙΖΑ- από μια πιθανή διάσπαση, θα ήταν να δημιουργηθεί ρεύμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί και ο νέος πρόεδρος του κόμματος για να εκλεγεί… Κάτι τέτοιο, όμως, δε συμβαίνει. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ, και αν συνεχίσει στην ίδια πορεία μπορεί να χάσει και την τρίτη θέση».
«Φρένο» στον Σημίτη
Παράλληλα, το καλό κλίμα στην συνάντηση των κ. Ανδρουλάκη και Κασσελάκη με επίκεντρο το «Κράτος Δικαίου» δεν παύει να δυσαρεστεί τους «νεοπροεδρικούς» με δεδομένο ότι ο Παύλος Πολάκης είχε σχολιάσει προ μηνών για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ πως «Ανδρουλακη πάλι στον ύπνο σου με έβλεπες;; Δεν τραβάς,τόχουν καταλάβει ΟΛΟΙ πλέον ! Είσαι και λίγος και σε έχουν …. Όταν επιτίθεσαι σε μένα μόνο αυτό αποδεικνύεις!», ενώ «φθαρμένο κόμμα» είχε αποκαλέσει εσχάτως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο Γιώργος Τσίπρας. Τούτων δοθέντων, το άνοιγμα της Κουμουνδούρου προς τη Χαριλάου Τρικούπη μάλλον έχει… ταβάνι, καθώς κενή έμεινε τελικά η θέση που προοριζόταν για τον Στέφανο Κασσελάκη στη χθεσινή εκδήλωση προς τιμήν του πρώην Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με την Κουμουνδούρου να επιχειρεί να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ των «βαριδίων» της ένθεν κακείθεν.
Πηγή: protothema.gr