Σύσκεψη για τον τουρισμό με εκπροσώπους πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων
Η ενίσχυση των συνεργιών και η περαιτέρω συμβολή των πανεπιστημιακών και ερευνητικών Ιδρυμάτων της Κρήτης στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του νησιού, αποτέλεσε το αντικείμενο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης.
Στη σύσκεψη μετείχαν 30 εκπρόσωποι από όλα τα πανεπιστημιακά και ερευνητικά Ιδρύματα του νησιού, όπως επίσης και εκπρόσωποι επαγγελματικών φορέων της Κρήτης.
Στις εναρκτήριες τοποθετήσεις τους οι Αντιπεριφερειάρχες Διασύνδεσης με Ερευνητικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα Γιώργος Ματαλλιωτάκης και Τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου που είχαν την πρωτοβουλία της σύσκεψης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Μαρίνος Κριτσωτάκης, τόνισαν ότι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και η αξιοποίηση του επιστημονικού και ερευνητικού έργου που παράγεται στην Κρήτη, εντάσσονται στους κεντρικούς άξονες πολιτικής που έχει θέσει ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Οι καθηγητές και ερευνητές παρουσίασαν τους τομείς στους οποίους αναπτύσσονται οι επιστημονικές τους μελέτες και κατέθεσαν προτάσεις για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα τους. Οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων πρότειναν την θεσμοθέτηση διαρκούς διαλόγου και την διοργάνωση σχετικού συνεδρίου.
Συζητήθηκαν προτάσεις των ιδρυμάτων για θέματα όπως: προστασία του περιβάλλοντος, αναβάθμιση υποδομών, διαχείριση τουριστικών ροών, εποπτεία ανοικτών χώρων, διαχείριση απορριμμάτων, λυμάτων, νερού και ενέργειας, ανάδειξη πολιτιστικής κληρονομιάς, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, ανάπτυξη του τουρισμού στην ύπαιθρο, ανάδειξη του παράκτιου πλούτου κ.α.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Ματαλλιωτάκης μετέφερε την στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης για την ενίσχυση των συνεργιών με τα πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα, τονίζοντας ότι στον τομέα του τουρισμού είναι προσηλωμένη στην προσέγγιση όλων των ζητημάτων με μεθοδικότητα και επιστημονικότητα. «Στο πλαίσιο της Διασύνδεσης, που επιδιώκουμε με τα εξαιρετικά πανεπιστημιακά και ερευνητικά μας ιδρύματα, έχουμε ήδη σπουδαία αποτελέσματα. Θα ενισχύσουμε την Διασύνδεση για να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο την επιστημονική γνώση στην προσπάθειά μας», δήλωσε.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Κυριάκος Κώτσογλου επεσήμανε πως «από μόνη της η πρωτοβουλία του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη για την σύγκλιση όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι πολύ σημαντική και μπορεί να συνεισφέρει στον τουρισμό. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων (brain storming). Πρώτη μας στόχευση να δούμε πώς οι προβληματισμοί των επόμενων ετών για τον τουρισμό θα ταυτιστούν με τις ικανότητες των εκπαιδευτικών και ερευνητικών μας ιδρυμάτων. Είμαστε υποχρεωμένοι, λογικά και στρατηγικά, να ξεκινάμε από αυτή την αφετηρία», δήλωσε.
Στην σύσκεψη το Πολυτεχνείο Κρήτης εκπροσώπησαν ο Πρύτανης Μιχάλης Ζερβάκης, ο αντιπρύτανης Αλκέτας Ουγγρίνης και οι καθηγητές Νικόλαος Σκουτέλης, Αλέξης Τζομπανάκης, Νεκτάριος Κεφαλογιάννης, Δέσποινα Διμέλλη, Γιώργος Ατσαλάκης, Εμμανουήλ Μανούτσογλου και Πέτρος Γκίκας. Από το ΙΤΕ συμμετείχαν οι ερευνητές Νίκος Καμπάνης, Νίκος Παπαδόπουλος, Νίκος Πουλακάκης, Παρασκευή Πουλή, Δημήτρης Πλεξουσάκης, Κωνσταντίνος Στεφανίδης και Χρυσούλα Μπεκιάρη. Από το ΕΛΜΕΠΑ, ο αντιπρύτανης Νικόλαος Βιδάκης και οι καθηγητές Εμμανουήλ Καραπιδάκης, Αλέξανδρος Αποστολάκης, Αλέξανδρος Γαρεφαλάκης, Ειρήνη Δήμου και Μάρκος Κουργιαντάκης. Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης προτάσεις κατέθεσαν οι καθηγητές Δημήτριος Στυλίδης και Αθανάσιος Σπυριάδης. Το ΜΑΙΧ εκπροσώπησαν οι ερευνητές Γιώργος Αγγελάκης και Γιώργος Φακωτάκης. Από το ΕΛΚΕΘΕ συμμετείχαν οι Μαρία Στεφανάκη, Κωνσταντίνος Μυλωνάς και Ιωάννης Παπαδάκης. Ως εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων παρέστησαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Κρήτης Νίκος Χαλκιαδάκης, ο διευθυντής της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου Νίκος Φουντουλάκης, ο αντιπρόεδρος και η γραμματέας του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης – Σαντορίνης Βαγγέλης Παπανικολάου και Αικατερίνη Γιακουμάκη.