Τα 51 ονόματα προς υπουργοποίηση στην επόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη
Στο παρασκήνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δουλεύει το νέο κυβερνητικό σχήμα, τις πιθανές δομικές αλλαγές, τις νέες εισόδους, αλλά και την εκτεταμένη εναλλαγή προσώπων και θέσεων
Παράσταση αυτοδυναμίας, με στόχο την ανεμπόδιστη πραγματοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, επιδιώκει να δημιουργήσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ακριβώς μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Με «όπλο» το θετικό αφήγημά του και δη τις προγραμματικές δεσμεύσεις του σε Οικονομία, Υγεία μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης οδεύει για τον τερματισμό της δεύτερης προεκλογικής περιόδου επισκεπτόμενος Πάτρα και Θεσσαλονίκη και ολοκληρώνοντας την καμπάνια του στο Σύνταγμα, το βράδυ της Παρασκευής.
Οι δομικές αλλαγές
Ταυτόχρονα, πάντως, με την κλιμάκωση της προεκλογικής προπαρασκευής, στο παρασκήνιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δουλεύει επάνω στο νέο κυβερνητικό σχήμα, τις πιθανές δομικές αλλαγές, τις νέες εισόδους, αλλά και την εκτεταμένη εναλλαγή προσώπων και θέσεων, πάντα βεβαίως με το βλέμμα στην εκλογική επίδοση, η οποία πιθανολογείται ότι θα επενεργήσει στην οριστική εκδοχή του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Σε επίπεδο δομικών αλλαγών πολλές πιθανότητες διατηρεί το σενάριο μεταφοράς του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης στο Οικονομικών υπό τον Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος θα έχει υπό την εποπτεία του και τα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ακόμη μία προαναγγελθείσα αλλαγή είναι αυτή της ίδρυσης ξεχωριστού υπουργείου Κοινωνικής και Στεγαστικής Πολιτικής, ενώ φαίνεται πως κλειδώνει και η μεταφορά του Αθλητισμού από το Πολιτισμού στο υπουργείο Παιδείας, υπό την ηγεσία αναπληρωτή υπουργού. Πιθανή θεωρείται και η «μετακόμιση» του Περιβάλλοντος από το Ενέργειας στο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ «ζωντανή» φαίνεται πως είναι η συζήτηση για το σπάσιμο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το σενάριο συγχώνευσης του υπουργείου Εσωτερικών με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει υποχωρήσει αισθητά.
Εφόσον η ΝΔ επιτύχει την άλλη εβδομάδα αυτοδυναμία, το… νέο Μαξίμου αναμένεται να έχει μία σημαντική διαφορά εν συγκρίσει με την ανθρωπογεωγραφία έως τα τέλη Μαΐου. Η προσθήκη του Σταύρου Παπασταύρου και η διαφαινόμενη αναβάθμιση του Γιώργου Γεραπετρίτη ανακατεύουν την τράπουλα στο εσωτερικό της πρωθυπουργικής έδρας.
Ο επιτυχημένος δικηγόρος, που εδώ και μήνες αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των εξ απορρήτων συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, αναμένεται να είναι υπουργός Επικρατείας, ενώ ο Γιώργος Γεραπετρίτης όλα δείχνουν πως οδεύει προς το κρίσιμο πόστο του υπουργού Εξωτερικών, έχοντας πάντα στον ορίζοντα και τη θέση του Έλληνα επιτρόπου στην ΕΕ.
Παραμένοντες και μάλιστα με ανεβασμένες τις μετοχές τους πλάι στον κ. Μητσοτάκη εμφανίζονται οι Άκης Σκέρτσος και Γιάννης Μπρατάκος, ως υπουργός και υφυπουργός Επικρατείας αντιστοίχως. Στη νευραλγική θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου οδεύει, βάσει των έως τώρα διαθέσιμων πληροφοριών, η Σοφία Ζαχαράκη, ου μην και ως υπουργός Επικρατείας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ», το φαβορί για νέος υπουργός Οικονομικών είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ στο υπουργείο Άμυνας φαίνεται πως οδεύει εκτός απροόπτου ο Νίκος Δένδιας.
Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκη Κεραμέως, Κυριάκος Πιερρακάκης, Χρήστος Σταϊκούρας, Μάκης Βορίδης, Νίκος Παπαθανάσης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Θοδωρής Λιβάνιος, Χρήστος Στυλιανίδης, Λίνα Μενδώνη, Δόμνα Μιχαηλίδου, Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου (πρέσβης μας στις ΗΠΑ), Χρήστος Τριαντόπουλος και Γιάννης Οικονόμου είναι πιθανό να αξιοποιηθούν ως υπουργοί και αναπληρωτές.
Μένει να αποσαφηνιστεί εάν και πού θα αξιοποιηθούν οι Τάκης Θεοδωρικάκος, Βασίλης Κικίλιας και Γιάννης Πλακιωτάκης, καθώς είναι σαφές πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά ακόμη… κλειστά τα χαρτιά του, ενώ οι «καραμπόλες», που πάντοτε ελλοχεύουν σε τέτοιες περιπτώσεις, δύνανται να αλλάξουν ουσιωδώς τη σύνθεση του επόμενου υπουργικού συμβουλίου.
«Μεταγραφές»
Τις τελευταίες ώρες έχει φουντώσει η φημολογία πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται να αξιοποιήσει -και μάλιστα σε σημαντικό χαρτοφυλάκιο- την πρώην υπουργό στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά και τον επίσης προερχόμενο από τον ίδιο πολιτικό χώρο και τρις χρυσό Ολυμπιονίκη στην άρση βαρών, Πύρρο Δήμα.
Δημήτρης Καιρίδης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Σταμάτης, Χρίστος Δήμας, Γιώργος Κώτσηρας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Kώστας Καραγκούνης, Βασίλης Σπανάκης, Έλενα Ράπτη από τη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Παππάς από τα Δωδεκάνησα, Χριστίνα Αλεξόπουλου από την Αχαΐα, Χρήστος Δερμεντζόπουλος από τον Έβρο, Ανδρέας Νικολακόπουλος από την Ηλεία, Μαρία Κεφάλα από τα Ιωάννινα, Μαρία Αντωνίου από την Καστοριά, Στάθης Κωνσταντινίδης από την Κοζάνη, Σέβη Βολουδάκη από τα Χανιά και η Ιωάννα Λυτρίβη από το Επικρατείας φαίνεται πως βρίσκονται στη short list του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προς αξιοποίηση στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.
Πρόσωπο που χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού του κ. Μητσοτάκη, τόσο για τις οργανωτικές όσο και τις επικοινωνιακές επιδόσεις του, είναι ο γραμματέας, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος εξακολουθεί να ακούγεται ότι μπορεί να βρίσκεται στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.
Σε τροχιά προβιβασμού από τη θέση του γενικού γραμματέα σε αυτήν του υφυπουργού φαίνεται ότι βρίσκονται οι Θάνος Πετραλιάς (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους), Αλεξάνδρα Σδούκου (Ενέργειας), Μάριος Θεμιστοκλέους (Υγείας), ενώ έχει εκτιμηθεί δεόντως και η δουλειά του γενικού γραμματέα Συντονισμού, Θανάση Κοντογεώργη.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής