Τα παιδιά που τρώνε φιστίκια από μωρά δεν αναπτύσσουν αλλεργία
Η εισαγωγή φυστικοβούτυρου αλλά και άλλων προϊόντων που παρασκευάζονται από φιστίκια στη διατροφή ενός παιδιού από τη βρεφική ηλικία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης αλλεργίας αργότερα στην εφηβεία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο NEJM Evidence διαπίστωσε ότι η τακτική διατροφή των παιδιών με προϊόντα φιστικιού από τη βρεφική ηλικία έως την ηλικία των πέντε ετών μείωσε το ποσοστό αλλεργίας στα φιστίκια στην εφηβεία κατά 71%. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), του οποίου το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID) χρηματοδότησε και συγχρηματοδότησε τη μελέτη, είπαν ότι τα αποτελέσματα «παρέχουν πειστικές αποδείξεις ότι η επίτευξη μακροπρόθεσμης πρόληψης της αλλεργίας στα φιστίκια είναι δυνατή μέσω της πρώιμης κατανάλωσης του αλλεργιογόνου».
«Τα σημερινά ευρήματα θα πρέπει να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των γονέων και των κηδεμόνων ότι η διατροφή των παιδιών τους με προϊόντα φιστικιού από τη βρεφική ηλικία σύμφωνα με τις καθιερωμένες οδηγίες μπορεί να παρέχει διαρκή προστασία από την αλλεργία στα φιστίκια», δήλωσε η διευθύντρια του NIAID, Δρ Jeanne Marrazzo για τη μελέτη. «Εάν εφαρμοστεί ευρέως, αυτή η ασφαλής, απλή στρατηγική θα μπορούσε να αποτρέψει δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις αλλεργίας στα φιστίκια μεταξύ των 3,6 εκατομμυρίων παιδιών που γεννιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο», πρόσθεσε.
Ο κίνδυνος αλλεργίας στα φιστίκια στην ηλικία των 5 ετών μειώθηκε κατά 81%
Η νέα έρευνα, γνωστή ως μελέτη LEAP-Trio, βασίζεται σε προηγούμενη εργασία που διεξήχθη από τους ίδιους ερευνητές. Σε μια προηγούμενη μελέτη, οι μισοί από τους συμμετέχοντες έτρωγαν τακτικά προϊόντα από φιστίκια από τη βρεφική ηλικία μέχρι την ηλικία των πέντε ετών. Οι άλλοι μισοί απέφευγαν τα προϊόντα από φιστίκια την ίδια χρονική περίοδο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εισαγωγή στα παιδιά προϊόντων φιστικιού νωρίς στην παιδική τους ηλικία μείωσε τον κίνδυνο αλλεργίας στα φιστίκια στην ηλικία των πέντε ετών κατά 81%. Την εποχή που κυκλοφόρησε η μελέτη, ο τότε διευθυντής του NIAID, Δρ Anthony Fauci είπε: «Τα αποτελέσματα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την πρόληψη της τροφικής αλλεργίας».
Οι ερευνητές ξεκίνησαν την μελέτη LEAP-Trio για να καθορίσουν εάν η προστασία που πρόσφερε η πρώιμη κατανάλωση προϊόντων φιστικιού θα διαρκούσε μέχρι την εφηβεία, ακόμα κι αν τα παιδιά μπορούσαν να επιλέξουν να φάνε φιστίκια για όσο χρονικό διάστημα ήθελαν.
Από τους 640 συμμετέχοντες της αρχικής μελέτης, οι 508 εγγράφηκαν στην τελευταία μελέτη. Οι 255 από αυτούς ήταν στην ομάδα κατανάλωσης φιστικιών και οι 253 στην ομάδα αποφυγής φιστικιών, με τη μέση ηλικία των συμμετεχόντων να είναι τα 13 έτη στην τελευταία μελέτη. Οι ερευνητές εξέτασαν τους συμμετέχοντες για αλλεργίες στα φιστίκια δίνοντάς τους σταδιακά αυξανόμενες ποσότητες φιστικιών για να δουν εάν μπορούσαν να φάνε με ασφάλεια τουλάχιστον 5 γραμμάρια – λίγο περισσότερα από 20 φιστίκια.
Το ποσοστό αλλεργίας στα παιδιά που δεν κατανάλωσαν φιστίκια
Μεταξύ των συμμετεχόντων από την ομάδα αποφυγής φιστικιών, περισσότερο από το 15% είχε αλλεργία στα φιστίκια σε ηλικία 12 ετών και άνω. Μεταξύ της ομάδας κατανάλωσης φιστικιών, μόνο το 4,4% είχε αλλεργία στα φιστίκια.
Ενώ τα παιδιά στην ομάδα κατανάλωσης φιστικιών έτρωγαν περισσότερα φιστίκια κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας από εκείνα της ομάδας αποφυγής φιστικιών συνολικά, η συχνότητα και η ποσότητα των φιστικιών που έτρωγαν οι συμμετέχοντες διέφεραν και στις δύο ομάδες. Υπήρχαν ακόμη και χρονικές περιόδους που οι συμμετέχοντες δεν έτρωγαν φιστίκια.
«Αυτό έδειξε ότι η προστατευτική επίδραση της πρώιμης κατανάλωσης φιστικιών διήρκεσε χωρίς την ανάγκη να καταναλώνονται με συνέπεια προϊόντα φιστικιών σε όλη την παιδική ηλικία και την πρώιμη εφηβεία», όπως έγινε γνωστό.
Πηγή: healthstat.gr