Ταραμοσαλάτα: Το έδεσμα της Καθαράς Δευτέρας είναι μία βόμβα θερμίδων

Η ταραμοσαλάτα, είτε αποφασίσετε να την πάρετε έτοιμη την Καθαρά Δευτέρα, είτε την φτιάξετε μόνοι σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι ένα πιάτο με πολλές θερμίδες.

Οι θερμίδες της ταραμοσαλάτας οφείλονται στα συστατικά της, τα οποία είναι ο ταραμάς (αυγά ψαριού), το λάδι, το ψωμί ή οι πατάτες, το κρεμμύδι και το λεμόνι.

Ο ταραμάς προέρχεται συνήθως από μπακαλιάρο ή κυπρίνο, όπως γράφει το argiro.gr. Η ταραμοσαλάτα μπορεί να γίνει είτε με ψωμί είτε με πατάτες. Η προσθήκη πατάτας προσδίδει μια πιο κρεμώδη υφή αλλά δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική διαφορά στις θερμίδες.

Σύμφωνα με το argiro.gr, υπάρχει η επιλογή του λευκού και του κόκκινου ταραμά. Η πιο διαδεδομένη είναι αυτή του κόκκινου γιατί είναι και πιο οικονομικός. Η εκδοχή του λευκού, όμως, είναι καλύτερης ποιότητας. Ο λευκός είναι πιο αγνός και ανώτερος ποιοτικά γιατί αποτελείται από 100% αυγά ψαριών αλλά έχει μεγαλύτερο κόστος. Φέρει χρώμα γκρι – μπεζ.

Ο κόκκινος βάφεται με κόκκινη χρωστική ουσία, κι έχει κι άλλες προσμίξεις, για να είναι πιο ελκυστικός στο καταναλωτικό κοινό και απαιτείται περισσότερη ποσότητα ταραμά για να φτιαχτεί μια ταραμοσαλάτα.

Η διατροφική αξία του ταραμά

– Είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Επίσης, είναι πηγή διαφόρων μικροθρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

– Είναι πηγή ω-3 λιπαρών οξέων που συμβάλλουν στην καλή διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς και στη βελτίωση της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού και έχουν προστατευτική δράση έναντι της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

– Διαθέτει βιταμίνη Α, που συμβάλλει στην υγεία των ματιών και του δέρματος και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, και βιταμίνη D, που είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών, των δοντιών και των μυών.

– Έχει μαγνήσιο που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, ελέγχει την αρτηριακή πίεση, παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του εγκεφάλου και στη διάθεση και ενισχύει την λειτουργία της καρδιάς, των νεύρων, των μυών και του σκελετού.

– Έχει κάλιο που συμβάλλει στη σωστή λειτουργία των κυττάρων και προστατεύει την καρδιά από τις αρρυθμίες.

– Έχει ψευδάργυρο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, συμβάλλει στην υγεία των μαλλιών και του δέρματος και επηρεάζει τη λειτουργία του θυροειδούς.

Ποιοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με την κατανάλωση ταραμά

Με βάση τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι η ταραμοσάλατα λόγω του ταραμά έχει υψηλή διατροφική αξία. Σε συνδυασμό με την προσθήκη ελαιολάδου, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για μία «βόμβα» θερμίδων. Συγκεκριμένα, 100 γραμμάρια ταραμά αντιστοιχούν σε 400 θερμίδες. Επίσης, η κατανάλωσή του θα πρέπει να γίνεται με προσοχή από υπερτασικά άτομα και από άτομα που αντιμετωπίζουν νεφρικά προβλήματα γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Πηγή: healthstat.gr