Τεστ ανίχνευσης κορονοϊού: Πού γίνονται, πότε είναι δωρεάν, πόσο στοιχίζουν ιδιωτικά

Από τις 12 Μαρτίου οπότε και ξεκίνησε η λειτουργήσουν των εργαστηρίων των νοσοκομείων «Αττικό» και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, ο αριθμός των δημοσίων εργαστηρίων για το τεστ κορονοϊού αυξήθηκε και είναι τα ακόλουθα: Παστέρ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πανεπιστήμιο Κρήτης-ΠΑΓΝΗ, Ρίο, Αττικόν, Λάρισα, και το ΕΚΕΑ που ανέλαβε να πραγματοποιεί τις διαγνωστικές εξετάσεις προεγχειρητικού ελέγχου όλων των νοσοκομείων της χώρας (και χθες αποσύρθηκε προσωρινά).

Δωρεάν τεστ πραγματοποιούν και 250 κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ που μεταβαίνουν όπου υπάρχει τοπική έξαρση κρουσμάτων ενώ δωρεάν τεστ κάνει κι ο ΙΣΑ σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Επιπλέον όπως έγινε γνωστό προ ημερών, δύο νέα εξεταστήρια στα οποία θα διενεργούνται δωρεάν τεστ για τον κορονοϊό, με στόχο να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα λειτουργήσουν μέσα στις επόμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Το τεστ ιδιωτικά

Τεστ ωστόσο διεξάγουν και όλες οι μεγάλες ιδιωτικές μονάδες υγείας, τόσο οι πρωτοβάθμιες (διαγνωστικά κέντρα) όσο και οι δευτεροβάθμιες (κλινικές).

Το τεστ στοιχίζει -αν το κάνει κάποιος ιδιωτικά- 50 με 70 ευρώ.

Δωρεάν γίνεται όταν:

-Πρόκειται κάποιος να εισαχθεί για χειρουργική επέμβαση.

-Μεταβαίνει ασθενής σε νοσοκομείο με ύποπτα συμπτώματα.

-Έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Σήμερα διεξάγονται στην Ελλάδα ημερησίως περί τα 13.000 τεστ ενώ από την αρχή της πανδημίας έχουν πραγματοποιηθεί παραπάνω από 750.000.

Τα είδη τεστ

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η πιο αξιόπιστη μέθοδος για διάγνωση οξέος συνδρόμου COVID -19 είναι η μοριακή μέθοδος.

Αλλά παρότι η μοριακή μέθοδος αποτελεί τη μέθοδο αναφοράς για την ανίχνευση ιού SARS-CoV-2, έχει αδυναμίες. Για παράδειγμα, η μοριακή μέθοδος μπορεί να είναι αρνητική σε άτομα χωρίς εμφανή συμπτώματα που είναι όμως φορείς ή έχουν μολυνθεί από τον ιό και ενδεχομένως να αναπτύξουν τη νόσο αργότερα. Επιπλέον, οι μοριακές εξετάσεις μάς δείχνουν αν κάποιος έχει τον ιό τη χρονική στιγμή διενέργειας της εξέτασης.

Με τις ορολογικές εξετάσεις πάλι, ελέγχουμε εάν υπάρχουν αντισώματα έναντι του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 στο αίμα ενός ατόμου.

Τα κυριότερα αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός έναντι των ιών και μικροβίων είναι τα IgG, τα IgM και τα IgA. Tα IgA και τα IgM αντισώματα παράγονται τις πρώτες ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και συνήθως παραμένουν στον οργανισμό για 1-2 μήνες. Τα IgG αντισώματα εμφανίζονται στο αίμα λίγο αργότερα από τα IgM και τα IgA και συνήθως παραμένουν στον οργανισμό για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μήνες ή χρόνια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι ορολογικές εξετάσεις θεωρούνται βοηθητικές και όχι κύριες εξετάσεις για τη διάγνωση του νέου κορονοϊού.

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν τρία αξιόπιστα τεστ από τις εταιρίες Abbott, Roche και Snibe.

 

 

 

 

ieidiseis