Τι είναι ο «κανόνας 1-3-5» που εγγυάται καλύτερη παραγωγικότητα

Η Betty Liu είναι αντιπρόεδρος του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και έχει σκαρώσει αυτόν τον «κανόνα 1-3-5» για να μεγιστοποιεί τα πράγματα που κάνει κάθε μέρα.

Αλλά και για να διαχειρίζεται τις τύψεις που νιώθει από τα πράγματα που δεν κατάφερε να κάνει, όπως λέει χαρακτηριστικά. Τι υποδεικνύει ο κανόνας της; Πως κάθε πρωί γράφει 9 πράγματα που πρέπει να ολοκληρώσει εκείνη τη μέρα: ένα μεγάλο, τρία μεσαία και πέντε μικρά.

Καταγράφοντας τους καθημερινούς στόχους, αποκαλύπτει, κάνει πιο πιθανή την επίτευξή τους. Όταν μάλιστα σβήσει και το τελευταίο αντικείμενο της λίστας, αυτό της δίνει μια πρωτόγνωρη και εντελώς αναγκαία αίσθηση αυτοπραγμάτωσης.

Συμβουλεύει λοιπόν όποιον παλεύει καθημερινά με το πρόγραμμα και την παραγωγικότητά του να μιμηθεί το παράδειγμά της, αυτό το μικρό τρικ υπεραπόδοσης για την οργάνωση της ημέρας.

«Με τον κανόνα 1-3-5, κάθε μέρα γράφεις 9 πράγματα που πρέπει να ολοκληρώσεις πριν τελειώσει η μέρα: ένα μεγάλο πράγμα, τρία μεσαία πράγματα και πέντε μικρά πράγματα», λέει η Liu. Τη λίστα τη συντάσσει κάθε πρωί στον δρόμο για τη δουλειά, ιδανικά όμως πρέπει να γράφεται από την προηγούμενη νύχτα.

Η βασική ιδέα είναι πως περιορίζοντας τη μέρα σου σε 9 μόνο πράγματα και δίνοντάς τους έναν βαθμό προτεραιότητας και σημαντικότητας, είναι πολύ πιο εύκολο να παραμένεις εντός στόχων. «Πρέπει να παραδεχτώ, είναι ένας απίστευτος αρωγός παραγωγικότητας. Και μόνο που γράφεις κάτι, αυτό σε υποχρεώνει να το κάνεις. Κι όταν στο τέλος της μέρας έχεις την ικανοποίηση ότι έσβησες και το τελευταίο πράγμα της λίστας, νιώθεις τόσο καλύτερα, λες και ολοκλήρωσες πραγματικά τη μέρα».

Η Betty Liu είναι σήμερα ένα επιτυχημένο στέλεχος του NYSE, έχοντας στο βιογραφικό της πολλές και μεγάλες επιτυχίες στον τομέα της. Μας λέει μάλιστα πως δεν χρειάζεται να σβήσεις και τα 9 πράγματα, φρόντισε απλώς να διαγράψεις αυτό το ένα και σημαντικό.

«Αν μπορώ να ολοκληρώσω το μεγάλο πράγμα, νιώθω σαν να έχω κάνει τον μισό δρόμο … Σε απελευθερώνει πνευματικά και μπορείς έτσι να κλείσεις το κινητό σου, να καθίσεις και να ηρεμήσεις, να απολαύσεις χρόνο με την οικογένειά σου, γιατί δεν νιώθεις πια αυτές τις τύψεις, τις τύψεις πως έπρεπε να απαντήσεις σε αυτό το email ή να κάνεις τελικά εκείνο το meeting»…

 
newsbeast