To Μουσείο στο Σχολείο
Με ιδιαίτερη χαρά το Τμήμα Εκπαίδευσης του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης δέχτηκε την πρόσκληση, από το 54ο Δημοτικό σχολείο Ηρακλείου, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε εντός της σχολικής τάξης το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα.
Με μεγάλη επιτυχία, τo Ιστορικό Μουσείο Κρήτης εγκαινίασε τη νέα δράση του «Το Μουσείο στο Σχολείο», με το 54ο Δημοτικό του Ηρακλείου. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την μεταφορά, τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, εκπαιδευτικού υλικού στο σχολείο, το οποίο αποτελείται από μουσειακά αντικείμενα, εποπτικό και ψηφιακό υλικό καθώς και πραγματοποίηση, εντός της σχολικής αίθουσας από την μουσειοπαιδαγωγό του Ιστορικού Μουσείου, ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος, προσαρμοσμένο στις υπάρχουσες ανάγκες.
Το πρώτο αυτό εγχείρημα το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 21 Οκτωβρίου, με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαρτυρίες ενός πολέμου» (εν όψει της εθνικής επετείου, της 28ης Οκτωβρίου) ενθουσίασε τους εκπαιδευτικούς αλλά και τις μουσειοπαιδαγωγούς του Ιστορικού Μουσείου, η ατμόσφαιρα, εντός της σχολικής αίθουσας υπήρξε κάτι περισσότερο από γόνιμη και δημιουργική. Η φιλοξενία στο Σχολείο ήταν εξαιρετική, οι εκπαιδευτικοί άκρως υποστηρικτικοί και οι μαθητές απόλαυσαν κάθε στιγμή από την μεταφορά, έστω και με αυτόν τον τρόπο, ενός μουσείου μέσα σε ένα σχολείο.
Αν και η νέα αυτή εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης επινοήθηκε για να αντιμετωπισθεί η δυσκολία μετακίνησης που αντιμετωπίζουν πολλά σχολεία, εξαιτίας των νέων υγειονομικών συνθηκών, εντούτοις στόχος του Ιστορικού Μουσείου είναι η δράση αυτή να γενικευθεί, να εμπλουτιστεί και να αποτελέσει μία διαρκή δράση και μετά την πανδημία. Στόχος μας για το μέλλον είναι να μεταφέρουμε, με κάθε σεβασμό απέναντι στις μουσειακές συλλογές, αντικείμενα τα οποία παραμένουν στις αποθήκες του μουσείου, σε κάθε απομακρυσμένη πόλη ή χωριό της Κρήτης, δίνοντας τους νέα ζωή ξανά, μέσα στις σχολικές αίθουσες ή όπου αλλού προκύψει ανάγκη.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι αυτό που αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στοιχείο για εμάς, είναι η ανάγκη αφενός τα είδη των δραστηριοτήτων που πραγματοποιούνται εντός της σχολικής αίθουσας αφετέρου η στοχοθεσία που τις συνοδεύει, να πληρούν στο έπακρο τα ποιοτικά κριτήρια που χαρακτηρίζουν τις εκπαιδευτικές μας δραστηριότητες εντός του Ιστορικού Μουσείου. Επίσης, στόχος μας δεν είναι να αντικαταστήσουμε την αξία της μουσειακής εμπειρίας, όπως παραδοσιακά πραγματοποιείται εντός του φυσικού χώρου του Μουσείου, αλλά, αντιθέτως, να δημιουργήσουμε εναλλακτικές μορφές μουσειακής εμπειρίας, εκτός του φυσικού χώρου του Μουσείου αλλά σε σύνδεση και σε συνάφεια με αυτό, προκειμένου προσεγγίσουμε απομονωμένες γεωγραφικά ή κοινωνικά ομάδες, δημιουργώντας ένα Μουσείο που μπορεί το ίδιο να ταξιδέψει, να υπερκεράσει κάθε είδους εμπόδια, να ξεπεράσει στερεότυπα, να χτίσει νέες σχέσεις και, παραφράζοντας τον Ναζίμ Χικμέτ, να ανακαλύψει τους πιο μακρινούς επισκέπτες μουσείων που ακόμη δεν έχει ανακαλύψει.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται εντός της σχολικής τάξης, διάρκειας 45΄ είναι:
Πρόσκληση σε Βυζαντινό Δείπνο – Γνωριμία με τη διατροφή των Βυζαντινών (για μαθητές Ε’ και Στ΄ τάξη Δημοτικού)
(για μαθητές Νηπιαγωγείου και Α’,Β’,Γ’ τάξεις Δημοτικού)
Υφαίνουμε; (για μαθητές Δ’,Ε’,ΣΤ’ τάξεις Δημοτικού)
Μαρτυρίες ενός πολέμου (για μαθητές Ε’ και Στ΄ τάξη Δημοτικού, όλες τις τάξεις Γυμνασίου και Α’ τάξη Λυκείου.
typoskritis.gr