Το πόρισμα για τον θάνατο της 9χρονης από στρεπτόκοκκο, νεκρός και 28χρονος – Το πρώτο ανησυχητικό σύμπτωμα
Ανήσυχοι είναι οι γονείς παιδιών, μετά τον θάνατο ενός 9χρονου κοριτσιού στο Διδυμότειχο που ήταν θετικό στον στρεπτόκοκκο. Σήμερα έγινε γνωστός και ο θάνατος ενός 28χρονου από τον Τύρναβο Λάρισας. Το 2023, από την πιο σοβαρή έκφραση του στρεπτόκοκκου Α, κατέληξαν δέκα παιδιά.
Λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια συνεπεία λοίμωξης από στρεπτόκοκκο είναι το πόρισμα του ιατροδικαστή Παύλου Παυλίδη μετά τη διενέργεια νεκροψίας νεκροτομής στην 9χρονη μαθήτρια από την Ορεστιάδα η οποία κατέληξε χθες στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.
Το άτυχο κορίτσι είχε μεταφερθεί χθες το μεσημέρι από τους γονείς της με συμπτώματα βαριάς αναπνευστικής ανεπάρκειας και το τεστ που της είχε γίνει βγήκε θετικό στο βακτήριο του στρεπτόκοκκου. Η κατάσταση της παρουσίασε επιδείνωση μέσα στο νοσοκομείο και παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε.
Για μεμονωμένο περιστατικό έκανε λόγο σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου Κώστας Βαφειάδης.
Για την ιλαρά, τον στρεπτόκοκκο και τα απογευματινά χειρουργεία μίλησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Όπως τόνισε, πολλά παιδιά κατά την περίοδο της πανδημίας δεν έκαναν τη δεύτερη δόση του εμβολίου, την οποία πρέπει να μην αμελούν. Η ιλαρά είναι σε μεγάλη έξαρση σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ενώ είναι εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής ασθένεια.
«Τα πρώτα συμπτώματα είναι πυρετός και εξανθήματα και είναι πιο μεταδοτική και από την Covid-19», είπε η Ματίνα Παγώνη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη του εμβολίου, τόσο για μικρούς, όσο και για ενήλικες.
Σχετικά με το κοριτσάκι στο Διδυμότειχο, που πέθανε από στρεπτόκοκκο, είπε πως «δεν ξέρουμε πόσες μέρες νοσούσε» και περιέγραψε το πρώτο σύμπτωμα ως πονόλαιμο. «Αν το παιδί πει “δεν μπορώ να καταπιώ”, πρέπει να πάει κατευθείαν στον γιατρό για τεστ και να ξεκινήσει αμέσως η αντιβίωση» και συμπλήρωσε πως «οι επιπλοκές του στρεπτόκοκκου γίνονται, όταν δεν ξεκινήσει άμεσα η αγωγή».
Το συγκεκριμένο παιδί, του οποίου το ιστορικό δεν είναι γνωστό, «φαίνεται πως ήταν κάποιες μέρες αδιάθετο».
Μιλώντας, τέλος, για τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στην ενημέρωση που τους έκανε ο υπουργός Υγείας μιλώντας τους για δύο στόχους. Αφενός τη μείωση της λίστας των χειρουργείων, αφετέρου την αύξηση των χαμηλών μισθών των γιατρών.
Η απάντηση, όμως, των γιατρών στην πρόταση του υπουργείου είναι πως «δεν φτάνει ο κόσμος, δεν μπορείς να βάλεις μια νοσοκόμα να δουλέψει και πρωί και βράδυ», είπε η Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας πως ήδη τα πρωινά χειρουργεία φτάνουν μέχρι το απόγευμα.