Το τελικό σχέδιο για κούρεμα και ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, έως 120 δόσεων, που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με τον τελευταίο προγραμματισμό, στη διαδικασία επανυπολογισμού θα μπορούν να ενταχθούν χρέη προς τα ταμεία που δημιουργήθηκαν από το 2002 έως το 2016. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα άλλωστε, την μείωση της συνολικής οφειλής έως και κατά 60% με 70%. Η νέα ρύθμιση, όπως επανέλαβε χθες, η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, είναι σχεδόν έτοιμη. Βάσει του σχεδιασμού θα κατατεθεί στην Βουλή εντός του Φεβρουαρίου προκειμένου να «τρέξει» από τον Μάρτιο.
Στη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες θα ισχύει το όριο των 50 ευρώ ως ελάχιστο ποσό μηνιαίας καταβολής, καθώς και ανώτατο πλαφόν δόσεων, οι 120. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι ο τελικός αριθμός δόσεων θα επιλέγεται από τον ίδιο τον οφειλέτη, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρούνται οι δύο προϋποθέσεις.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και βάσει του σχεδιασμού, ο ίδιος ο οφειλέτης θα επιλέγει επίσης, το εάν θα ενταχθεί στον επανυπολογισμό ή όχι, καθώς ένα πιθανό «κούρεμα» της βασικής οφειλής θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση του συντάξιμου μισθού και κατά συνέπεια της μελλοντικής σύνταξης.
Στο υπουργείο Εργασίας πάντως, έχουν στηρίξει πολλά στην σχεδιαζόμενη ρύθμιση, καθώς εκτιμάται ότι θα απεγκλωβίσει περίπου 80.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, που βρίσκονται ένα βήμα πριν την συνταξιοδότηση και οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές.
O επανυπολογισμός θα αφορά οφειλές από το 2002 και έως το 2016, ώστε να μπορούν να αναζητηθούν τα εισοδήματα μέσω της ΑΑΔΕ. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, τα οφειλόμενα ποσά θα υπολογιστούν με βάση τις κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές. Σε αυτή την περίπτωση, ο νέος υπολογισμός των εισφορών για τον ΕΦΚΑ θα περιορίζει την ελάχιστη εισφορά στα 158 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και στα 58 ευρώ για τους αγρότες. Στο υπουργείο Εργασίας, υπό τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, έχουν «τρέξει» παραδείγματα και με τις δυο εκδοχές.
Βέβαια, όπως σημείωσε χθες, η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm 97,8″. η ρύθμιση θα αφορά το σύνολο των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν σωρευτεί έως και τις 31/12/2017. Και ξεκαθάρισε ότι εκτός το κούρεμα της βασικής οφειλής που θα επιτευχθεί μέσω του επανυπολογισμού των οφειλόμενων, σύμφωνα με τα πραγματικά εισοδήματα που είχε ο οφειλέτης τα συγκεκριμένα χρόνια, θα υπάρχει και κούρεμα των προσαυξήσεων κατά 85%. Μάλιστα, όπως εξηγούν οι ειδικοί, πρώτα θα γίνει ο επανυπολογισμός της αρχικής οφειλής, στην συνέχεια θα επιβληθούν οι νέες προσαυξήσεις – πρόστιμα, και στη συνέχεια θα γίνει το κούρεμα έως 85%. Κατά συνέπεια, η πραγματική ωφέλεια θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Θα δημιουργηθεί, έτσι, μία νέα οφειλή μαζί με τις κουρεμένες προσαυξήσεις, την οποία θα μπορεί να αποπληρώσει σε έως 120 δόσεις.
«Πρόκειται για ένα μέτρο τεράστιας ανακούφισης για χιλιάδες ασφαλισμένους», σημείωσε η κα. Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ότι «επιπλέον, οι ασφαλισμένοι που θα έπρεπε να έχουν συνταξιοδοτηθεί γιατί έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν επειδή έχουν μεγάλες οφειλές προς τα ταμεία, μέσω αυτού του κουρέματος θα μπορούν να λάβουν σύνταξη και να αποπληρώσουν τελικά το χρέος τους μέσω μιας παρακράτησης που θα γίνεται».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σχήμα θα απευθύνεται δυνητικά σε όλους τους ενεργούς και ανενεργούς επαγγελματίες και αγρότες, συνολικά 958.000 μη μισθωτούς. Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια ένταξης, όμως όσοι δεν ενταχθούν στην ρύθμιση, που παρουσιάζεται από το υπουργείο Εργασίας ως την τελευταία ευκαιρία τακτοποίησης, θα βρίσκονται στην πρώτη προτεραιότητα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών για αναγκαστικά μέτρα.
euro2day