Τον Αγιο Χαράλαμπο τιμά σήμερα η εκκλησία. Οι εκδηλώσεις εορτασμού
Ο Άγιος Χαράλαμπος υπήρξε Ιερομάρτυρας της Χριστιανοσύνης. Η μνήμη του εορτάζεται σε Ανατολή και Δύση στις 10 Φεβρουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Χαραλάμπης, Χαραλαμπία και Χαρίλαος.
Σύμφωνα με τους συναξαριστές, ο Χαραλάμπος γεννήθηκε και έζησε στη Μαγνησία της Μικράς Ασίας, επί αυτοκράτορος Σεπτιμίου Σεβήρου (192-211). Όταν ο ρωμαίος αυτοκράτορας εξαπέλυσε απηνείς διωγμούς κατά των Χριστιανών, ο Χαράλαμπος, που ήταν τότε ιερέας, συνελήφθη με διαταγή του έπαρχου Λουκιανού. Ο ίδιος ο Λουκιανός τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια για να αρνηθεί την πίστη του. Όταν ο Χαράλαμπος διακήρυξε με παρρησία την πίστη του, ο Λουκιανός προσπάθησε με το ξίφος του να πληγώσει το σώμα του. Όμως, ως εκ θαύματος, το χέρι με το οποίο κρατούσε το ξίφος αποκόπηκε κι έμεινε κρεμασμένο στο σώμα του Χαράλαμπου.
Τότε, ο Άγιος προσευχήθηκε και το χέρι του Λουκιανού συγκολλήθηκε στο σώμα του. Βλέποντας αυτό το θαύμα, πολλοί από τους παρισταμένους πίστεψαν στον αληθινό Θεό, ανάμεσά τους οι δήμιοι Βάπτος και Πορφύριος, οι οποίοι συνεορτάζονται με τον Άγιο Χαράλαμπο στις 10 Φεβρουαρίου. Ταπεινωμένος, ο Λουκιανός διέταξε τον αποκεφαλισμό του Χαράλαμπου, αφού πρώτα τον διαπόμπευσε δια μέσου της πόλης.
Στον Άγιο αποδίδονται δύο θαύματα: Η διάσωση της Ζακύνθου από την πανούκλα το 1728 και η αποτροπή πυρπόλησης των Φιλιατρών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 19 Ιουλίου του 1944, όταν ο Άγιος παρουσιάστηκε στον ύπνο του διοικητή τους και του άλλαξε γνώμη.
Τμήματα των λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπη φυλάσσονται στη μονή του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα και στον ομώνυμο ναό των Θεσπιών Βοιωτίας. Στον Άγιο αποδίδονται δύο θαύματα: Η διάσωση της Ζακύνθου από την πανούκλα το 1728 και η αποτροπή πυρπόλησης των Φιλιατρών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 19 Ιουλίου του 1944, όταν ο Άγιος παρουσιάστηκε στον ύπνο του διοικητή τους και του άλλαξε γνώμη. Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι πολιούχος της Πρέβεζας, του Πύργου Ηλείας, των Φιλιατρών και της Κέας, καθώς και προστάτης των πασχόντων από λοιμώδεις νόσους και των μαρμαράδων.
Ο Άγιος Χαράλαμπος, ο προστάτης των λοιμωδών νόσων
Ο Άγιος Χαράλαμπος σε πολλά μέρη της Ελλάδος τιμάται, διότι είναι προστάτης από των λοιμωδών νόσων και ιδίως από την πανούκλα. Γι’ αυτό και ο Άγιος απεικονίζεται πατώντας την πανώλη, η οποία παρουσιάζεται, σαν ένα τερατόμορφο γύναιο που ξερνάει καπνούς από το στόμα. Γι’ αυτό του έδωσε ο Θεός την χάριν αυτήν. Σε πολλές εικόνες ο άγιος απεικονίζεται να ποδοπατεί την πανούκλα που είναι με τη μορφή μιας αποκρουστικής γυναίκας που βγάζει καπνούς από το στόμα της. Σε άλλες εικόνες ο άγιος κρατεί από τα μαλλιά ένα μαύρο δαίμονα, προσωποποίηση της πανούκλας. Σε άλλες υπάρχει δίπλα στον άγιο μια φράση «ΛΥΜΗΣ ΟΛΕΘΡΟΥ ΛΙΣΣΟΜΑΙ ΣΟΙ ΠΑΜΜΕΔΩΝ ΤΟΥΣ ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΡΕΕΙΝ ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ» Είναι η ικεσία- μεσιτεία του αγίου προς το Θεό για την προστασία των πιστών από την αρρώστια. «Θεέ Παντοκράτορα, σε ικετεύω να διαφυλάττεις τους πιστούς, που με τιμούν, άτρωτους από τη συμφορά της αρρώστιας.
Ήτανε μεγάλη η υπηρεσία, που προσέφερε ο Άγιος στους γεωργούς τότε που δεν υπήρχαν κτηνίατροι, τα δε βόδια ήτανε αναγκαιότατα στην οικογένεια.Παλαιότερα οι ζευγολάτες, την παραμονή της γιορτής του Αγίου ανάβανε στα σπίτια τους κοντά στο τζάκι μια μεγάλη λαμπάδα από καθαρό κηρί εις μνήμην του Αγίου και καιγότανε όλη την νύχτα. Το δε πρωί πηγαίνανε πρόσφορο στην Εκκλησία για να λειτουργηθή. Και όλα αυτά για να φυλάξη ο Άγιος Χαράλαμπος τα βόδια του γερά καθ’ όλη τη χρονιά.
Είναι προστάτης και όλων των ζώων. Γι’ αυτό στη Κρήτη οι τσοπάνηδες, όταν τα ζωντανά τους δεν πάνε καλά, τον παρακαλούνε να τα θεραπεύση. Στην Πρέβεζα ο Άγιος Χαράλαμπος είναι πολιούχος. Στην Εικόνα του κρεμάνε πλήθος αφιερωμάτων. Από τα αφιερώματα χαρακτηριστικό είναι ένα πουκαμισάκι που κατασκευάζεται από πανί. Αυτό γίνεται σε μια μέρα!. Γι’ αυτό λέγεται και μονομερίτικο…
Αυτό συμβαίνει ως εξής: Κάποια νύχτα συγκεντρώνονται σ’ ένα σπίτι μερικές γυναίκες, όπου γνέθουν και υφαίνουν βαμβάκι. Μ’ αυτό το ύφασμα, που γίνεται σε μια μέρα φτιάχνουν το πουκαμισάκι. Το αφιέρωμα αυτό ξεκινάει από ένα γεγονός που αναφέρεται στην θαυματουργή δράση του Αγίου. Κάποτε τον Άγιο Χαράλαμπο τον επισκέφθηκαν χωρικοί που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους κι’ έτρεξαν κοντά του γιατί η πανώλη τους θέριζε καθημερινώς. Από ευγνωμοσύνη δε διότι ο Άγιος στάθηκε προστάτης τους, του έκαναν δώρο ένα πουκάμισο που γνέθηκε και πλέχθηκε από βαμβάκι και ράφτηκε μέσα σε μια μέρα…
Γιορτάζει ο πολιούχος και προστάτης των Φιλιατρών
Ξεκίνησαν από την Πέμπτη το απόγευμα οι θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό του πολιούχου των Φιλιατρών Αγιο Χαράλαμπο, οι οποίες και θα κορυφωθούν αύριο Σάββατο.
Πιο συγκεκριμένα, με κάθε επισημότητα έγινε η υποδοχή, από το δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα και τις τοπικές αρχές, στον ιερό ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, των μητροπολιτών Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κυρίλλου, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεωργίου και του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Χρυσοστόμου. Στην συνέχεια τελέστηκε πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός μετά αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, παρουσία πλήθους πιστών που από την ευρύτερη περιοχή κατέκλυσαν την πόλη για να προσκυνήσουν και να προσευχηθούν στον Αγιο Χαράλαμπο.
Την Παρασκευή τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία, ενώ μετά το πέρας της ακολούθησε λιτανεία της ιερής εικόνας και των τιμίων λειψάνων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και στην κεντρική πλατεία ψάλθηκε δέηση.
Με αφορμή την μεγάλη θρησκευτική γιορτή, αυτές τις ημέρες είναι σε εξέλιξη και η ετήσια εμποροπανήγυρη που πραγματοποιείται στην πόλη.
Γιορτάζει ο Άγιος Χαράλαμπος στην Κατούνα
Γιορτάζει και πανηγυρίζει το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018, προς τιμήν του Αγίου Χαραλάμπους, ο ιερός ναός στην Κατούνα.
Πρόκειται για υπόγειο ναό κτισμένο κάτω από τον πολιούχο Άγιο Αθανάσιο.
Η πρόσκληση για τον εορτασμό έχει ως εξής:
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Κατούνας σας προσκαλεί στις λατρευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στις 10 και 11 Φεβρουαρίου προς τιμήν του Αγίου Χαραλάμπους (υπόγειος Ναός).
Πρόγραμμα Πανηγύρεως
Το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018 στις 6:00 το απόγευμα θα τελεσθεί Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας.
Την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018 το πρωί θα τελεσθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Ο Δήμος Κιλελέρ τιμά την μνήμη του Αγίου Χαραλάμπους
Θρησκευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν και μνήμην του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του θαυματουργού θα πραγματοποιηθούν στους Ιερούς Ναούς του Αγίου Χαραλάμπους στο Δήμο Κιλελέρ.
Το πρόγραμμα των Ιερών ακολουθιών έχει ως εξής:
Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου 2018, Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Ώρα 17:00 στη Νίκη, 17:30 στη Νίκαια, 18:00 στον Πλατύκαμπο και 19:00 στα Κυπαρίσσια.
Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018, Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, μετά θείου κηρύγματος. Ώρα 7:30 στη Νίκη, τον Πλατύκαμπο, τα Κυπαρίσσια και στη Νίκαια όπου στις 10:30 θα γίνει και η περιφορά της εικόνας του Αγίου.
Πανηγυρικός Μεθέορτιος Αναστάσιμος Εσπερινός, η λιτάνευση της ιεράς εικόνας και του ιερού λειψάνου του Αγίου Χαραλάμπους και στη συνέχεια η ευλόγηση των κολλύβων του Αγίου. Ώρα 18:00 στον Πλατύκαμπο.
Λαμπρός Εορτασμός Αγίου Χαραλάμπους στην Κάλυμνο
Με λαμπρότητα τιμήθηκε σήμερα η μνήμη (λόγω ψυχοσαββάτου) του Αγίου Χαραλάμπους στην Κάλυμνο. Απόψε τελέσθηκε Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λέρου και Καλύμνου Παϊσίου.
Γιορτάζει ο Αγιος Χαράλαμπος στο Τσεσμέ της Μικράς Ασίας
Άδεια προκειμένου να πραγματοποιηθεί Θεία Λειτουργία στον εορτάζοντα Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Τσεσμέ της Μικράς Ασίας, απέναντι από τη Χίο, απέσπασε από τις τουρκικές κρατικές αρχές το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Η Θεία Λειτουργία θα πραγματοποιηθεί ανήμερα της γιορτής του Αγίου Χαραλάμπους, στις 10 Φεβρουαρίου, με τη μέριμνα της ορθόδοξης κοινότητας Σμύρνης, και σ’ αυτήν θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Σμύρνης, κύριος Βαρθολομαίος.
Ας σημειωθεί ότι ο ναός του Αγίου Χαραλάμπους στον Τσεσμέ, που χρησιμοποιείται σήμερα από το δήμο Τσεσμέ ως πολυχώρος, λειτούργησε για πρώτη φορά ως εκκλησία μετά τη μικρασιατική καταστροφή τον Φεβρουάριο του 2016.
Όπως είναι γνωστό, ο Τσεσμές αποτελούσε ξεχωριστή Μητρόπολη, τη Μητρόπολη Κρήνης με έδρα τον Τσεσμέ και μητροπολιτικό ναό, εκείνον του Αγίου Χαραλάμπους, παλαιότερα δε, η περιοχή ανήκε στην Ιερά Μητρόπολη Εφέσου, στην οποία υπαγόταν ο Χωροεπίσκοπος Κρήνης.
Για τη μετακίνηση πιστών έχει προβλεφθεί η έκτακτη δρομολόγηση πλοίων από τη Χίο, το πρωί της 10ης Φεβρουαρίου, με αυθημερόν επιστροφή στο νησί.
ekklisiaonline
ekklisiaonline