Τουρκία: Πόσο επικίνδυνη είναι η πολεμική άσκηση που ξεκινάει σήμερα
Ιδιαίτερα σημαντική για την κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία αξιολογείται από διπλωματικούς κύκλους η σημερινή μέρα καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα παρακολουθήσει μαζί με τον ηγέτη του συγκυβερνώντος κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί την άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων EFES 2022, στη Σμύρνη, η οποία περιλαμβάνει και το σενάριο «απόβασης σε νησιά».
Με βάση την τακτική που ακολουθεί όλο το τελευταίο διάστημα η Τουρκική ηγεσία θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι τόσο ο Τούρκος πρόεδρος όσο και ο κυβερνητικός του εταίρος θα επιχειρήσουν και πάλι μέσα από τις δηλώσεις τους να «γκριζάρουν « ελληνικά νησιά και βραχονησίδες που ανήκουν στο Αιγαίο.
Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί άλλωστε έθεσε για δεύτερη φορά θέμα τουρκικής κυριαρχίας των Δωδεκανήσων, και μάλιστα με ιδιαίτερα επιθετική ρητορική, καθώς δήλωσε ότι «η καρδιά και η όψη των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία! Όποιος αγγίξει τη φλέβα μας θα του ξεριζώσουμε την καρδιά».
Παράλληλα ο Ταγιπ Ερντογαν αλλά και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου βάζουν σχεδόν καθημερινά θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίο αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία.
Η άσκηση EFES 2022 πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ασκήσεις των τουρκικών Ε.Δ., που συνεχίζεται στην περιοχή Σεφεριχισάρ της Σμύρνης με τη συμμετοχή 37 χωρών. Η πρώτη φάση της άσκησης, ολοκληρώθηκε στις 9 Μαΐου ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 9 Ιουνίου.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Τουρκική λίρα καταρρέει και ενώ χθες ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας S&P Global προειδοποίησε για τους κινδύνους να επιβληθούν πρόσθετοι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων (capital controls) στην Τουρκία.
Με βάση την τακτική που ακολουθεί παγίως η γειτονική μας χώρα όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση εσωτερικά- κάνει εξαγωγή της κρίσης δημιουργώντας ένταση με την Ελλάδα- τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της χώρας μας βρίσκονται σε ετοιμότητα .
Όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι κανείς δεν ξέρει που θέλει να το φτάσει ο Τούρκος Πρόεδρος δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία του.
Άλλοι πάλι θεωρούν ότι μέχρι την σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα γίνει στο τέλος του μήνα στην Μαδρίτη ο Τούρκος πρόεδρος δεν θα θελήσει να δημιουργήσει κάποιοι σοβαρό θέμα και θα αρκεστεί μόνο στις φραστικές επιθέσεις και απειλές. Δεν θα θελήσει δηλαδή να γίνει μέρος του προβλήματος την στιγμή που θα συζητείται το βέτο που βάζει για την είσοδο της Σουηδίας και της Φιλανδίας το ΝΑΤΟ.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η Τουρκική πλευρά θέτει δέκα όρους για να πει ναι στην ένταξη αυτών των δύο χωρών στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ανάμεσα σε αυτούς τους όρους είναι και η άρση του εμπάργκο στην Τουρκική αμυντική βιομηχανία κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό για τους γείτονες μας.
Οι ελληνικές αρχές πάντως έχουν στρέψει το βλέμμα τους και προς τον Έβρο καθώς πολλοί θεωρούν ότι είναι πιθανό το ενδεχόμενο οι Αρχές της Τουρκίας αντί να δημιουργήσουν κρίση στο Αιγαίο να υποκινήσουν μια μαζική μετακίνηση μεταναστών από την Τουρκία προς την Ελλάδα, σε μια επανάληψη όσων συνέβησαν την άνοιξη του 2020 .
Στο πλαίσιο αυτό έχει επικαιροποιηθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης το οποίο έχει καταρτιστεί από πέρυσι, και το οποίο προβλέπει τρία επίπεδα αντίδρασης ανάλογα με την πίεση που θα δεχθεί η συνοριογραμμή .
Στο πρώτο επίπεδο, στην αστυνόμευση των συνόρων μετέχουν ένστολοι που ήδη υπηρετούν στα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης , στο δεύτερο επίπεδο, ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών του Έβρου με ένστολους από τους γύρω νομούς ενώ σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης προβλέπεται να ενεργοποιηθούν αστυνομικοί από ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τώρα το Ανατολικό Αιγαίο, στα στελέχη του Λιμενικού έχουν φθάσει τα τελευταία εικοσιτετράωρα πληροφορίες για συγκέντρωση μεταναστών –περίπου 400-500– στις τουρκικές ακτές κοντά στο Τσεσμέ.
Για τον λόγο αυτό το Λιμενικό έχει πυκνώσει τις περιπολίες στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, ενώ θέμα ημερών θα πρέπει να θεωρείται η ενεργοποίηση ενός μισθωμένου ισραηλινού drone .