Τουρκικά ΜΜΕ: Νέες ναυτικές-αεροπορικές βάσεις στην Αν. Μεσόγειο – Στέλνει τανκς και πυραύλους στην Κύπρο
Αναταράξεις στην Τουρκία και στα Κατεχόμενα εξακολουθεί να επικρατεί μετά την απόφαση των ΗΠΑ γιά άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων στην Κύπρο.
Η απόφαση των ΗΠΑ οδηγεί σε αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως γράφει η τ/κ εφημερίδα Kibris Postasi, σύμφωνα με τον "Φιλελεύθερο" της Κύπρου. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο τουρκοκυπριακός αλλά και ο τουρκικός Τύπος, γράφουν πως η Άγκυρα έχει στα άμεσα σχέδια της να δημιουργήσει ναυτική-αεροπορική βάση τόσο στο ψευδοκράτος όσο και στη Λιβύη, ενώ θα ενισχύσει στρατιωτικά τα Κατεχόμενα με μονάδες τεθωρακισμένων και θα εγκαταστήσει πυραυλικό σύστημα.
Στα σχέδια της Αγκυρας, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο είναι:
Να κατασκευαστούν θαλάσσιες και αεροπορικές βάσεις τόσο στα Κατεχόμενα όσο και στη Λιβύη
Στρατός, μονάδες τεθωρακισμένων και αντι-πυραυλικά συστήματα να σταλούν στα Κατεχόμενα
Να ανοίξει τα Βαρώσια στα Κατεχόμενα
Η βάση UAV στο Γκετσίτκαλε (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) να μετατραπεί σε ισχυρή αεροπορική βάση
Να επανεξετάσει τη χρήση της βάσης Ιντζιρλίκ
Στην ανατολική Μεσόγειο η έκδοση NAVTEX για νέες περιοχές να συνεχιστούν.
Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της Τουρκίας
Στο μεταξύ, χθες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προήδρευσε της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της Τουρκίας και μετά τη συνάντηση των δυόμισι ωρών, ο Διευθυντής Επικοινωνιών, Φαχρετίν Αλτούν, προχώρησε σε κάποιες ενδιαφέρουσες δηλώσεις για το πως η Άγκυρα αντιλαμβάνεται την εξωτερική πολιτική.
Όπως είπε, το συμβούλιο συζήτησε τις πρόσφατες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική, ιδίως σε ότι αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία.
Ο Φαχρετίν Αλτούν ανέφερε ότι κατα τη συνεδρίαση τονίστηκε ότι "η Τουρκία για πρώτη φορά άρχισε να ασκεί εξωτερική πολιτική βάσει των δικών της προτεραιοτήτων, αναγκών και σχεδίων, αφού είχε παθητική στάση για διεθνή ζητήματα όλα αυτά τα χρόνια".
Όπως είπε, οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία "κατέστρεψαν παιχνίδια σε παγκόσμια κλίμακα και όχι μόνο στην περιοχή της", ενώ οι συμφωνίες της Άγκυρας με την Τρίπολη "πυροδότησαν σενάρια" εναντίον της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στη δήλωση του, ο τούρκος Διευθυντής Επικοινωνιών υπογράμμισε τη σημασία διαμόρφωσης μιας νέας στρατηγικής βασισμένης στην κυριαρχία σε επιτόπου επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας στο βόρειο Ιράκ. Σημείωσε επίσης ότι μετά το 2002, η Τουρκία ανέλαβε πρωτοβουλίες για όλες τις περιοχές, από την Αφρική έως τη Νότια Αμερική, με τις οποίες είχε κακές σχέσεις "και έχει αρχίσει σιγά σιγά να αποκομίζει τους καρπούς αυτών των προσπαθειών".
"Χάρη στην επιχειρηματική και ανθρωπιστική προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής, η Τουρκία κατέχει την 5η θέση στον κόσμο μεταξύ των χωρών με την ευρύτερη εκπροσώπηση", πρόσθεσε.
thetoc