Τράπεζες: Θα δίνουν αποζημίωση στα θύματα ηλεκτρονικής απάτης
Αποζημίωση θα δίνουν οι τράπεζες σε όσους πέφτουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης και τους υποκλέπτεται ο κωδικός της τραπεζικής τους κάρτας, εάν τους κλέψουν περισσότερα από χίλια ευρώ.
Ανοίγει ο δρόμος για την αποζημίωση από τις τράπεζες χιλιάδων πολιτών που έπεσαν θύματα ηλεκτρονικής απάτης. Ενώ μέχρι σήμερα αποζημιώνονταν μόνο όσοι αποδεδειγμένα δεν είχαν κάνει την παραμικρή χρήση κωδικών τους σε ύποπτα links, πλέον θα αποζημιώνονται και όσοι εν αγνοία τους έπεσαν θύματα του λεγόμενου fishing ή άλλων ύποπτων συναλλαγών.
«Αυτή τη στιγμή αυτοί που ωφελούνται είναι πάνω από 100.000 άνθρωποι, οικογένειες. Είναι πολλές χιλιάδες οι εξαπατηθέντες. Δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια που να μην έχει πέσει θύμα ηλεκτρονικής απάτης στο διαδίκτυο», δήλωσε ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας.
Ο Κώστας είναι ένα από τα αμέτρητα θύματα ηλεκτρονικής απάτης και περιγράφει στο Mega πως οι απατεώνες κατάφεραν να του πάρουν 850ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό.
«Μου πραγματοποίησαν δύο συναλλαγές, 400 και 450 ευρώ. Είχαν πρόσβαση και στο viber μου και πήραν τον κωδικό επιβεβαίωσής μου κι έτσι πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή. Μου ήρθε μήνυμα στο κινητό ότι θα πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή», ανέφερε.
Για να αποζημιωθεί ωστόσο ο καταναλωτής θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα την τράπεζα μόλις καταλάβει την απάτη.
«Όταν είδα εγώ ότι πραγματοποιείται η συναλλαγή, πήρα αμέσως τηλέφωνο στην τράπεζα αλλά δεν πρόλαβα να κάνω κάτι κι είχαν ήδη φανεί τα λεφτά ότι έχουν μεταφερθεί σε τράπεζα του εξωτερικού. Έκανα μια αίτηση αμφισβήτησης συναλλαγής και περίμενα από την τράπεζα αν θα με αποζημιώσουν ή όχι. Τελικά, δεν με αποζημιώσαν γιατί φάνηκε ότι έγιναν απολύτως νόμιμα», συμπλήρωσε το θύμα της διαδικτυακής απάτης.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», η νέα διάταξη προβλέπει ότι σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας τραπεζικής κάρτας και εφόσον πραγματοποιηθούν συναλλαγές μέχρι το μπλοκάρισμα από την τράπεζα θα υπάρχει αποζημίωση για ζημιά άνω των 50ευρώ. Δηλαδή αν υπάρξει συναλλαγή, αποτέλεσμα απάτης, ύψους 300ευρώ η ζημιά του πολίτη θα είναι 50ευρώ, ενώ τα 250ευρώ θα τα επιστρέψει η τράπεζα.
Αν όμως υπάρξει απάτη μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών με υπολογιστή ή κινητό το όριο της ζημιάς είναι τα 1000ευρώ. Δηλαδή, αν γίνει μεταφορά, αποτέλεσμα απάτης, 3.000€ η ζημιά του καταθέτη είναι 1000ευρώ, τα υπόλοιπα 2.000ευρώ τα αποζημιώνει η τράπεζα.
Το σχέδιο νόμου αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή εντός του Ιανουαρίου και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Φεβρουάριο.
πηγή: MEGA TV