Τρία χρόνια μετά: Ηταν μια ωραία… καταστροφή- Από τους χορούς και τα πανηγύρια για το «όχι» στο δημοψήφισμα στη σημερινή κυβέρνηση που έχει απαξιωθεί πλήρως

 Στο εμβληματικό βιβλίο «Αλέξης Ζορμπάς» ο Νίκος Καζαντζάκης έχει μια από εκείνες τις ρήσεις που τον έχουν κάνει αθάνατο. «Ηταν μια ωραία καταστροφή», έγραψε συνδυάζοντας την ομορφιά με την καταστροφή, το σκοτάδι με το φως, το καλό με το κακό μέσα σε μια τόσο μικρή φράση.

Τρία χρόνια πέρασαν από το δημοψήφισμα το οποίο για πολλούς άλλαξε τη μοίρα της χώρας, κυρίως διότι επισφραγίστηκε η εξαπάτηση που είχε ξεκινήσει από το 2014 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κάλπαζε προς την εξουσία.

Το γεγονός ότι το πιο «καθαρό» μέσο άσκησης της συμμετοχικής δημοκρατίας συνεθλίβη στις μικροκομματικές μυλόπετρες και κυρίως στη δίψα για την εξουσία από τους ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Το δημοκρατικό δικαίωμα του να αποφασίζει ο λαός για την τύχη του μετατράπηκε σε μέσο χειραγώγησης των πολιτών οι οποίοι έκτοτε μετατράπηκαν σε άβουλα όντα για έναν και μόνο λόγο: Διότι αυτό που πίστεψαν ήταν μια απάτη την οποία και ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα θέλει να ξεχάσει.

Η χειρότερη περίοδος

Ωστόσο, επειδή η μοίρα τα φέρνει έτσι, η επέτειος από τα τρία χρόνια της «μεγάλης γιορτής της δημοκρατίας», όπως έλεγε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, συνέπεσε με τη χειρότερη περίοδο της κυβέρνησης.

Από τα νταούλια και τους ζουρνάδες, από τους χορούς στο Σύνταγμα και τα επαναστατικά λόγια του πρωθυπουργού βρισκόμαστε τώρα στο άλλο άκρο.

Σε μια κυβέρνηση που καταρρέει υπό το βάρος των ψεύτικων υποσχέσεών της.

Σε έναν πρωθυπουργό και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους. Μια σύγκριση στη γεμάτη πλατεία Συντάγματος πριν από τρία χρόνια και στις εικόνες από την σιδερόφραχτη Θεσσαλονίκη για να προστατέψει τον Αλέξη Τσίπρα, θα κάνει πολλούς να καταλάβουν πόσα άλλαξαν αυτή την περίοδο.

Μια κυβέρνηση που αυτογελοιοποιείται χάρη στο πολιτικό θέατρο που παίζει ο Πάνος Καμμένος με σκηνοθετική ματιά από το Μέγαρο Μαξίμου.

Μια κυβέρνηση που «πουλάει» γραβάτες για μεταξωτές κορδέλες και που αισθάνεται την ανάγκη να κάνει φιέστες στο Ζάππειο προκειμένου να πανηγυρίσει για μια (μη) λύση για το χρέος, για αποφάσεις – ημίμετρα.

Μια κυβέρνηση που αποθεώνεται από τους δανειστές που τρία χρόνια πριν έβριζε και που παίζει για λόγους επικοινωνίας το χαρτί της εξόδου από το μνημόνιο, το οποίο υπέγραψε αφ’ ότου έκανε το «όχι» των πολιτών «ναι».

Μια κυβέρνηση απαξιωμένη ακόμη κι από αυτούς που την ψήφισαν τότε και που την εγκαταλείπουν χωρίς ελπίδα.

Ενας πολιτικός, ο Αλέξης Τσίπρας που πρόδωσε τις προσδοκίες των πολιτών και που σήμερα έχει μετατραπεί στον καλύτερο σύμμαχο της τρόικας.

 

Το οξύμωρο; Ο ελληνικός λαός το 2015 πίστευε ότι ψήφιζε τη σωτηρία από τα μνημόνια, μια άλλη προοπτική έναν τρίτο δρόμο, χωρίς τρόικες, Μέρκελ και Σόιμπλε. Τρία χρόνια μετά ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «βάστα Μέρκελ» και κάνει προσευχές για να μην καταρρεύσει.

Επήλθε ο διχασμός

Αλλαξαν πολλά αυτά τα τρία χρόνια, κυρίως άλλαξε η διάθεση του κόσμου για ελπίδα. Κι αν το μεγάλο έγκλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν το πρώτο εξάμηνο και τα όσα ακολούθησαν στην οικονομία, υπήρξε κι ένα άλλο έγκλημα που ποτέ δεν θα ξεχάσει κανείς: Ο διχασμός που επήλθε τότε με ευθύνη της κυβέρνησης.

Ενας διχασμός που είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ εμφανής στο πολιτικό σκηνικό. Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τόσο εύκολα…

Ο Νίκος Παππάς είχε πει όταν αποφασίστηκε το δημοψήφισμα ότι είναι «μια καλή νύχτα». Ισως, η ρήση του Καζαντζάκη «ήταν μια ωραία καταστροφή», να είναι πιο ταιριαστή για την περίσταση.

Τι έγινε εκείνη τη νύχτα

Η Περιστέρα Μπαζιάνα, σύζυγος του Αλέξη Τσίπρα είπε σε συνέντευξή της ότι κλαίει στις επετείους του δημοψηφίσματος από οργή. Ομως, ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει το παρασκήνιο στο Μαξίμου όταν ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη,  ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής δεν ήθελε να κερδίσει. «Εγώ δεν πίστευα ότι θα κερδίσουμε, αλλά το ποθούσα. Ο Τσίπρας δεν ήθελε με τίποτα να φτάσουμε το 51%» τόνισε.

Είπε ότι στο Μαξίμου μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος τα πρόσωπα του Αλέξη Τσίπρα και των κυβερνητικών στελεχών ήταν θλιμμένα παρά τη νίκη στο δημοψήφισμα.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν όταν μίλησε για το τετ-α-τετ που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα, όταν έμαθε ότι ο πρωθυπουργός υποχώρησε και έδωσε στους δανειστές πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, χωρίς να συμβουλευτεί τον ίδιο.

«Του είπα είσαι εντελώς ηλίθιος; Εσένα τι σου έδωσαν ως αντάλλαγμα; Και μου απάντησε: Α, έκανα βλακεία; Εντάξει, θα το πάρουμε πίσω» αποκάλυψε ότι του είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα τον αποκάλεσε με πιο σκληρό τρόπο απ’ ό,τι «ηλίθιος».
in.gr

Πηγή: kritipress.gr