Βάδισμα και χειραψία,δείχτης για την υγεία
Η ταχύτητα με την οποία βαδίζει κανείς από τα 45 μέχρι τα 65 του, αποτελεί ένδειξη του κινδύνου που διατρέχει να παρουσιάσει άνοια αργότερα στη ζωή του, ενώ η δύναμη της χειραψίας του στη μέση ηλικία αποτελεί δείκτη του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με αμερικανούς ερευνητές.
Οι επιστήμονες που θα ανακοινώσουν τα ευρήματα αυτά στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο στη Νέα Ορλεάνη, λένε πως χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να βρεθούν οι αιτίες αυτών των συσχετίσεων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι η ταχύτητα της βάδισης και η δύναμη της χειραψίας σχετίζονται με μελλοντικά προβλήματα υγείας.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009 στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) είχε δείξει πως υπάρχει «ισχυρή συσχέτιση» της ταχύτητας βαδίσεως με τον κίνδυνο θανάτου από έμφραγμα και άλλα καρδιολογικά προβλήματα.
Μία άλλη μελέτη, εξάλλου, που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA) είχε δείξει ότι η ικανότητα γρήγορης βαδίσεως στις ηλικίες άνω των 65 ετών, αποτελεί ένδειξη μακροζωίας.
Όσον αφορά την δύναμη της χειραψίας, μελέτη του 2010 στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από 14 προγενέστερες είχε δείξει πως όσοι σφίγγουν δυνατά το χέρι που απλώνεται προς το μέρος τους, ζουν περισσότερο απ’ ό,τι όσοι έχουν «χλιαρή» χειραψία.
Νέα ευρήματα
Τη νέα μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης, με επικεφαλής την δρα Έρικα Καμάργκο, από το Τμήμα Νευρολογίας του κέντρου.
Σε αυτήν συμμετείχαν 2.410 μεσήλικες εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε τομογραφίες εγκεφάλου και τεστ καταγραφής της ταχύτητας βάδισης και της δύναμης της χειραψίας. Συμπλήρωσαν επίσης τεστ αξιολόγησης πολλών νοητικών λειτουργιών.
Έντεκα χρόνια αργότερα, 34 εξ αυτών είχαν εκδηλώσει άνοια (συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ) και 79 είχαν πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο.
Όσοι περπατούσαν με αργό ρυθμό στη μέση ηλικία είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια σε σύγκριση με όσους βάδιζαν γρήγορα.
Αντίστοιχα, οι εθελοντές που είχαν την πιο δυνατή χειραψία κατά την έναρξη της μελέτης, είχαν κατά 42% λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού και παροδικό ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (δηλαδή «μίνι» εγκεφαλικού).
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμα πως η αργή βάδιση σχετιζόταν με μειωμένο συνολικό όγκο εγκεφάλου και χειρότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης, γλωσσικής ικανότητας και ικανότητας λήψεως αποφάσεων.
Αντίστοιχα, η δυνατή χειραψία συσχετίσθηκε με μεγαλύτερο συνολικό όγκο εγκεφάλου και καλύτερες επιδόσεις στα τεστ σκέψης και μνήμης.
«Αν και ξέρουμε πως οι “εύθραυστοι” ηλικιωμένοι που κινούνται αργά και είναι αδύναμοι, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας, έως τώρα δεν ήμασταν σίγουροι πως επηρεάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά τους ανθρώπους στη μέση ηλικία», είπε η δρ Καμάργκο.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τελικά έχουν μεγάλη σημασία και για τους μεσήλικες, αν και δεν ξέρουμε ακόμα που οφείλεται αυτό».
Πηγή: daypress.gr